#1379 Ahr

Ahr är ett av de nordligaste och minsta vindistrikten i Tyskland. Längs floden Ahr (som rinner ut i Rhen) ligger vingårdarna på branta – ofta terrasserade – sluttningar. Man kan med fördel vandra mellan vingårdarna på Rotweinwanderweg eller ta det lokala tåget som följer floden. Senaste statistik (2013) anger odlingsarealen till 562 ha med 85% rödvinsdruvor; där Spätburgunder (SB) står för hela 63% av arealen. Resten är i huvudsak Riesling, Portugieser och Frühburgunder (FB).

Att det går att göra bra rödvin här beror just på mikroklimatet som skapas av de branta sluttningarna och att regnskyarna från väster inte tar sig dit i samma utsträckning som i t ex Mosel. Tidigare var ju Ahr känt för de typiska sötsliskiga Spätburgunder som fortfarande översvämmar den tyska vinmarknaden, men sedan 1990-talet har man skärpt upp sig, och det görs nu riktigt anständiga rödviner hos de bästa odlarna. Den överdrivna fatanvändningen som inledde seklet i detta distrikt verkar tack och lov vara på tillbakagång, något som jag tycker dagens provning visade.

Några bra producenter är: Adeneuer, Burggarten, Deutzerhof, Jean Stodden, Kreuzberg, Meyer-Näkel, Thomas Nelles, Sermann-Kreuzberg och Sonnenberg.

bild 1

Vi fick ett teorivin som inte avslöjades förrän efter provningen, och det deltog heller inte i omröstningen. Detta vin var ljust rött. Doften var ganska stor, fruktig, fatig med klara undervegetationstoner (svamp) och tilltalande. Smaken syrlig (som sig bör med SB), lite godistoner, ganska mycket fat men god, med lite tunnare och beskare (fatbeska) avslutning. Vi trodde detta var en SB, och ganska ung och med mycket fat.

2010 Spätburgunder Altenahrer Eck, ”Im Barrique Gereift”, från Sermann-Kreuzberg, pris 190 kr, 14 p.

Första ”riktiga” vinet var även det ljust rött med lite brunaktig ton. Det hade en medelstor, något fruktig, kanske lite sluten (instängd) doft, med lite fat. Efter ett tag tyckte jag doften vek ner sig och jag kände utedass. Smaken var påtagligt syrlig, metallisk, ganska fruktig och lite grön. Inte min favorit – jag gissade på FB.

2010 Spätbürgunder ”S” från Meyer-Näkel, cirkapris 270 kr, 1/0/13, 12,5 p.

Andra vinet var klart rött. Doften var stor med hallonfrukt och fat, lite parfymerad (nästan blommig) doft och tilltalande för mig. Smaken god med syrlighet och bra frukt och längd, en aning fruktsötma och god eftersmak. Röstat som kvällens sämsta vin, men jag gillade det. En outsider skulle det visa sig.

2009 Spätburgunder Steffensberg från Mosel-producenten Caspari, cirkapris 170 kr, 0/5/13, 14,5p.

Tredje vinet var ljust rött. Doften stor, kraftig och med en hel del fat. Kryddoften drog tankarna åt glögghållet och vinet hade en ganska påtaglig Ahr-isk gummiton. Smaken fyllig, syrlig, fatig och god med fruktsötma och lite tanniner.

2010 Spätburgunder Walporzheimer Kräuterberg från Paul Schumacher, pris 345 kr, 2/0/13, 14,5 p.

Fjärde vinet var ljust brunaktigt rött. Doften var medelstor, med lite mynta, undervegetation och återhållna fat och dito frukt. Smaken var syrlig, lätt och elegant, med en del fat, och där jag tyckte syran övervägde men den balanserades bra av frukten. Ett välgjort, men lite ungt vin.

2011 Spätburgunder Walporzheimer Gärkammer Grosses Gewächs från de långa bröderna Adeneuer, cirkapris 510 kr, 1/3/13, 13,5p (Detta är deras prestige-vingård som ligger i en gryta i sluttningen, vilket ger extra hög druvmognad. Vingårdsnamnet betyder ungefär ”jäskammaren”).

bild 2

Femte vinet var ljust rött med lite brunaktiga toner. Doften var god, fruktig med välavvägda fat och angenäma undervegetationstoner. Påminde om ettan, tyckte jag, men i lite lättare stil. Smaken var syrlig, lite tunn, med en del fat och ganska god, men i lättaste laget för min smak. Kvällens dyraste vin, vilket inte visades i röstsiffrorna.

2010 Spätburgunder Devonschiefer Goldkapsel från Kreuzberg, cirkapris 700 kr, 1/0/13, 13p.

Sjätte vinet var klart rött. Doften var medelstor med gröna och kartiga toner och med en hel del fat och den där typiska Ahr-iska gummidoften. Smaken syrlig, kartig, nästan omogen med en del strävhet (faten?) och rätt kort.

2009 Frühburgunder Recher Herrenberg från fatälskaren Jean Stodden, pris 320 kr, 2/1/13, 13 p.

Sjunde vinet var brunrött och färgen antydde en hel del ålder (trodde jag). Doften liten, tunn, någon frukt och fat. Smaken även den lite tunn, syrlig, lite kort och med en hel del fat. Inte defekt, men inget bra heller. Kvällens mest kontroversiella, och mitt sämsta, vin för kvällen, vilket var en besvikelse, för jag brukar gilla Deutzerhofs viner.

2010 Spätburgunder Auslese Trocken, Caspar C, från Deutzerhof, pris 210 kr, 2/3/13, 10 p.

Åttonde och sista vinet var klart mörkrött och ganska tätt. Doften var stor, fruktig och med massor av hallon och rosor med goda fat och faktiskt ganska läcker. Smaken syrlig, ganska kraftig, bra tanniner och där faten balanserades bra mot frukten. Ett ungt vin helt klart. Min favorit för kvällen och även röstat som bästa vin. Det var här jag trodde jag hade Deutzerhof!

2012 Spätburgunder ”R” Goldkapsel Burggarten från Burggarten, pris 400 kr, 4/1/13, 15,5p.

bild 3

Så bjöd Sven-Erik på ett bonusvin, som naturligtvis provades blint. Den enda info vi fick var att vinet passade in på temat. Färgen var klart röd och ganska tät. Doften började sluten, men öppnade upp efter hand med en hel del fat med en härlig hallonfrukt. Smaken fyllig, fruktig, med god syrlighet och goda fat. Avslutningen var lite sötfruktig och ganska eldig, vilket tydde på en del alkohol. Efter lite geografiskt virrande hamnade vi i Pfalz och då föreslog jag Rebholz, vilket visade sig vara korrekt. Deras Im Sonnenschein har jag avnjutit flera gånger (både Rieslingen och SBn), men inte tidigare årgång 2003, som höll  överraskande bra – vi trodde alla att vinet var yngre.

2003 Spätburgunder Im Sonnenschein från Rebholz (Pfalz).

bild 4

Det blev en bra genomkörare av några riktigt bra tyska rödviner. Gummitonen gick igen i flera av vinerna, faten var på avklingande efter tidigare excesser och det verkar som om man i Ahr börjar hitta en mer fruktdominerad stil. Alla viner var inköpta på ort och ställe men några kändes i dyraste laget.

/OW

Ett svar till “#1379 Ahr

  1. Mysig genomgång! De mindre distrikten i Tyskland har riktigt fina och, IMHO, de mest spännande vinerna i landet. Jättekul läsning och tack för tipsen! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.