#1424 Hemproducerat

Det finns provningar som är roliga och så finns det intressanta provningar. Men sen finns det provningar som är både roliga och intressanta. En sådan bjöd Ola och Annica på mitt i sommarstiltjen, under rubriken ”hemproducerat”. Här radades det upp sex olika ölsorter och sex olika cidervarianter samt två plommonviner, allt egenproducerat.

Ola började med att berätta hur man själv brygger sin öl. Det går att göra hemma, men lättare om man har tillgång till (halv)professionell utrustning. Så då gäller det att gå samman med några likasinnade och hyra någon bra lokal där man kan hålla till. Jag tänker inte här gå genom alla mått och steg som behövs för att göra bra öl och cider – den intresserade kan läsa på nätet om detta, men klart är att det kräver rätt mycket erfarenhet (läs lära av sina egna misslyckanden) innan resultatet blir konsekvent och bra.

Först ölen, som provades nydekanterade från flaskor och helt öppet:

IMG_0558

1. ”Det Vetefan” – veteöl av tysk typ, bryggt i maj 2015 (bild saknas)

Klart gult utseende, nästan helt utan skumkrona. Stor, god doft av belgisk vitöl (Hoegaarden, Blanche de Namur). För lite skum, men bra beska och tydlig och god vetesmak, men inte läskande och smakar avslaget. Trots att smaken blir alltmer fadd efter hand, funkar ölet bra med maten sen. Ett bra försök tycker provningsgruppen. Blev mycket bättre på fat tycker Ola & Annica. 0/3/12, 14p.

2. ”Jämtlands Guld” – hjortronlambic bryggt hösten 2014

Ljust gul, helt utan skumkrona. Underlig och motbjudande doft av nystekt njure eller utedass, med stark örtdoft (krasse). Syrlig avslagen smak med bra beska, men smaken funkar trots att det känns avslaget, eftersom lambictypiciteten finns i smaken. Dock funkar inte doften. Ola & Annica hade i 2 kg hjorton till 10 liter öl, men det hjälpte inte. 1/5/12, 8p.

3. ”A&O Hallonlambic” – hallonlambic bryggt hösten 2014

Klart ljust orangegul utan skumkrona. Doft av (syntetiskt) hallongodis (Zoo tablettask), medelstor, ganska god, där den lilla doften av utedass fort försvinner. Syrlig smak med bra beska och tydlig hallonsmak med någon fruktsötma, lite besk avslutning. Ett bra framboiseförsök tycker provningsgruppen. 0/3/12, 11 p.

4. ”SNIPPA” – IPA bryggt april 2015

Något grumlig med fin skumkrona. Stor typisk IPA-doft med mycket humle, bra beska och syrlighet. Smaken mogen, bra beska, kräv och god, lite citrus, bra skum. En välgjord IPA tycker provningsgruppen, som röstar detta som bästa öl. 5/0/12, 14p.

5. ”Matte Bruin” – belgisk bruin/brune, bryggt mars 2015

Mörkt brun med nästan överdrivet kraftig skumkrona. Karamellig, knäckig, stor, maltig doft med choklad. God, syrlig, bra skumsmak, fyllig med beska. Provningsgruppen drar sig till minnes den förra ölprovningen med Chimay Bleue – detta öl är lite lättare men träffar trappistkaraktären helt rätt. Det blev min personliga favorit och ett öl som håller uppe smaken trots att den till maten blivit ganska avslaget. Stilpoäng för etiketten! 1/1/12, 15p.

6. ”Lakrtitsnisse” – imperial stout bryggt i oktober 2014 med 10% alk

Mycket mörkt brun med enorm skumkrona. Stor doft av lakrits, choklad, malt och med bra mognad. Bra skumsmak, fyllig med någon sötma, choklad, lakrits och någon beska. Lite väl insmickrande för min smak – jag hade velat ha mer beska. Även detta öl föll dock provningsgruppen på läppen. 4/0/12, 14,5p.

Så över till cidervarianterna, som även de provades nydekanterade från flaska och helt öppet:

IMG_0557

7. 2014 Cider Jäsfat 1

Mycket ljust gul med någon mousse. Lite kissblöja, instängd doft, inte alls kul. Bra mousse i munnen, syrlig, torr med bra beska, ganska god smak, blir lite  enklare efterhand. Nedröstad av träningsgruppen som sämsta cider. Själv hade jag mycket svårt med kiss-doften. 0/5/12, 9,5p.

