#1406 Paolo Scavino

(Uppdaterad med bilder 150406)

Om man tar huvudvägen norrut från Barolo, den som efter att ha passerat några av de högst ansedda vingårdarna i Barolo går ner i dalen mellan La Morra uppe på höjden på vänstra sidan och Serralunga och Castiglione Falletto med sina torn som höjer sig uppe på krönen på högra sidan. Strax efter avtagsvägen till La Morra finns en lite dold, smal väg till höger som leder rakt upp genom de branta vingårdarna till själva den gamla byn Castiglione Falletto, med borgen med det runda tornet. Detta som ett litet tips, så att den som ämnar sig till Castiglione Falletto slipper åka omvägen via den officiella avfarten en bit norrut och sedan tillbaka. Om man har svårt att hitta vägen, håller man lämpligen utkik efter skylten till Azelia, som ligger till vänster där vägen går upp. Idag ska vi dock inte ta den branta backen uppåt, utan vi stannar i stället till i Paolo Scavinos vineri som ligger till höger, alldeles vid foten av sluttningen. Nå, egentligen är vi nu inte i Piemonte, utan det är en bit av Piemonte som kommer till oss i och med att Tuvan ordnar en Paolo Scavinoprovning med AuZone.

Enrico Scavino

Enrico Scavino

Paolo Scavino har legat där nedanför vingårdarna sedan 1921. 1980 byggde de ut vineriet till nuvarande omfattning. Då hade Enrico S. tagit över efter pappa Paolo sedan två år och idag är det allt mer Enricos dotter Elisa som tar över ansvaret. Huruvida det medför en ändring i stilen på vinerna får vi se, men vissa tecken tyder på att en viss utökad elegans håller på att sprida sig i vinerna – inget som jag har något emot i så fall. Tiden får visa om så faktiskt är fallet, men några snabba omvälvningar verkar det inte handla om. När Enrico tog över efter sin pappa Paolo 1978, var det snarare en smärre revolution som inleddes. Enrico var en av de tidiga modernisterna och var således med i vågen av unga vinmakare som fyllde sina källare med rotofermentatorer och barriquer i stället för de stora gamla betongtankarna och träfaten. Idag är det fortfarande rotofermentatorer som gäller. När man kommer in i deras vineri möts man av en hel rad av dessa tingestar, vilka skulle kunna liknas vid stora tvättmaskiner.

Rotofermentor, utanpå

Rotofermentorer, utanpå

Rotofermentor, inuti

Rotofermentor, inuti

Efter jäsningen åker vinerna in i barriquer i 10 månader varefter man provar igenom faten för att bestämma vad det ska bli av vinerna. Genom Elisas påverkan får även, sedan 2005, en del av vinerna i stället utvecklas i en rad med botti som man klämt in längs väggen i den stora barriquekällaren.Barrique, botti, Scavino
Efter den första perioden är det sedan botti som gäller i runt 14 månader för samtliga viner. Till sist får de vila ytterligare ett halvår i ståltankar innan de buteljeras. Ett intressant utvecklingsprojekt  man kan se i vineriet är en vertikal rotofermentor som man experimenterar med. I den har man tre olika temperaturzoner och ett metallnät som håller skalhatten nere (capello sommerso!). Enligt vad de berättar får man elegantare viner med mer frukt och florala aromer. Återigen inget som jag har något emot. Med en produktion av 120-130000 flaskor per år från sina 23 hektar vingårdar, allt i Barolo, är man en av de större familjeägda vinfirmorna i Barolo. Man har mark i 19 olika crus i 6 av de 11 kommunerna. 80% av rankorna utgörs av nebbiolo. Man gör 7 olika Barolo: en basbarolo, ett mer utvalt vin, Carobric, från Cannubi, Rocche och Bric dël Fiasc, samt fem olika vingårdsbetecknade Barolo, Bricco Ambrogio i Roddi, 4 ha; Monvigliero i Verduno, 1 ha; Cannubi i Barolo ½ ha; Bric dël Fiasc i Castiglione Falletto, 2,5 ha samt Rocche del Annunziata i La Morra. Sedan några år tillbaka äger man även vingårdar i Serralunga (i Prapò och Cerretta), så eventuellt får vi se ytterligare en Barolo från dem vad det lider.

