Australiendagen 2014

Australiendagen på Grand Hôtel i september

Fyndigt var separata blad som listade vilka som hade Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Shiraz respektive Cabernet Sauvignon viner. Det gjorde det lätt att effektivt kunna beta av dessa i turordning utan bläddrande och sökande i katalogen innan man gick vidare med annat. Generellt kändes nog vinerna lite intressantare för ett par år sedan. En del gav nu kanske ett lite slätstruket intryck. Möjligen var det det tidigare konceptet med vinerna i rätt bra turordning på långbord som gjorde att de kom bättre till sin rätt, samt att man lugnt kunde prova i egen takt som gjorde skillnad för ett par år sedan. Ljuspunkter saknades dock inte.

Howard Park Wines har vingårdar både i Margret River och Great Southern. Vingårdarna är organiskt och några även biodynamiskt skötta. Bland de senare är 2013 Flint Rock Pinot Noir från en högt belägen, svalare vingård riktigt bra pinotfruktig, elegant med fina syror och mineralstruktur. Stilfulla och balanserade var även 2012 Leston Shiraz och 2012 Miamup Cabernet Sauvignon.
DSC_0927

The French chick som säljer australiska viner i Frankrike! Marine Brasset representerar Single Vineyards Sellers som specialiserat sig på just single vineyard-viner från mindre premiumproducenter. Marine arbetade en tid i Indien, där hon även tillbringade en del av studietiden, med presentationer av framför allt vin och mat. Därefter 2 år i Australien där hon var märkesansvarig för Grands Chais de France (JP Chenet, Grand Sud, Les Vignerons etc) men även arbetade en del för Single Vineyards. Med sig hem tog hon australiska viner som en liten nischprodukt i Frankrike. 2013 Holm Oak Vineyards Riesling Tamar Valley Tasmanien hade som sig bör bra syra med lime och rätt fräsig frukt. 2013 Holm Oak Pinot Noir med hallon- och jordgubbsfruktig doft, smakrik med fin frukt, syror och mineral var riktigt bra. Lite mognare öppen och stilfull 2010 Harewood Estate Reserve Pinot Noir Great Southern. Faktiskt beläget i Denmark! Jo, orten heter så och är belägen 400 km söder om Perth. Trodde först det var en notis om importör i Danmark i katalogen. Man har även en 2013 Silex Chardonnay (fanns inte med för provning) som skulle vara intressant att prova, även om jordmånen nu bara beskrivs som ‘mean gravelly’.

DSC_0928

Marine Brasset, Single Vineyards Sellers

Bästa Riesling on show var högt skattade 2013 Michell Watervale Riesling Clare Valley, raffinerat elegant med finstämda komplexa smaker. På de 80 hektaren vingårdar med upp till 50-åriga vinstockar belägna på 300-450 m ö h arbetar man med organisk odling som mål. Jordmånen är rödbrun mylla, lera och kalksten. Höll på att glömma att återkomma till de röda på slutet. Det är märkligt men på flera provningar på senare tid så har den där riktiga hit’en kommit sist på slutet. Ägaren Andrew Mitchell är en riktig Aussie guy, smått skämtande, trevlig, jovialiskt leende och ödmjukt enkel. 2010 Peppertree Shiraz är riktigt koncentrerat, mullbänksmustigt och strävt. Än mer så 2007 Sevenhill Cabernet Sauvignon med moderata 13% alkohol. Vilka fantastiska, lysande, klassiska tanniner i kvadrat av sällan skådat slag! Stramt otroligt koncentrerat och tuggbar i all oändlighet. Sådant här vill man se (läs smaka) mer av. Efter 2 veckors skaljäsning trycksätts massan med CO­2 på tank i 6 veckor för att extrahera så mycket tanniner som möjligt. Dagens höjdpunkt!

DSC_0922

Andrew Mitchell med dotter

Stig H

Annonser

One response to “Australiendagen 2014

  1. yquemisno1

    Tack för en fin rapport, Stig! Det där sista vinet, med sina tanniner, blev man ju nyfiken på!
    /A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s