#1409 David Duband Bourgogne 2012

David Duband (http://domaine-duband.com/fr/), hemmahörande i Chevannes (Hautes-Côtes de Nuits), är en producent som seglat upp som en leverantör av kvalitetsviner från Bourgogne. Enligt Sven-Erik Thelander, kvällens presentatör, finns firmans viner representerade på många av Frankrikes topprestauranger, och listades också i avdelningen ”Frankrikes bästa viner” i  La Revue du Vin de France. Vi skulle ikväll prova några av deras viner från 2012, alla blint.

1. Det första vinet har en klar röd färg, med stråk av lite blått (ungdom): doften är öppen med karaktär av nya fat. Smaken är friskt syrlig, nästan vegetal, med ganska grova tanniner och lätt bitterhet i svansen. En god, men inte alltför komplex Bourgogne som för tankarna till AOC Bourgogne eller ”commune”.

Facit: 2012 Hautes-Côtes de Nuits

2. Tvåan har en mellanröd färg; en öppen, nästan bärig doft av jordgubbar och hallon. En frisk, syrlig smak med lite lakrits och röda bär; halvlång eftersmak och snäppet upp från ettan, men fortfarande kvalitet på kommunnivå.

Facit: 2012 Chambolle-Musigny

3. Trean har samma mellanröda färg; en angenäm, diskret, knuten doft och syrlig smak av lingon med vissa tanniner och bättre komplexitet. Vinet är elegant, känns ungt men med potential. Förmodligen har vi lämnat kommun-nivån.

Facit: 2012 Nuits-St-Georges 1er Cru Aux Thorey

4. För den som dricker mestadels pinot noir från nya världen, så känner sig hen säkert hemma med detta vin, även om det är klassisk Bourgogne. Mer fruktig pinotkaraktär än  föregående viner, lite hallon och jordgubbar tillsammans med de mera strama lingonen, syran dock mer markant än i t.ex. Nya Zeeland, bra tanniner och allmänt god.

Facit: 2012 Morey-St-Denis 1er Cru Clos Sorbé

5. Femman har en mörkare färg; en öppen fatig doft med syrlig smak av lingon (japp, lingon är återkommande i dessa viner); elegant medelfylligt vin med bra frukt- och garvsyra och schysst längd. Ännu ett snäpp upp.

Facit: 2012 Chambolle-Musigny 1er Cru Les Sentiers

6. Sexan har också en mörkare färg; en diskret, fruktig doft med klassisk pinot- känsla. Smaken är fylligt elegant med syrlig, god frukt (lingon) och ganska vegetal. Förhållandevis diskret initialt, men ett vin som verkligen blommar ut efter en timma i glaset. Mycket god.

Facit: 2012 Nuits-St-Georges 1er Cru Les Procès

7. Sjuan är ljusare; har en stor öppen, fruktig doft och smak av röda bär och lakrits. Här är frukt, syra och tanniner skönt integrerade till ett komplext vin med bra längd och tilltalande redan nu, även om det absolut mår bästa av flera års lagring. Efter 45 minuter i glaset lyfter vinet rejält.

Facit: 2012 Latricières-Chambertin

8. Kvällens sista vin är också kvällens bästa vin (enligt mig). Här finns allt man önskar sig i en röd Bourgogne: god röd frukt, syra, bra tanniner, elegans och komplexitet. Faten är väl integrerade och står inte ut på något vis. Ingen fruktbomb, men mycket smakrik.

Facit: 2012 Echezeaux

Så till omröstningen (vin, poäng (mina), röstning bäst-sämst, pris)

1. 2012 Hautes-Côtes de Nuits, 13p+, 0-6, 210 SEK

2. 2012 Chambolle-Musigny, 14p, 0-2, 398 SEK

3. 2012 Nuits-St-Georges 1er Cru Aux Thorey, 14p+, 0-0, 619 SEK

4. 2012 Morey-St-Denis 1er Cru Clos Sorbé, 15p, 0-2, 598 SEK

5. 2012 Chambolle-Musigny 1er Cru Les Sentiers, 15p+, 2-0, 698 SEK

6. 2012 Nuits-St-Georges 1er Cru Les Procès, 16p, 4-0, 598 SEK

7. 2012 Latricières-Chambertin, 16p, 2-1, 1698 SEK

8. 2012 Echezeaux, 17p, 3-0, 1250 SEK

Kvällens vinnare blev således vinet nedan.

Les Procès

Till sist måste tilläggas att samtliga viner utvecklades väldigt mycket i glasen. Många blommade verkligen ut med lite luft, vilket väl tyder på att de är unga viner med potential. Skulle gärna prova om dem om tio år.

Kul provning!
/PW

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s