#1382 Bordeaux efter peak cask?

ASi höll provning med fokus på röda bordeauxviner med måttlig eller i alla fall moderat mängd fat. Som metainformation gavs att vinerna skulle vara moderna i stilen och ofta innehålla en försvarlig mängd merlot. Dessutom skulle de flesta vinerna passa bra för ung konsumtion.

Vinerna:

1. 2009 Chateau Fourcas Hosten
Blåröd färg. Doft av blå frukt, fat, eteriska toner och nån mognad. Kaffedominerat med lite tid i glaset.

Balanserad ung smak med tydliga fat. Torr / stram karaktär komplext, ceder och lite gröna toner.

2. 2010 Chateau de Pez
Tät blåröd färg. Fruktdominerad ungdomlig doft. Varmklimat, fat och kraft med rik kaffekänsla och exklusiv inramning.

Fyllig, rik fruktdriven smak. Balanserat men åt det saftigare yngre hållet. Tydliga tanniner och en snygg kaffig avslutning.

3. 2008 Chateau Canon la Gaffelière
Tät mörkröd färg med liten blåkant. Fyllig, fat och med kraft och kaffe. Söt fokuserad och lite syltig doft. Balanserad och med en exklusiv örtighet.

Fruktpackad smak med fat. Balanserade sandiga tanniner, frukdriven syra och elegant avslut.

4. 2009 Chateau Mazeyeres
Tät mörkröd färg med liten blåkant. Ungdomlig doft med viol, fat, söt tobak, ceder och svartfrukt. Fyllig och rik doft med en liten maceracion carbonique doft. Ung syrlig och lite spretig, lite lingonris?

Fyllig fruktig smak med friska syror, tydliga tanniner. Elegant slank känsla.

5. 2005 Chateau Coufran
Tät mörkröd färg med liten brunkant. Doft av körsbärssylt, ceder, svarta vinbär och plommon. Komplex mörk frukt, eteriska toner och en skvätt etylacetat efterhand..

Initialt spretig gles smak med tydliga tanniner. Eleganta men lite svaga syror.

6. 1989 Chateau Gazin

Tät brunröd färg. Stor mogen komplex doft med kaffe, fat, stall, lite gammal tång(havs). Torr bränd blåfrukt med stram tobaksavslutning.

Mogen balanserad elegant smak dominerad av körsbär, cypress, te och liten bitter dillton på slutet. Lite glest?

7. 2010 Bad boy

Tät blåröd färg. Mogen lite gisten och oxiderad doft. Överfruktigt vin som inte har varken stoppning eller ryggrad och därför faller ihop. Tomatsoppa och konservburk..

Syltig oxiderad smak. Defekt?

Listan

  • 2009 Chateau Fourcas Hosten, Listrac-Medoc, 210kr, 1/2/13, 14p
  • 2010 Chateau de Pez, St Estephe, 371kr, 0/0/13, 16p
  • 2008 Chateau Canon la Gaffelière, St Emilion, 494kr, 4/0/13, 18p
  • 2009 Chateau Mazeyeres, Pomerol, 317kr, 2/1/13, 15p
  • 2005 Chateau Coufran, Haut-Medoc, 301kr, 0/2/13, 13p
  • 1989 Chateau Gazin, Pomerol, 750kr, 5/0/13, 17,5p
  • 2010 Bad boy, Bordeaux, 306kr, 0/7/13, 10p

/JT






 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

2 responses to “#1382 Bordeaux efter peak cask?

  1. Trots alla påhopp på Bad Boy under provningen så tycker jag att det är ett ganska ballt vin, som passar när man vill ha mycket smak och liten komplexitet. Inte alls defekt, men uppenbarligen kan man tycka olika om det! 2005 Coufran har jag just beställt igen, på provningen var den inte som jag kom ihåg.

    Hemma har jag provat några naturviner, men här var alla viner befriande nog helt renons på naturvinstoner!

    ASi

  2. Nu har jag provat om 2005 Coufran, och jag rekommenderar det helhjärtat till alla som är nyfikna på hur riktigt bra en bordeaux för 256 kr kan vara. Vinet är en medoc i början av toppen.

    ASi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s