#1394 Höstmiddag

Det drog ihop sig till traditionsenlig (alltid lördagen närmast före den 6 december) höstmiddag i AuZone och för året hade vi utlokaliserat oss till en av Stockholms västra förorter; Bromma. Jonas G och hans fru Sara upplät mycket generöst sitt hem för kvällens begivenheter och kvällens kockar fick under tillagning och finputsning avnjuta en anständig pinot noir från Tasmanien; 2004 Wineglass Bay. Klart godkänd och möjligen aningen spretig sina 10 år till trots, men fullt godkänd som föråkare.

IMG_0509

Temat för kvällen, näst intill ”som vanligt” var magnum, vilket det något decimerade antalet deltagare såg med skräckblandad förtjusning fram emot. Mätglas? Jodå, ytspänning ett minimum. Nåväl, Jan L hade ugnsrostat Serranoskinka, vispat ihop en jordärskockscheescake med dadlar samt vispat lite crème fraîche som spetsats med citronsaft och –zest samt toppats med Kalixlöjrom.

IMG_0511 IMG_0513 IMG_0512

De tre följeslagarna ackompanjerade såväl inledande som direkt efterföljande bubbel fint. Först ut var en medelgul Champagne med mogen och utvecklad smak innehållandes fin mousse och ett litet uns av apelsinzest i doften. Församlingen var av den korrekta uppfattningen att pinot noir torde ingå, vilket var fallet när vi fick veta att det var Bruno Paillard 1996 vi hade fått i glasen. 52% chardonnay, 48% pinot noir och degorgerad i januari 2006. Mycket fin och elegant Champagne. Nästa bubbel visade klart vassare syror i såväl doft som smak; det torde vara en blanc de blancs, vilket det visade sig vara. För min del fann jag lite blodgrape i eftersmaken och möjligen en aning persika/parfym i doften. Årgångsmässigt var vi lite överallt innan Tomas E tappert försökte peka oss i rätt riktning och avslöjade att det fanns -05, -06 och -07 i deras halvmagnumbuteljer. Efter att ha kört fast fick vi reda på att det var Diebolt-Vallois vi hade i glasen.

IMG_0516

 

Dags att inta det elegant uppdukade bordet; Magnus W hade tillagat en utsökt anklever au torchon som serverades med en bit brioche och mâchesallad som beskvätts med lite hasselnötsolja och balsamcio. För den som funderar på att själv tillaga nämnda maträtt kan nämnas att det är lite pyssel med att göra allt från grunden; ingen stress – det tar ungefär näst intill en vecka att få till det, men det blir onekligen väldigt gott.

IMG_0518

Vad dricker man till detta? Jo, något halmgult med mogen karaktär i såväl smak som doft, aningen söt i smaken och lätt petroleumton i doften, kan det vara en anständig tysk riesling? Jodå, det är Rüdesheimer Berg Roseneck Spätlese 2005 från Leitz som i har i glasen, vilket passar finfint till ankan.

IMG_0519

Härnäst på tur står ytterligare en rätt signerad Magnus som han säljer in med bravur; havskräftstjärtar, gröna ärtor, lite aladåbliknande gegga gjord på klorna och en slags klet till. Det visade sig vara en av Magnus perfekt kokt havskräfta med tillhörande egengjord aladåb samt en finstämd krämig sås på blomkålssoppa spetsad med fisksås och lite Fino-sherry som serverades ”vid tallriken” från såskannan.

IMG_0521

I det första av två glas hade vi ett vin som hade petroleum och mineraler. Givetvis tysk riesling, men varifrån? Hm, tyskt område för ett tag sedan fick vi till svar och det visade sig att vi hade fått Le Riesling ”Vielles Vignes” Kaefferkopf de Jean-Baptiste Adam 2008. Jaja, Alsace tillhörde ju Tyskland ett tag förr i tiden så vi var inte helt fel ute. Nästan. Jaha, över till glas två som uppvisade en finfin knallpulverduell i doften och vassa syror i munnen med viss närvaro av ek utan att bli överdriven. Meursault, eller möjligen Puligny, tyckte skribenten men det visade sig att vi hamnat i Tasmanien och fick njuta av syskonvinet till föråkaren; Wineglass Bay Chadonnay 2006.

