#1377, 1378 2 x Champagne 1990

Det hann gå rätt lång tid sedan själva provningarna innan AK bad mig skriva något om dubbelprovningen av Champagne 1990. Det har blivit lite som att tänka tillbaka på de bästa dagarna av sensommaren – det vackra skarpa ljuset, den kvardröjande värmen och den där känslan av att tiden står stilla. Det lockar att dröja kvar i minnet, men jag växlar över till ”tasting notes” från mina ”tasting memories”.
Den första kvällen, torsdagen den 14 augusti ägnade vi åt champagner med inslag av pinot noir. Det är dessa jag tror mig tycka allra bäst om, vilket är rätt fånigt eftersom jag ofta har rätt svårt att pricka rätt i mina druvgissningar. Hursomhelst, Per hade valt att dela upp det så här.
Vi började med en halmgul champagne som doftade grapeskal, dadlar, hasselnöt och lite brödskorpa. I munnen mötte en frisk syra och en fin citruston. Gott.
Pol Roger Brut 1990
Nästa vin hade liknande färg och fina små bubblor. Det doftade hallon, mandlar, kvitten och ananas. I munnen god, lite brödig, fin mogen citruston. Fin mognad och längd.
Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 1990
Nästa vin hade en ljus roséton, utan att vara en roséchampagne. Här mötte en helt annan näsa, och mina doftassociationer kanske får skyllas på bubblorna. Här finns cognac som nog hör samman med den oxidativa stilen med lite röda äpplen, men jag har också noterat citrus, cassata, bättre hårspray som sedan omtolkas i nougat och dulce di leche. Vi talar med andra ord mognad. I munnen evighetslång, med mineraler, kryddor, smör och citrus.
Bollinger Grand Année 1990
Nästa vin var än lite mörkare i färgen och mognadstonerna mer prominenta. Champinjoner, hasselnöt, bröd och dadlar. Svagare mousse och lite gummi i tonen, aning beska. Lite klumpig, tyckte jag som hade detta som flightens minst tilltalande vin.
Bollinger RD 1990
Nästa vin var halmgult och slog nästan i grönt. Stor doft mötte i glaset med mango, ananas, grädde och jordgubbskompott. Lite floralt, några gröna äpplen. Det låter kanske banalt, men var tvärtom komplext och gott. I munnen generöst, med mer av vad som mötte näsan, men också bittermandel. Detta var ett riktigt elegant vin i lättgillad stil.
Veuve Clicquot La Grande Dame 1990
Nästa vin hade också inslag av rosé i färgen. I näsan gräddnougat eller till och med pistage, vita blommor, äpplen igen och färska hasselnötter och så vetelängd med kardemumma. Och hoppla, lite mintchoklad. God och rätt stor. Även här mer av vad som mötte näsan, igen med lite bittermandel som ger ett så fint avslut.
Louis Roederer Cristal 1990
Som nummer sju kom återigen ett halmgult vin som drog åt grönt i kanten. Här mötte mogna toner, fikon, mandarin, honung, men också gräs, kaffe, rå svamp, och torrt trä. I munnen tydlig struktur, men smaken var lite stum.
Moët & Chandon Dom Perignon 1990
Flightens åtta blev min och de flesta andras favorit, halmgul med bra bubblor. Riktigt djup och nyanserad doft av litchee, honung, brioche, äpple, valnötter och brända kakor. I munnen mötte friska strama syror och tropisk frukt, fantastisk längd och massor av mineral. Ett vin att meditera över.
Krug 1998