Allt detta, som antytt ovan, hämtat från ett besök hos Scavino i april 2014. Om dagens provning med AuZone vet vi dock inte mycket mer än att temat är viner från Paolo Scavino och det är nio viner som erbjuds.

Scavino 150315

Vi börjar med ett vin med en fräsch doft med både mint och rosor och bra djup. En viss köttighet antyder någon mognad,men huvudintrycket är ändå att fortfarande är ungt.
Smaken börjar intensivt, friskt, torrt och pepprigt. En bra syra och röd, stram frukt för över till markerade, torra tanniner och ett kärv, torrt, aningen metalliskt slut. Ett tufft vin att starta med.
2004 Bric dël Fiasc

Nästa vin känns mer utvecklat med tydliga köttiga toner, men är också rätt finstämt med minttoner och en något torr dammighet.
I munnen friskt, köttigt och knäckigt med en god, läskande syre och en mogen, sötaktig frukt. En hel del tuggbara tanniner ger en riktigt bra struktur. En lång, bred, charmig och tuggbar eftersmak med stil.
2006 Bric dël Fiasc

Trean är en fin, klassiskt utvecklad Barolo med kött och läder, men också läckra aromatiska toner och en smula kakdeg och kola. Bra mognad.
Smaken är tät, köttig och tuggbar med en bra syra och varm frukt. Markerade, avrundade, finkorniga tanniner och en lång, varm, torr, något besk eftersmak.
2001 Bric dël Fiasc

Nästa vin är lite glesare, med en frisk och ren doft med ett lätt metalliskt inslag.
Smaken är markant frisk och syrabetonad med en ren, snygg och läskande frukt. Rent och med hygglig intensitet. Markerade torra tanniner som tar över i eftersmaken tillsammans med ett rätt syrligt och kantigt intryck. Tar sig med en del tid i glaset.
2000 Bric dël Fiasc

Femman är komplex och tät. Djup med en del utvecklade djuriska toner, kokos, mint och lite flyktig känsla.
Smaken öppnar friskt och tätt med kött och söt frukt. Bra syra och en intensiv, mörkröd frukt. En hel del inbäddade, närmast lurviga tanniner ger en tjock, tuggbar smak. Mycket lång, tjock, något besk och bråkig eftersmak. Massor av kraft, men inte precis charmigt och finessrikt.
1999 Bric dël Fiasc

Sexan är annorlunda, mer dominerad av riktigt snygga, aromatiska fattoner med massor av kakdeg, men också en snygg frukt som väl står emot faten.
Smaken öppnar med knäckiga, dyra fat, en bra syra och mumsig frukt. En hel del läckert tuggbara tanniner som är snyggt integrerade. Lång, god, tydligt modernt fatbehandlad eftersmak. Modernt och mumsigt.
2004 Rocche, Rento Ratti

Nästa vin är friskt men känns slutet och svårfångat. Letar man lite extra hittar man ändå en ordentligt mintighet med en ljus röd körsbärsfrukt.
Även smaken är frisk och mintig med en del knäck och en läckert  aromatisk känsla. Markerade, torra, tuggbara tanniner. Lång, något torrsträv men snygg och ren eftersmak. Bör nog lagras lite till.
2005 Bric dël Fiasc

Åttan är ordentligt utvecklad med djuriska toner och en del kokta rotfrukter. Bra djup och lite toner kakdeg,men även med ett aningen metalliskt inslag.
Smaken öppnar friskt och lite dammigt med tydliga inslag av kakdeg. En god syra och markerade, torra tanniner. Lång, något bråkig eftersmak utan särskilt mycket nebbiolocharm.
1999 Carobric

Sista vinet är fint utvecklad med toner av knäck, ljus choklad och en lätt flyktig ton av målarlåda.
Smaken är frisk, torr, utvecklad och köttig. Mustigt och tjockt tuggbart med hyfsad syra. Mulliga, lurviga tanniner och en lång aromatisk och kraftfull eftersmak. Lite mycket av allt, men rätt bra.
2003 Bric dël Fiasc

