#1415 Chile röda blends

Hur står det till med Chiles röda viner? Det var frågan som skulle besvaras ikväll under Jannes ledning. En annan relaterad fråga är: Hur står sig varumärket chilenska viner? Jag förmodar att många förknippar Chile med enkla, relativt billiga viner runt hundra kronor (vitt och rött) som funkar bra vid stora bjudningar och/eller enklare grillkvällar. Det verkar även SB tycka när det gäller vita viner, där det dyraste (Casa Lapostelle, nr 89321) kostar 199 kronor men där majoriteten ligger runt hundringen. På den röda sidan finns det däremot en räcka viner i intervallet 200-700 kronor (Silencio, nr 99550 dyrast med 701 kr). Om det skall gälla som en fingervisning var kvalitén finns så känns kvällen tema helt rätt.

Chile och rött är hårt förknippat med druvan carmenère, typ Argentina och malbec. I övrigt är det de klassiska franska druvorna cabernet sauvignon och franc, merlot och syrah som gäller. Enligt Janne har trenden de senaste åren gått mera mot ”blends” à la Bordeaux istället för endruveviner. Det kan bero på de många fransmän som numera har eller samarbetar med gårdar i Chile.

IMG_1722

Första vinet har drag av blåa kanter i den röda färgen; en ung vegetal doft med vaniljinslag (fat), och smak fylld av yppig frukt, bra syra och markerade tanniner i fin balans.  Ett schysst, gott om än ganska enkelt vin.

2011 Ge av Vinedos Emiliana i området Los Robles, Calchagua med 45% carmenère, 40% syrah (och 15% något annat)

Andra vinet har en intensiv röd färg med svart kärna; en öppen vegetal doft av paprika (som när man vet att det är Chile leder mot carmenère); en fruktig smak med rejäla tanniner, men för lite syra att backa upp frukten. För mycket saft med alkohol för min smak. Ganska endimensionellt helt enkelt.

2011 Clos de Lolol av Francois Lurton (tänk Bordeaux) i området Lolol Calchagua. Carmenère, syrah, CS och CF i okvantifierade proportioner.

Tredje vinet har en öppen, saftig doft av svarta vinbär som säger cabernet sauvignon; en medelfyllig smak av mörka bär, bra syra och schyssta tanniner. Gott vin med fin balans och ett snäpp upp i komplexitet.

2010 Sideral från Altair Vineyard i Alta Cachapoal, Rapel. 45% CS, 29% syrah, 16% carmenère, 6% CF.

Fjärde vinet är tyvärr korkskadat.

2007 Dix de los Vascos från Domaines Barons de Rotschild (yes, Bordeaux igen) i El Fraile, Colchagua. 85% CS, 10% carmenère, 5% övrigt.

Femte vinet har (också) en öppen fruktig doft av svarta vinbär och jord; en medelfyllig smak med massor av saftig frukt, drag av brett, rejäla tanniner men med lite för låg syra för att fixa frukten och ge vinet rätt balans. Ickedestomindre, ett anständigt vin.

2007 Altair från Altair Vineyards i Alta Cachapoal, Rapel (se vin tre). 65% CS, 22% syrah, 7% carmenère, 5% CF, 1% övrigt.

Sjätte vinet drar mot tegel i färgen; har en utvecklad doft av jord och höstlöv; en något bitter, uttorkad smak av svarta vinbär. Vinet känns passé.

2008 Chateau Beau-Site i Saint-Estèphe. 60% CS, 30% merlot, 7% CF, 3% petit verdot.

Sjunde vinet har en blåröd färg; en förförande doft av viol, paprika och vanilj; smaken är fylligt koncentrerad, med ung frukt, lång eftersmak och stor komplexitet. Tveklöst alldeles för ungt, men trots det bäst hittills. Kan bli riktigt bra om fem år.

2012 Antiyal (från Antiyal) i Colchagua. 49% carmenère, 35% CS, 16% annat.

Sista vinet har en mörk röd färg; en mycket utvecklad doft av gödsel, tobak, stall och fat; en fyllig, utvecklad smak med bra tanniner och mörk frukt. Ännu ett exempel på komplexitet där helheten är större än delarna. Vinet känns moget och perfekt att dricka nu.

2001 Almaviva från Baron Philippe Rotchild och Concha Y Toro) i Puento Alto, Maipo. 70% CS, 27% carmenère, 3% CF.

Tabell (vin, bäst-sämt, min poäng, pris idag)

2011 Ge, 0-1, 14p, 369 kr
2011 Clos de Lolol, 0-4, 13p, 179 kr
2010 Sideral, 0-2, 14p, 171 kr
2007 Dix de los Vascos, utgick ur röstning, 298 kr
2007 Altair, 2-0, 14p+, 505 kr
2008 Chateau Beau-Site, 1-3, 14p-, 233 kr
2012 Antiyal, 3-0, 16p, 369 kr
2001 Almaviva, 6-2, 15p+, 1000 kr

Ingen tvekan om att Chile kan producera bra röda viner, där de sista två säkert tillfredsställer även kräsna fransoser (förutsatt att de provas blint). Kul också att inget av vinerna var överekat.

Tack Janne för en alltigenom trevlig kväll med en chiligryta på topp.

/PW

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s