# 1379 Chablis Grand Cru

När TE kallar till en provning av Chablis Grand Cru är det ju bara att anmäla sig. För min del blir det inte så ofta av att dricka Chablis privat, men ändå gillar jag att gå på provningar och branschdagar. Varför jag inte själv köper Chablis trots att jag brukar gilla vinerna, vet egentligen jag inte riktigt. På något vis är ändå inte Chablis i ropet just nu.

Även den här provningen uppvisade ett flertal riktigt bra viner, som sig bör mineraldrivna, med bra syra och ren frukt. Hanteringen av fat verkar vara under kontroll i Chablis nu, efter en del excesser, främst på andra sidan millennieskiftet. Även om TE informerade om att Chablis Grand Cru i stor utsträckning får en viss tid i små fat, så var fattonerna här i huvudsak snyggt hanterade och väl integrerade.

Chablis Gr Cru 140821

Provningens första vin har en dov, rätt oxiderad, äpplig doft med flinta, mineral och mandel. En viss utveckling. Elegant och lätt. Smaken är elegant och snygg, distinkt syradriven och med en bra mineralbotten som ger en bra tuggbarhet. Stram, mineralig efter. Hyfsat läckert, men ändå ett snålt slutintryck. Klassisk, rätt charmlös Chablis. Lite mer väntar man sig ändå av en Chablis Grand Cru.
2008 Valmur, W Fèvre

Sedan ett vin med en yngre, druvigare doft med kryddighet, citrus och en basilikaton. Någon brödig ton finns där också, möjligen från faten. Smaken börjar friskt och intensivt med en god, inbäddad syra. Tuggbart med en lite snål mitt och torra, växande mineraler. Lång, krutrökig och kruttorr eftersmak utan direkt charm. Bör nog lagras.
2008 Vaudésir, W Fèvre

Trean är något utvecklad med bra djup i doften som uppvisar havsstrand och en del äpplen samt florala, nästan tvåliga toner. En frisk och stram smak med bra, lätt saftig frukt och god, integrerad syra. Mineralerna märks inte så mycket först, men de växer till sig rejält och dominerar eftersmaken. Kul men krävande vin som också behöver några år till i flaskan.
2008 Bougros ”Côte Bouguerots”, W Fèvre

Så ett ung, snygg och rätt druvigt vin med en distinkt men lite svårdefinierad charmighet som jag ofta associerar med Les Clos. De klassiska markörerna för Chablis finns där i form av flinta, krutrök, äpplen och mineral. Ett vin med stil och bra djup. Smaken öppnar friskt, stramt och intensivt med en god, rejäl syra som är inbäddad i krossade stenar och mineraler som växer och växer till en ytterst tuggbar helhet. Lång, läcker, tuggbar och mineralisk eftersmak. Ungt men alldeles strålande!
2008 Les Clos, W Fèvre

Nästa vin är mer utvecklat i doften med en del åldrade äpplen. Bra djup och en hel del rök. Mer kraft än finess. Även smaken känns dominerad av äldre äpplen och är rätt grov med rökighet och trött frukt. Besk. Torr, rökig eftersmak. Kanske inte fullt så tråkigt som det låter, men ändå grovt och charmlöst.
2008 Les Clos, V Dauvissat

Sjätte vinet har en djup, läckert och komplex doft med en aningen mer värme och en fin utveckling. Hav, mineral, rök och lite bröd ger ett intryck av en stilla Champagne Blanc de Blanc. Smaken är frisk, stram och torr med en smörig ton. Bra djup och med typiska havstoner. Smaken växer och blir rejält tuggbart mineralisk. Hög klass men inte helt okontroversiellt.
2007 Les Clos, W Fèvre

Sjuan är rätt återhållen i doften, men också klart mer utvecklat med gula äpplen, bröd och vanilj. En smörighet antyder att en aningen tyngre fatbehandling kan antas här. Även i smaken känns rostade fattoner. Syran är hygglig men fatbeskan tar snart över och förtrycker även de finare mineraltonerna. Ett grovt helhetsintryck.
1999 Valmur, W Fèvre

Även det sista vinet antyder en ordentlig utveckling med sin dova, mulliga, rätt åldrade doft. En lätt bränd ton för tanken till rostade hasselnötter och en tung blommighet till vita pioner. Betydligt mer uttrycksfullt och komplext än föregående vin. Även i smaken känns det som ett mycket större vin. Tätt och med en ännu hygglig, mullig frukt. Hyfsad syra och bredd. Blir lite bränt och aningen trött mot slutet, men på det hela ett snyggt utvecklat vin.
1999 Les Clos, W Fèvre

Tabellen:

  1. 2008 Valmur, W Fèvre,0-2, 13.5p
  2. 2008 Vaudésir, W Fèvre, 0-3, 14p
  3. 2008 Bougros ”Côte Bouguerots”, W Fèvre, 0-0,16p
  4. 2008 Les Clos, W Fèvre, 5-1, 18p
  5. 2008 Les Clos, V Dauvissat,0-3, 14p
  6. 2007 Les Clos, W Fèvre,0-1, 17,5p
  7. 1999 Valmur, W Fèvre,3-1, 14,5p
  8. 1999 Les Clos, W Fèvre,3-0, 17p

Priserna har jag som synes missat att notera. Om någon har dem får denne gärna komplettera med dem.

/Anders K

 

Annonser

One response to “# 1379 Chablis Grand Cru

  1. Pingback: Chablis grand cru från William Fèvre med AuZone | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s