Sedan fick vi vila en dag innan det var dags att ge sig på blanc-de-blancerna från samma år. Det var med spänst i steget jag tog mig tillbaka till källarlokalen för den avslutande delen av provningen en fin augustifredag.
Kvällens första vin var en rosé (kanske som referens till det som komma skulle) som doftade sommar med smultron, mandel, smör, briocher och fikon. Syran var lite lägre, men frukten fin. Snygg och god och en utmärkt start på kvällen. Flera provare talade pinot och tanniner.
Laurent Perrier Grand Siècle Alexandra Rosé 1990
Därefter följde ett halmgult vin som doftade grape, kiwi, mandel och vetelängd. Sedan kom chokladmousse, fudge, och rökiga toner. I munnen mötte högre syror, nyans och bra längd. Här kommer också äpple, citronzest och mer vitvinskänsla, som inte alls hängde på moussen. Rent och snyggt.
Lanson blanc de blancs 1990
Vin nummer tre var också det halmgult, men här doftade citrusmarmelad, rökigt, mocka, torkad frukt som mango och så karljohan, choklad och nötter. I munnen bred och fet, fina syror och mycket god. Den lilla beskan drog ned betyget för några men detta blev kvällens vinnare bland provarna.
Selosse Blanc de bland Grand Cru 1990
Detta följdes av ett lite ljusare vin som kändes tagen i precis rätt tid. Kiwi, carambole, röda äpplen, florala toner och lite hasselnötter på näsan. I munnen elegant och komplext med härliga citrustoner och en liten beska som ger en fin avslutning. Fenomenal fathantering.
Tattinger Comtes de Champagne 1990
I femte vinet mötte lättare toner av gröna äpplen, citronzest och hallon (inte konstigt man gissar fel på druvorna ibland), nougat och färsk valnöt som sedan kompletterar med citrusmarmelad, mineral och krita. I munnen bred och god, med fin längd, väl sammanhållet och samtidigt stramt som flinta. Vuxet.
Salon Le Mesnil 1990 magnum
Även denna kväll blev det sista vinet min favorit. Den halmgula färgen stack av mot grönt. I nosen marsipan och en påtaglig fetma. Frukten var aprikos, mango och kiwi som kompletterades med grädde och färsk mandel. Den beskrivningen visar dock inte hur ungdomligt och mineraliskt detta vin var. Den känslan gick igen i smaken som också var väldigt komplext, alldeles torrt och vinet sträckte sig ut sig i tiden.
Salon Le Mesnil 1988 magnum
Vid det här laget har ni säkert förstått att det var två smått magiska kvällar som för mig handlade mer om att njuta av makalösa viner än att ranka dem mot varandra. Även om mina favoriter från de två kvällarna båda var 1988:or, så var 1990:orna fantastiska och har nått en väldigt behaglig mognad utan att kännas det minsta trötta. Mina röster på 1988:orna handlade kanske delvis om vinerna, och mindre om årgångarna. Om det är godare med pinot-blandningar eller rena blanc de blancs vet jag fortfarande inte och det kan ju vara så att det finns bättre parametrar att välja sina champagner efter. Kvällarna försvann fjäderlätt, men känslan dröjer sig kvar. Tack Per för två kvällar som ytterligare förgyllde sommaren 2014. Andra tankar här: http://www.winepunk.net/files/archive-aug-2014.php
/ LT

Namn, inköpspris, röster bäst-sämst

Med pinot noir
Pol Roger Brut 1990, 352 kr, 0-2
Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 1990, 720 kr, 0-1
Bollinger Grand Année 1990, 379, 1-0
Bollinger RD 1990, 820 kr, 1-4
Veuve Clicquot La Grande Dame 1990, 775 kr, 2-1
Louis Roederer Cristal 1990, 699, 2-0
Moët & Chandon Dom Perignon 1990, 649 kr, 0-5
Krug 1988, 1 345 kr, 7-0

Blanc de blancs
Laurent Perrier Grand Siècle Alexandra Rosé 1990, 1 485 kr, 0-3
Lanson blanc de blancs 1990, 493 kr, 14
Selosse Blanc de bland Grand Cru 1990, 491 kr, 7-3
Tattinger Comtes de Champagne 1990, 650 kr, 3-1
Salon Le Mesnil 1990, 2 147 kr, 1-1
Salon Le Mesnil 1988, 1 483 kr, 3-3

Ett svar till “#1377, 1378 2 x Champagne 1990

  1. yquemisno1

    Tack Lena för att du ställde upp och levererade en härlig rapport från två provningar som jag själv tyvärr missade. Måste ha varit en upplevelse!
    /A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.