Priset på vin och öl följer KPI

Vintomas kommenterade den ganska stora höjningen av alkoholskatten för vin och öl, så jag roade mig med att gå in i SCBs databaser för att se hur priserna rört sig relativt KPI. Det verkar hel klart som politikerna använder stora höjningar av alkoholskatten för att motverka att priserna sjunker.

priser

ASi

3 svar till “Priset på vin och öl följer KPI

  1. Hur beräknas indexet? Det ser ut att domineras av inhemskt producerad öl och sprit som inte är så utsatt för valutakursvariationer. Priset på ”drickvärdiga” viner har definitivt varit bra mycket mer volatilt än den där prisserien indikerar, tack vare stora valutakursvariationer i framför allt EURSEK under perioden 2007 till idag.

  2. Indexet är baserat på priserna på systembolaget. Det är säkert viktat med konsumtionen av olika varor, så inhemsk starköl är viktigare än franska rödviner över 150 kr i 1980 år penningvärde… Jag kan dock inte redogöra för metoderna i detalj, fast ju mindre grupp man väljer ut ju mer volatilt blir naturligtvis indexet

    ASi

  3. yquemisno1

    Det kan ju i viss mån också vara tvärtom: att producenter och importörer sänker priserna för att motverka skattehöjningarna. Så är ju ofta fallet med viner som låg strax under 100 kr för att sedan hamna på kanske 102 kr efter höjningen. De tenderar att snart lägga sig på 99 kr igen.
    /A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.