#1421 Vin santo

Glas,rs33Vin santo – bara namnet på detta italienska vin ger en onekligen en känsla av att det handlar om något speciellt.  Det heliga vinet, eller helgonens vin, måste ju bara vara ett särskilt vin. För de flesta av oss är det knappast något vi dricker särskilt ofta och när det väl sker är det tyvärr sällan som det ger den där himlastormande upplevelsen som namnet ger en anledning att hoppas på. Tyvärr är nämligen mycket av det som kallas Vin santo rätt långt från ”the real thing”, utan man får snarare ett sött knäckigt, kanske lätt oxiderat vin som visst kan vara gott, särskilt när man doppar en biscotti i det, men som inte ger så mycket mer. Men så ibland råkar man ändå på ett vin santo som inte bara är ett sött vin, gjort på torkade druvor, utan som också har ett djup och en komplexitet som får en att inse vad det hela kan handla om.

Senast detta hände mig var på en provning i Stockholm med Beatrice Bonacossi, ägarinnan till Tenuta di Capezzana i det lilla toskanska distriktet Carmignano, som kanske mest är känt för att man där sedan gammalt, långt innan det blev mode, blandar i en skvätt cabernet sauvignon i sina annars sangiovesebaserade viner. På slutet av provningen fick vi prova deras vin santo riserva från 2007 och även om vinet kanske inte fick änglarna att sjunga, så gav det i alla fall en underbar insikt om hur spännande, djupt och komplext vin santo faktiskt kan vara.

Riktig vin santo får sin karaktär av en utdragen jäsning och lagring på små, inte helt fyllda träfat som ofta får ligga uppe på vinden och där utsättas för årstidernas varierande temperaturer. Faten är idag oftast ek, men liksom i äldre tider kan även andra träslag, såsom kastanj och körsbär, förekomma. Efter minst tre år buteljeras det nu gyllenfärgade vinet som har mer eller mindre sherryaktiga toner av lagringen på de inte helt fyllda faten.

Liksom andra söta viner är det här viner som man sällan sätter sig ned och provar ett antal av, men när jag berättade för Vinpunkaren om min upplevelse på Capezzanaprovningen väcktes uppenbarligen hans nyfikenhet på vin santo och till sist resulterade detta även i att han ordnade en provning med AuZone. En något ovan, men klart spännande upplevelse.

Vi börjar med ett bärnstensfärgat vin med en dov, rätt träig och grönt örtig doft med en lätt apelsinton, syren och kanske lite rå potatis. Smaken är distinkt syrlig och inte alltför söt. På det hela taget distinkt örtigt och kryddigt med en svalare känsla än de övriga vinerna i uppställningen.
1998 Vino Santo della Valle dei Laghi, Az. Agr, Pisoni, Trentino DOC. Se där, ett vin från Trentino. Ja all vin santo kommer inte från Toskana, även om merparten görs där. Kul, och, som sagt, avvikande med sin örtighet. Druvsorten är 100% nosiola (den ja…)

Tvåan är vacker orangegul och har en dov, gräddig doft med torkade aprikoser, honung och en rökig brödighet dom får en att undra om inte lite nyare fat än vad som normalt är fallet har varit inblandade här, kanske finns här t.o.m. en liten botrytiston? I munnen är vinet sött, eldigt och intensivt med en hygglig syra och en tydlig, gräddig fatton som ger vinet en god, mumsig rondör, även om det inte direkt är så typiskt. Lång, söt eftersmak med en aning beska (från alkoholen?).
2006 Castello di Brolio, Vin Santo del Chianti Classico DOC. Jo, det kan man nog väl tänka sig att Baronen Ricasoli inte kan låta bli att ge vinet ett modernare uttryck genom att blanda in en del nyare fat i tillverkningen.

Så ett vin med en vackert gnistrande bärnstensfärg och en doft som leder tankarna till en tawny port med sina toner av tobak, torkad frukt, knäck, rostade nötter och en lätt, men kontrollerad oxidation. Smaken är rätt söt med en hygglig syra och nötiga toner. Sötman växer till sig och blir kanske lite honungsaktig i eftersmaken, men smaken har bra bredd och djup.
2004 Fattoria del Felsina, Vin Santo del Chianti Classico DOC. Det vin som vi upplever som mest typiskt, hur bra vi nu är på att bedöma det…

Fyran är mörkorange och aningen dimmigt. Doftar åldrat, träigt och med en trött oxidationston samt en aning fernissa. Smaken är frisk och måttligt söt med framträdande beska och oxidation. Fernissan sticker upp här också och eftersmaken är trött med beska och en hel del alkohol. Inte så kul.
2007 Vin Santo, Cantine Leonardo da Vinci, Bianco dell’Empolese DOC, Toskana.