IMG_0522 IMG_0524

De två vita vinerna fick följa med till den första varmrätten som utgjordes av fisk, tillagad av Jonas i dennes favoritköksleksak; torskrygg (tillagad sous vide med lite citron och örter) med morötter och rödbetor (båda rotfrukterna sous vide-ade) samt myntaspetsad puré på gröna ärtor och en sås på musselbuljong och de goda safterna från torskryggen. Blåmusslorna fick nöja sig med att bli kokta på vanligt sätt, men bidrog ändå till såväl buljong som ett passande tillbehör på tallriken. Mycket fina smaker och årets julklapp torde ånyo bli ett köksvarmvattenbad, för dem som inte redan införskaffat ett efter förra årets höstmiddag.

IMG_3868

Vi övergick härefter till andra varmrätten signerad Lena T som försiktigt marinerat ankbröst i lite hosinsås, brynt dem i panna och därefter låtit de gå klart i ugnen. Till detta serverades ugnsrostade palsternackor, rödlök, stekta champinjoner samt en perfekt sås på kyckling- och viltfond, fikonmarmelad, balsamico lite hosinsås, ingefära, citron och honung m m. Det var en finfin balans i såsen som passade perfekt till ankbröstet då det fanns en liten puff av asiatisk touch i bakgrunden i såsen utan att den klev fram och tog överhanden. Touché!

IMG_3869

Efter att ha funderat ut vad sous vide heter på franska övergick vi till att istället reda ut vilka viner vi serverats till maten. Det första av totalt tre röda viner var initialt knutet men efterhand kröp tydliga pinot-markörer fram och det visade sig att vi hade fått Clos des Lambrays Grand cru 2002 i glaset. Nästa vin bjöd doftmässigt på lite stekt fett kombinerat grå gymnastiksalsmatta. Trots denna lite udda kombination i doften var smaken behaglig med lite blodgrapefrukt i eftersmaken. Vi hade fått Hermitage 1998 från Domaine Bernard Chave i glaset. Det sista vinet uppvisade tydlig gräsighet och grön paprika och en svartvinbärston som höll sig i bakgrunden. Vinet var lite för opolerat, utan att vara brutalt, för att höra hemma i Bordeaux, även om det var en lyckad generika. USA och Sydafrika nämndes som alternativ utan någon direkt enighet. Själv hittade jag, trots frånvaron av brinnande bakelittelefoner, ganska tydliga paralleller med Optima (en Bx-blandning från Sydafrika). Det visade sig vara ganska rätt; Morgenhof Estate Premiere Selection 1999 (65% cabernet sauvignon, 20% merlot, 10% cabernet franc och 5% malbec), klart godkänd och förvånande att en sydafrikan av den åldern inte ståtade med alarmerande rökutveckling.

IMG_3870 IMG_3871 IMG_3879
De röda vinerna fick följa med till nästa rätt som utgjordes av tre olika ostar genom Jack Js försorg; Lingot des Causses (getost från Lachapelle Auzac i Pyrenéerna), Manchego från Spanien och Vully Rouge (framställd av opastöriserad komjölk) från Schweiz. Till ostarna serverades svartröd vinbärsgelé ”Auslese 2012” (bären handplockade på plats i september månad det aktuella året av Jack och därefter importerade från Bergslagen och därefter omvandlade till gelé av nämnda Jack), Mörsjökex, olivolja samt lite flingsalt.

IMG_3877
IMG_3876

Dags för dessert varvid undertecknad och dennes hustru hade vispat ihop crème brûlée som fick en liten dusch av rårörsocker innan mötet med brännaren. Kvällens brûlée hade dessutom fått ett litet extra teskedsskaftsudd tillskott av vaniljpulver, vilket kan ha varit pricken över i, eller kanske snarare cirkumflexet över u.

IMG_3881

Vinmässigt serverades vi ett relativt moget vin som de flesta omedelbart placerade i Bordeaux…Sauternes….Barsac… vilket så klart var helt rätt. Fina saffranstoner i doften (och även eftersmaken) och klar botrytiskänsla indikerade fin utveckling och mycket bra matchning till brûléen och det var Chateau Coutet -98 vi hade fått i glaset.

IMG_3882

Som sig bör avrundas kvällen med lite kaffe eller te samt vettig sprit och någon chokladpralin, så även denna kväll. En utsökt och sannerligen prisvärd rom, Dos Maderas PX 5+5 från Williams & Humbert fick avrunda kvällen innan det bar iväg hemåt med kvällens alla utsökta intryck samlade i smakminnet.

IMG_3883

Ett stort tack till alla inblandade som trollade fram drycken, lagade maten, hanterade logistiken på plats samt till Jonas och Sara som upplät bostaden för denna behagliga resa i gastronomins tecken där välbefinnandet som vanligt visade sig så snart man klev över tröskeln och nalkades köket för vidare färd mot bordet.

 

/JW

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.