8. 2013 Cider Päron

Väldigt ljust gul, saknar synlig mousse. Medelstor fruktig, god doft med tydliga päroninslag. Bra mousse i munnen, syrlig med bra frukt och syra med någon fruktsötma. Och ingen kartighet! En cider som håller hela kvällen och passar även bra till maten. Min egen favvo. 1/4/12, 14,5p.

9. 2013 Cider Oekad (samma juice som i 10 och 11)

Gyllengul, något grumlig. Medelstor, fruktig med mognad och någon champinjondoft. Väldigt syrlig, torr smak med tydliga tanniner och ganska god, men blir efterhand alltmer kartig. Bra produkt som ligger nära fransk torr cider i typen, tycker provningsgruppen. 2/0/12, 13p.

10. 2013 Cider 50% Ekad (samma juice som i 9 och 11)

Gyllengul och helt klar. Medelstor, sluten, något instängd doft, som först efterhand öppnar sig, men som känns lite väl enkel. Bra mousse i munnen, syrlig, torr och med fyllighet med tanniner och samma kartighet som i nian. Eken kommer från ekspån. 1/0/12, 12p.

11. 2013 Cider 100% Ekad (samma juice som i 9 och 10)

Gyllengul och helt klar. Stor, mogen, god, fruktig med tydlig äppelsmak med viss fatighet. Bra mousse i munnen, syrlig, fyllig med mognad och tanniner. Även här användes ekspån. Jag tyckte denna var klart bättre än den oekade och femtioprocentaren. Samma kartighet som i de två andra och denna blir tyvärr alldeles för besk till maten. 0/2/12, 14 p.

12. 2012 Cider Äpple, Päron, Vildäpplen (bild saknas)

Klart gul. Ganska god, fruktig doft med mognad och lite päron slår igenom i doften, som avslutas med någon champinjonton. Bra mousse i munnen, syrlig, fyllig och ganska god och saknar den kartighet som kännetecknade nummer 9-11. Provningsgruppens överlägsna favorit. 6/1/12, 13,5 p.

Härefter intogs två stycken plommondrycker, ett vin och en likör, vilka gjorts på samma Victoriaplommon. Det var dock svårt att skilja dem åt i smaken och vi röstade inte om dem.

13. 2014 Plommonvin

Ljust orangegul. Medelstor, fruktig, nötig doft, något återhållen, och efter hand tilltar etylacetaten och gör doften mer oangenäm. Mycket söt (tokaj-typ), fyllig smak med bra viskositet, men utan balanserande syra. 11p.

14. 2014 Plommonlikör (gjord på plommonsaft med brännvin special)

Mörkt brungul. Stor doft av florsocker och vaniljstång, sockerkaka, angenäm. Mogen fyllig, god, mycket söt smak med bra viskositet, men saknar syra. 12p.

Till detta serverades traditionsenliga ostar, korvar och skinka med grönsaker. Inte alla produkter stod upp mot maten (där ölen i min mening klarade sig bättre än cidern).

Hur utföll då provarnas dom om dessa hemproducerade drycker gentemot de mer kommersiellt tillverkade produkter som provningsgruppen normalt inmundigar? Sammanfattningsvis kan man säga att vi var imponerade av både kvaliteten, bredden i utbudet och hur Ola & Annica faktiskt lyckats väl i att uppnå den typicitet som man eftersträvat. Personligen tyckte jag ölen var bättre än cidern. Jag har generellt sett svårt med hemproducerad cider och tycker den ofta saknar fräschör och inte har den där läskande komponenten som kommersiella produkter har – det blir ofta torrt, kartigt, champinjonigt och överbeskt – men O&As cidrar var faktiskt på den bättre planhalvan. Men ölen träffade som sagt i de flesta fall rätt vad gäller att återspegla den typ av öl O&A velat göra. Det är inte många som gillar lambic (jag gör det dock) så de sötare öltyperna gick bättre hem – föga förvånande. Även IPAn var ”ipanerande”. Plommondryckerna deltog väl mera ”utom tävlan” och hade kanske inte den verkshöjd som framförallt ölen hade.

Väl jobbat, A & O!

/OW

Ett svar till “#1424 Hemproducerat

  1. Ping: #1470 Egenproducerat | AuZine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.