#1431 I tre combattenti

Jonas G bjöd in till Toscanaprovning 24/9 i Zonens nya lokaler. Temat ”I tre combattenti” syftade på 3  viner från 3 producenter (om jag förstod rätt). Hur som helst var vi ett laddat gäng som var beredda på tanniner, fat och körsbär.

20150924_19235220150924_193920

2006 Rocca Guicciarda, Barone Ricasoli var mörkröd med körsbärssylt och fat i doften och torr, sträv, syrlig smak med mörka bär. Allmänna omdömen var enkel, anemisk och traditionell. Gissningarna på ålder var 10 år eller yngre.

1998 Poggio al Vento, Col d´Orcia bjöd på betydligt mer med mörka multna bär, sten, och ngt kött i doften. Smaken mörka bär, fat och köttig tuggbarhet med fina syror. Uppskattades av många som snyggt, traditionell vinmakning, klassiska syror och minst 10 år gammalt.

2011 Castello di Brolio, Barone Ricasoli hade jordgubbssylt och sötma i doften. Smaken mjuk, stjälkig och sylt av röda och mörka bär. Deltagarna undrade om det verkligen var Sangiovese och upplevde vinet som ungt, kryddigt och med tydlig ek.

1999 Brunello di Montalcino, Col d´Orcia upplevde jag som kort och sluten med mineral och mörka bär i doften samt torr, syrlig och lite syltig i smaken. Mina medprovare höll med om att vinet var stumt, knutet, diskret och i en tunnel. Vissa hävdade att detta var ett klassiskt exempel på sangiovese från Toscana och gissningarna på ålder var 00, 03 och 04.

2000 Chianti Classico Riserva, Castel in Villa bjöd mig på svavel, flinta, krut och röda/mörka bär i doften. Smaken var stram, sträv med mörka bär. ”Old school”, spritig, mynta var några av kommentarerna från provarna. Åldersgissningarna sade 99, 00 och 01.

1995 Chianti Classico Riserva, Castel in Villa gav mig korkvibbar men även mörka bär och svett kött. Smaken syrlig, torr och sträv. Övriga nämnde muggiga fat, oxiderat, gammalt och TCA. Åldersgissningarna sade 20 år ca.

2012 Rocca Guicciarda, Barone Ricasoli var lite svampig och kryddig med röda bär i doften samt röda bär i smaken. Kollegorna tyckte den var purung, kopia av 3:an och innehöll köttiga toner och söta fat. Årgångsgissningarna 10-13.

2004 Nearco (Super Tuscany), Col d´Orcia hittade jag popcorn, svamp, pinjenötter och björnbär i doften hos. Smaken var tjock, extraherad med tydliga fat. Krämarvin, gott kaffe och dyra fat var kommentarerna från övriga. Gissningarna var Siepi från Mazei och ålder 05.

2003 Santacroce (Super Tuscany), Castel in Villa var fylld med rosor, mylta av mörka bär och kött och fat i doften. Smaken sträv, syrlig och med tydliga fat. Klassiskt, typiskt Toscana, trumpetsvamp och balanserade tanniner var allmänna omdömen.

20150924_204020

Tabellen

2006 Rocca Guicciarda, Barone Ricasoli, 129 kr, 0-1, 12 p
1998 Poggio al Vento, Col d´Orcia, 375 kr, 2-1, 16 p
2011 Castello di Brolio, Barone Ricasoli, 329 kr, 2-0, 13 p
1999 Brunello di Montalcino, Col d´Orcia, 250 kr, 0-0, 12 p
2000 Chianti Classico Riserva, Castel in Villa, 500 kr, 0-0, 13 p
1995 Chianti Classico Riserva, Castel in Villa, 525 kr, 0-10, 8 p
2012 Rocca Guicciarda, Barone Ricasoli, 149 kr, 0-0, 13 p
2004 Nearco (Super Tuscany), Col d´Orcia, 250 kr, 6-0, 17 p
2003 Santacroce (Super Tuscany), Castel in Villa, 525 kr, 2-0, 15 p

//Tom B

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s