Nästa vin har en ungefär samma färg som det föregående, men är klart. Doften är elgant, djup och snygg med en aning gräddighet, knäck och hasselnötter. Sött, tjockt och oljigt med måttlig syra och honungssötma. Tätt, tjockt och koncentrerat. Söt, tung eftersmak. Häftigt, med tät, torkad frukt.
1999 Divinum, Tenuta Fattoria Sant’Appiano, Vin Santo del Chianti DOC.

Så ett brunorange vin med måttligt djup. Doftar rätt åldrat, sherryaktigt med fernissa, torkade fikon och lite apelsin. Rätt kul ändå. Smaken är söt och tjock med rätt bra syra. Intensivt och rätt eldigt med torkad frukt och knäck. Tjock, lång, lite väl söt och något träig eftersmak.
2006 TreRose, Tenimenti Angelini, Vin Santo di Montepulciano DOC.

Till sist ett rätt mörkt rödorange vin med en rejält volatil, klistrig doft som jag för kvällen har problem att förtränga. Smaken är tjock och söt med en rätt bra syra och brända, knäckiga toner. Djup, lång söt eftersmak med en del beska. Häftig smak, men etylacetaten är ett problem för mig. Denna kväll var jag dock ensam om det problemet, eftersom detta vin blev kvällens vinnare. Och det var onekligen min gamla favorit:
2007 Vin Santo di Carmigniano Riserva DOC, Tenuta di Capezzana, Toscana.

Butts,rs50Kul att få ett bättre djup i kunskapen om vin Santo, men som så ofta när man provar ett gäng söta viner blir det gärna lite mycket av det goda. Eller så är det helt enkelt ovana att prova dessa viner. Och visst är det givande ibland, men ändå gör de sig oftast bäst i en mer avslappnad och njutningsinriktad situation än i den mer analytiska andan vid en provning.

 1. 1998 Vino Santo della Valle dei Laghi, Az. Agr, Pisoni, Trentino DOC, 300 kr, 0-1. 13,5p
 2. 2006 Castello di Brolio, Vin Santo del Chianti Classico DOC, 297 kr, 1-1, 15,5p
 3. 2004 Fattoria del Fèlsina, Vin Santo del Chianti Classico DOC, 269 kr, 2-0, 16,5p
 4. 2007 Vin Santo, Cantine Leonardo da Vinci, Bianco dell’Empolese DOC, Toskana, 232 kr, 0-6, 12p
 5. 1999 Divinum, Tenuta Fattoria Sant’Appiano, Vin Santo del Chianti DOC, 270 kr, 1-0, 16p
 6. 2006 TreRose, Tenimenti Angelini, Vin Santo di Montepulciano DOC, 349 kr, 1-0, 15p
 7. 2007 Vin Santo di Carmigniano Riserva DOC, Tenuta di Capezzana, Carmigniano, Toskana, 325 kr, 3-0, 14p

/Anders K

Annonser

3 responses to “#1421 Vin santo

 1. Kul rapport! Jag har två frågor:
  Vet du något om druvorna?
  Stämmer det att Chianti och Carmignano är DOC?
  ASi

 2. yquemisno1

  Vin santo i Toskana är nästan alltid gjort på huvuddelen trebbiano samt ofta någon annan, mer eller mindre (o)känd sort. T.ex. anger Capezzana att deras vin santo görs på 90% trebbiano och 10% san colombano. Undantaget i Toskana är det ovanliga, mer roséfärgade vin som kallas occhio di pernice och som görs på en stor andel sangiovese. Vino santon från Trentino är på 100% nosiola, så nu har man kryssat den druvsorten också 🙂

  Jo, en närmare titt på flaskorna visar att Vin Santo del Chianti (Classico) är en egen DOC, liksom Vin Santo di Montepulciano, Carmigniano och Vin Santo Bianco dell’Empolese, vad den senare nu är för en ursprungsbeteckning. Har inte kollat upp det. Vinet från Divinum verkar enligt etiketten inte vara en Classico. Ska korrigera det i inlägget, liksom en del andra småfel.
  /AK

 3. Fler gillar vinet! 2007 Vin Santo di Carmigniano Riserva från Tenuta di Capezzana utsågs till bästa söta italienska vin år 2015 av Gambero Rosso.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s