Persiska viner

Vad gör en vinmakare som inte längre kan odla vin i sitt hemland? Tja, han eller hon får leta upp ett lämpligt läge (som motsvarar hemlandets klimat och jordmån) i ett annat land. Tidigare i veckan hade vi möjlighet att på restaurang Shahrzad på Regeringsgatan prova viner, gjorda av Darioush Khaledi, vinodlare i (åtminstone) tredje generationen från Iran. Familjen lämnade Iran i samband med revolutionen och sedan 1979 är det förbjudet i att framställa, sälja och förtära vin i Iran. Så vi kan inte hoppas att få prova några viner därifrån under den närmaste tiden.

Darioush gör nu sina viner i Mount Veeder AVA och Oak Knoll AVA i Napa Valley i Kalifornien. Vingården är anlagd i persisk stil och av bilderna att döma tror man sig vara i det gamla Persepolis.

Darioush började i sin ungdom att hjälpa pappan med vinet och efter emigrationen till USA, byggde han upp ett ingenjörsföretag – och samtidigt sin vinkällare. Bordeauxviner är favoritobjekten i källaren. Det är därigenom han fick idén att anlägga en egen vingård, vilket gjordes 1997. Vinmakaren är visserligen amerikan, men målet var att göra bordeauxliknande viner, som om man gjort dem hemma i Iran. Vinstockarna planterades alltså 1997, och ungdomen märks i vinerna, särskilt shirazen, som ju gärna ska mogna på äldre stockar.

shiraz

Till vinerna:

2013 Chardonnay: Öppen, fruktig, något parfymerad doft av exotisk frukt (mango, ananas), med diskret fatbehandling. Smaken är torr, syrlig, lite mineralisk, med tropisk frukt, fyllig och med god beska. Alltså en ganska typisk nya världen-chardonnay med lätt och elegant fatbehandling och rätt återhållen (=Europeisk) i sin stil. 15p av 20 möjliga.

2012 Shiraz: Stor doft av mint (tandkräm), parfymerad, rökiga fat. Efterhand vädras tandkrämsdoften ut – vinet bör alltså dekanteras i god tid. Fyllig smak med påtagligt eldig alkoholsmak, mycket sträv med liten fruktsötma. Det är klart att en persisk provning måste innehålla Shiraz (även om DNA-tester visat att bägge föräldrarna till syrahdruvan är franska druvor)! Detta vin är ännu alltför ungt och smaken alltför ointegrerad. Kanske är helt enkelt vinstockarna ännu för unga för att ännu ge ett riktigt bra vin? Strävheten och frukten passar dock mycket bra med den kryddiga persiska maten. 13,5p

2012 Cabernet Franc Signature: Stor doft av svarta vinbär, med lite mint och bra fatbehandling. Doft av torrt trä eller torrved med något alkoholanslag. Smaken är sträv, syrlig, fyllig, torr, med aningens fruktsötma i eftersmaken. God lång eftersmak. Snygg fatbehandling och ett njutbart vin till vilken mat som helst. 15,5 p

2008 Shahpar, sauvignon blanc/semillon: Medelstor doft av bittermandel, apelsinmarmelad, florsocker, honung, ekfat. Söt, syrlig, besk smak, ganska sluten (trots åldern). Smak av söt sockerkaka, dock ganska kort eftersmak som avslutas i väl hög fatbeska. Vinet är botrytiserat (vilket man inte kan göra varje år i Napa Valley) och ett försök att efterlikna sauternes. På det hela taget dock ett inte så lyckat försök. 13p.

shahpar

Hur ska vi då sammanfatta kapitlet persiska viner? Det lättare vinerna (chardonnay och carnet franc) hade man lyckats bra med, medan Shirazen bör få mogna några år ytterligare och sauterneskopian inte alls föll mig på läppen. För att vara en relativt nystartad vingård, tycker jag att man verkar vara på rätt väg. Ska bli intressant att följa deras vidare utveckling.

Vinerna finns att köpa i Sverige genom privatimport. De finns även på Shahrazd.

/OW

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s