#1430 Château d’Etroyes, Mercurey, Bourgogne

Château d’Etroyes, som också heter Domaine Maurice Protheau et Fils, är en 50 ha stor egendom i Côte Chalonnaise i södra Bourgogne. I kommunen Mercurey dominerar röda viner gjorda på pinot noir stort, men även vita viner produceras och provningen inleddes med två chardonnayviner.

(Alla viner i provningen, både röda och vita, var från Mercurey, och alla utom de två Cuvée Vielles Vignes var dessutum premier cru, så jag hoppar över det i namnen på vinerna nedan.)

2012 Les Ormeaux började som en typisk och god men något enkel bourgogne, men tyvärr tog ungdomliga syntetiska karaktärer över efterhand, och ordet äppelschampo som nämndes håller jag med om. Det var dock delade meningar om vinet, alla utom två gillade det.

2007 Champs Martin var å andra sidan väl moget, nötigt och vaxigt men fortfarande ganska gott.

Sedan gick vi över till de röda:

2011 Cuvée Vielles Vignes var klart ljusast, med mycket körsbär och hallon i doften. Smaken var lätt och frisk med ett visst tanninbett. Detta var kvällens yngsta rödvin, och det bör bli bättre i några år till.

2007 Cuvée Vielles Vignes hade initialt en relativt mörk och mogen färg och trevlig doft med av höstskog med en liten ton av gamla fat. Efterhand blev vinet dock allt tröttare. 2007 var för övrigt en årgång som gav svaga och snabbmognande röda viner i Bourgogne.

De övriga röda vinerna var premier cru, vilket gav utslag i högre koncentration.

2007 Clos l’Eveque hade en liten doft av hallon och vanilj, något tunn och lite gamla fat i eftersmaken.

2004 Clos l’Eveque var mörk och mogen i färgen, dammig doft med igen gamla fat, lite sträv, uttorkad smak som blev allt sämre under kvällen. Ett alltför gammalt vin från en svag årgång, så det utgick ur provningen och ersattes av den mycket piggare 2007 Les Velley nedan.

2005 Signature var det mörkaste vinet med en god klassisk bourgognedoft, det påminde mycket om en premier cru från Côte de Nuits.  Det doftade slån, frukt och rått viltkött med lång fyllig och rik smak. Vinet är nog på topp nu. Signature produceras bara bra år och är en blandning av olika premier crus.

2007 Les Velley var den klart bästa av 2007-orna, med lång frisk smak och fortfarande ung. (De två andra hade för övrig varmlagrats i några år…)

Sammanfattningsvis så var det en ganska trevlig bekantskap, med återhållen vinmakning och tydlig karaktär från växtplats och årgång. Fathantering var försiktig med en svag ton av gamla fat som kom igen men som mer var en krydda än störande. Endast ett av vinerna var från en bra årgång, och det vann också klart. Jag kan tänka mig att köpa några buteljer från bra årgångar, och då ska jag tydligen leta på http://www.vinsummun.com. För närvarande fanns det dock bara andra egendomar där.

Tabellen.  Mercurey från Château d’Etroyes/Domaine Maurice Protheau et Fils
Två vita och sex röda, inget pris på vin 4 och 6, ingen röstning om 6. Observera de sympatiska priserna!

2012 Premier Cru Les Ormeaux, 160 kr, 2-2, 11 p
2007 Premier Cru Champs Martin, 229 kr, 0-1, 13 p

2011 Cuvée Vielles Vignes, 170 kr, 0-2, 12 p
2007 Cuvée Vielles Vignes, 0-2, 13 p
2007 Premier Cru Clos l’Eveque, 0-2, 214 kr, 12 p
2004 Premier Cru Clos l’Eveque, 10 p
2005 Premier Cru Signature, 360 kr, 5-0, 16 p
2007 Premier Cru Les Velley, 214 kr, 2-0, 15 p

WP har också tyckt.

ASi

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s