Kräftor och vin

I dessa kräfttider så kan det kanske vara intressant med ett alternativ till öl och snaps, även om det är många som anser att kräftor kräfva just dessa drycker. Tyska vininstitutet ville slå ett slag för kombinationen kräftor och tyska viner, och dukade upp till en kräftskiva under allra bästa tänkbara förutsättningar: På Södra Teatern vid Mosebacke Torg med utsikt över hela Stockholms innerstad en underbar augustikväll. Att maten dessutom var riktigt bra gjorde naturligtvis inte saken sämre. För att kalibrera smaklökarna testade vi först två viner blint (Flight 1):

2014 Ellerstadter Kirchenstück, Weissburgunder, Pfalz från Weingut Studier (nr 5482, 99 SEK)

2014 Silvaner Kabinett trocken, Franken från Weingut Brennfleck (nr 5376, 101 SEK

Därefter togs maten in i form av skagenröra, Västerbottenpaj, rökt inkokt lax, sojabönor (edamame) , haricot verts, Västerbottenost, sallad och (en alltför salt) kantarellsoppa.

IMG_1628IMG_1632

Därefter kom det in fat med färska räkor, röka räkor och, förstås, kräftor. Till denna mat kunde man prova följande viner:

Flight 2 (torr riesling)

2014 Riesling trocken, Rheinhessen från Weingut Sander (nr 5368, 99 SEK)

2012 Mosel-Riesling trocken, Mosel från Weingut Sybille Kuntz (nr 74358, 157 SEK)

2013 Terra Montorosa, Rheingau från Weingut Georg Breuer (nr 5818, 209 SEK)

2003 Hölle Riesling Auslese trocken, Rheingau från Weingut Künstler (nr 70868, 262 SEK)

Efter det salta, var det dags för det söta.

IMG_1639

En utsökt hallon-pannacotta, chokladbakelse, tryffel och något jag skulle karakterisera som ”engelsk bakelse med choklad”.

Flight 3 (söt riesling)

2006 Kaseler Nies’chen Riesling Spätlese, Mosel från Weingut Reichgraf von Kesselstatt (nr 7210, 150 SEK)

2012 Riesling Eiswein, Pfalz från Winzerverein Deidesheim (nr 57902, 299 SEK för 37,5 cl)

2013 Riesling Beerenauslese, Mosel från Weingut De Loosen (nr 5364, 115 SEK för 18,7 cl).

Först något om vinerna: Valet av viner var utmärkt och spände över allt från unga, relativt enkla ”vardagsviner” utan alltför stor komplexitet till äldre, utvecklade viner med djup och så förstås några söta läckerheter. Terra Montosa är alltid god med bra mineralitet (behöver dock några år för att blomma ut). Dessutom är jag förtjust i stilen hos Auslse Trocken, som blir maffig när den utvecklas. 2003 är en varm årgång med låg syra, men stilen är imponerande. Såväl Eiswein och Beerenauslese kommer bli bättre med tiden, och på egen hand var de tillknäppta men tillsammans med de söta desserterna kom de väl till sin rätt. Kombinationen Eiswein och pannacotta var himmelsk.

Så hur funkar det med vin till kräftmat? Vissa rätter såsom Skagenröra och ångade sojaböner är extremt vinvänliga. I princip alla de torra vinerna blir bra. Västerbottenpajen gick fint ihop med den kraftiga Auslese Trocken. Rökt mat (här lax) är betydligt svårare. Normalt rekommenderas en gewürztraminer, men det fanns inte ikväll. Kräftorna då? Liksom kokta räkor har de en hel del sälta och funkar ok med torra viner, men lite sötma skulle säker bli bättre (typ 15-20 gram). Spätlesen hade 69 gram och var i sötaste laget. Vill man ha ett enda vin, så funkade som vanligt Weissburgunder till det mesta. Det är en druva som sällen inspirerar självt, men det är tveklöst det perfekta buffé-vinet där den harmoniserar med i stort sett allt från fisk till skaldjur och ljust kött. Ganska imponerande.

/PW

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s