#1389 Grosse Gewächse 2012

Det har känts som om den tyska vinnäringen har haft svårt att hitta ett stabilt system för hur de ska beteckna sina högklassigare torra viner. Begrepp som Erste Lage, Grosse Lage, Grosses Gewächs, Erstes Gewächs, m. fl. har förkommit och det har inte varit helt enkelt att hålla reda på vad de egentligen står för och att det varit olika regler i olika distrikt har ju inte heller gjort det hela lättare. Beteckningen Grosses Gewächs (GG) har dock nu funnits ett tag och sedan 2012 har den regler som gäller i alla de tyska distrikten. I många har den dessutom används ett längre tag, så den kan nog sägas börja ”sätta sig”. Även den beteckningen har sina sidor och är inte direkt universell. Begreppet är skapat av den stora producentorganisationen VDP, där inte alla producenter är medlemmar. Några av de bättre har valt att stå utanför och använder följaktligen inte heller termen GG. Grosses Gewächs får man inte skriva ut på etiketten, eftersom det inte är en beteckning som är definierad i den tyska vinlagen, vilken innehåller den grundläggande regeln att allt som inte är tillåtet är förbjudet. GG är det dock OK att skriva, förmodligen för att det alltid skulle gå att hävda att förkortningen inte alls avses betyda Grosses Gewächs utan i stället t.ex. är initialerna på någon gammal släkting eller så. Nå, eftersom VDP ändå är så stora och omfattar en stor del av de tyska kvalitetsproducenterna, är GG ett användbart begrepp för att identifiera torra tyska viner på en mycket hög ambitionsnivå. Dessa får bara göras på druvor från vingårdar som i sin tur klassats i den högsta klassen, Grosse Lage. Vinerna får börja säljas tidigast 1 september året efter skörden för vita viner och ytterligare ett år senare för de röda vinerna. Vilka druvsorter man får använda för GG varierar mellan de olika vindistrikten, men beteckningen används alltså bara för torra viner. För de sötare gäller, som tidigare, de olika predikaten enligt reglerna i vinlagen. De kan noteras att från 2012 gäller dessa VDP:s regler alltså även för Rheingau, där de tidigare använde den egna beteckningen Erstes Gewächs för sina torra toppviner, och det är inte alls ovanligt att fortfarande stöta på den på viner från området, särskilt förstår på viner från odlare som inte är medlemmar i VDP.

Men nog med teori nu, över till de åtta viner som MW erbjöd oss att prova under kvällen.

GG, fix, cr,rs25

Ettan: Ung, stram, mycket frisk, äpplig doft med grön frukt. Ringa utveckling, druvigt. Aningen mineral och någon ton av bittermandel. Snålt eller bara ungt och slutet? Smaken har en bra intensitet med en markerad syra, men också en antydan till druvsötma i attacken. Tätt, tuggbart, ja nästan strävt. Rätt kort, kryddig eftersmak med mineraler, en liten aromatisk ton och en växande beska. Smaken känns mer innehållsrik än doften. Bör definitivt lagras.
2012 Silberlack GG, Schloss Johannisberg, Rheingau

2. Stum, sluten doft med äpplen, en aning persika och en liten honungston. Smaken börjar med tät frukt och en viss beska som växer till sig. En hyfsad syra som ar snyggt inbäddad i den täta frukten. Slutar rätt tungt med påtaglig beska.
2012 Gräfenberg GG, Robert Weil, Rheingau

3. Mycket ungdomlig, druvig doft med ren, frisk, äpplig frukt. Kryddigt, med ett inslag av dragon. Mycket frisk, ren, läskande, nästan saftig men torr smak med frisk, ren syra. Kryddigt och med växande mineraler. Måttligt koncentrerat men snyggt. Mineraliskt, rätt krävande slut. Välgjort.
2012 Kupfergrube GG, Gut Hermannsberg

4. Något djupare, mer gul frukt. Fylligt och aromatiskt. Skiljer ut sig en del i mängden. Mogen frurt, päron, aprikoser vingummin och honung, men också ett vegetalt drag, nästan år sauvignon-hållet med svarta vinbärsblad och sparris. Viss utveckling. Tät, oljig attack i smaken. Lite mer dämpad syra ger en dov och dammig känsla. Mineralbeskt slut. Rätt tung stil.
2012 Pittermänchen GG, Diel, Nahe

5. Sötaktig doft med mogen frukt, inlagda persikor, honung och en hel del utveckling, nästan firne. Frisk, tuggbar attack med beska. Rätt bra syra och tät, mogen frukt. En hel del växande beska och mineraler som tar över frukten mot slutet. Tjockt och tuggbart, men kunde ha varit fräschare.
2012 Pettenthal GG, Kühling-Gillot, Rheinhessen

6. Dov, rät tät, vaxig doft med havsinslag, tång och ostron och lite citrustoner. Lite silvanerkänsla. Frisk, mineralpräglad smak med rätt bra syra och tät, dov frukt. Markerad, dammig mineralton som helt domenerar eftersmaken även om där också finns en bra påronfrukt. Ett vin för mineralfantasten.
2012 Am Schwarzen Herrgott GG, Battenfeld-Spanier, Rheinhessen

7. Tät doft med djup, koncentrerad frukt. Klass och kraft i kombination. Maffig frukt med citrus och ananas. Mycket tät, frisk och tuggbar attack. Markerad syra med en fin, kryddig och tuggbar känsla. Tätt med koncentrerad, kryddig frukt,och intensivt, närmast pepprigt. Lång, mineralpräglad och synnerligen tuggbar eftersmak. Ballt vin, om än kanske (ännu) något spretigt. Kvällen solklara vinnare.
2012 Kirschgarten GG, Philipp Kuhn, Pfalz

8. Frisk, rätt hemlig doft med visst djup och mogen frukt. Lite toner av ylle och kanske sticker alkoholen upp lite. En ung rieslingdoft med toner av Gröna kulor finns där också. Slank och frisk attack. Tydlig syra och dov, mineralpräglad smak med frukten i bakgrunden. Bra intensitet och tuggbart, men väl dov, dammig eftersmak. Svårbedömt nu, men blir förhoppningsvis bättre.
2012 Kalkofen GG, von Winning, Pflaz

  1. 2012 Silberlack GG, Schloss Johannisberg, Rheingau, 387 kr, 0-1, 15,5p
  2. 2012 Gräfenberg GG, Robert Weil, Rheingau, 335 kr, 0-1, 14p
  3. 2012 Kupfergrube GG, Gut Hermannsberg, 349 kr, 1-4, 16p
  4. 2012 Pittermänchen GG, Diel, Nahe, 259 kr, 0-0,14p
  5. 2012 Pettenthal GG, Kühling-Gillot, Rheinhessen, 357 kr, 0-2, 14,5p
  6. 2012 Am Schwarzen Herrgott GG, Battenfeld-Spanier, Rheinhessen, 357 kr, 2-0, 16p
  7. 2012 Kirschgarten GG, Philipp Kuhn, Pfalz, 295 kr, 8-0, 17p
  8. 2012 Kalkofen GG, von Winning, Pflaz, 243 kr, 1-4, 13p

/Anders K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.