Kul provning. Ovetandes att det mesta var Bric dël Fiasc satt jag och försökte gissa på vingårdar, när jag i stället borde ha försökt få årgångarna rätt. Rattis vin stod onekligen ut en del och flera föreslog att det var avvikande. Med sin mer omedelbara och moderna charm, blev det också kvällens vinnare, vilket kanske var aningen besvärande (minns devisen ”låt er inte förledas av att vinet är gott”…).

  1. 2004 Bric dël Fiasc, 0-4, 14p
  2. 2006 Bric dël Fiasc, 1-3, 17,5p
  3. 2001 Bric dël Fiasc, 2-0, 17p
  4. 2000 Bric dël Fiasc, 0-1, 15,5p
  5. 1999 Bric dël Fiasc, 0-3, 14,5p
  6. 2004 Rocche, Ratti, 5-0, 16p
  7. 2005 Bric dël Fiasc, 1-3, 16,5p
  8. 1999 Carobric, 2-0, 16p
  9. 2003 Bric dël Fiasc, 4-1,16p

Till sist får ni, som en liten bonus, även mina noter från de 2010 Barolo som vi fick prova vid besöket hos Scavino 2014, innefattande samtliga fem cru, förutom Rocche de Annunziata, vilken var 2008, emedan den görs som riserva och därför släpps senare.

2010 Barolo ”Enrico Scavino” (22000 flaskor)
Ren, snygg, fräsch, rosendoftande Barolo med mint och läcker mörk frukt.
Frisk, ren smak med intensiv, snygg frukt och ren, fin syra och en växande kryddighet. En hel del snyggt inbäddade tanniner med finkornig struktur.

2010 Carobric (6000 flaskor)
Tät rundare doft med kakdeg, mint och mörk choklad.
Tät, kraftfull, chokladig smak med bra syra och markerade, snyggt inbäddade, tuggbara tanniner. Koncentrerat, avrundat, men något tungt.

2010 Bricco Ambrogio
Fin, snygg, intensiv rosendoftande och ren nebbiolodoft med fräsch mintighet.
Frisk smak med ren, läskande syra. Elegant, men med bra intensitet. Läckra, torra, finkorniga tanniner. Lång snygg, elegant eftersmak med ren nebbiolokänsla.

2010 Monvigliero
Fräsch och snygg, kryddig, elegant doft.
Frisk, kryddig och stram smak med bra syra. distinkt kryddigt med en hel del markant torra tanniner. Tuff, torr, smakrik eftersmak. Spännande men krävande. Inte för den ovane nebbiolodrickaren. Beskrevs som en ”Iron Lady”.

2010 Cannubi
Dov, lätt dammig (”Cannubi dust”) doft med kakdeg, mint, kanel, rondör  och värme.
Frisk, tät, lätt dammig smak med bra intensitet. Klassik Barolokänsla med typiska markerade, sandigt torra tanniner och bra syra. Lång, bred eftersmak med damm och rök. Klassiskt!

2010 Bric dël Fiasc
Djup, parfymerad doft. Nästan starkvinston. Rosor, outspädd svartvinbärssaft och mint.
Tät, frisk, koncentrerad, saftig attack. Maffigt, med bra syra och markerade, helt integrerade, tuggbara tanniner. Tjockt och rikt. Lång, eldig, rik, harmonisk smak.

2008 Rocche de Annunziata
Tät, snygg, djup doft med mörka körsbär och rosor. Snyggt och rent med mogen frukt och en aning kött och tjära som börja framträda.
Frisk, intensiv, tät attack. Extremt tät. mörk, rätt mogen frukt och markerade, täta, sträva, tjocka tanniner. Lång, rökig, tjockt tuggbar, koncentrerad eftersmak.

Barolo 2010 Scavino

/Anders K

Ett svar till “#1406 Paolo Scavino

  1. Imponerande mängd fakta. Kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.