#1376 BYO Vitt på terassen

Denna provning var i sensommarhettan utlokaliserad från vår sedvanliga källare till L:s finfina terrass och stämningen var mycket uppsluppen. Urvalet viner visade sig vara BYO som bäst, en blandning av goda och udda viner och klassiska och mycket goda viner, och alla ifrån hemkontinenten. Vinerna serverades parvis, och utan omröstning om bäst och sämst. Av naturliga anledningar så fick författaren ingen skriftlig dokumentation om vinerna, och tyvärr är vissa uppgifter lite knapphändiga, jag ber om ursäkt för det.

Vin 1 var fylligt och mycket aromatiskt, ganska bra syra och en aning beskt slut. Kombinationen av mycket tropisk frukt och juste syra gjorde vinet svårt att placera, och efter ett drygt dussin gissningar hade vi varken prickat land eller druva. På etiketten framhölls att det var Europas högst liggande vingård, 1100 möh, och vinet var 2012 Heida från Schweiz. Heida är druvan, med synonymerna païen, traminer och savagnin blanc. Jag tyckte att den nära släktskapen med gewurztraminer kändes tydligt, fast heida verkar godare… 15 p. Dagens teorifråga: Det finns högre liggande vingårdar i EU, men var?

Vin 2 hade en rökig doft, med aningen svavel. Smaken var aningen fyllig med distinkt syra och återhållna men mycket snygga fat. En utmärkt chardonnay med kallklimatskänsla, som visade sig vara 2005 Mersault Sous la Velle från Jobard. Ett kommunvin utan mersaultkaraktär, och mycket äldre än vi gissade. Jag håller detta som kvällens vinnare och delar ut 17 p.

Vin 3 hade en inledande rieslingdoft, men helt avvikande smak. Den var syntetisk, bitter och stjälkig och tyvärr inte god. 2012 Montecitorio från Walter Massa, ett vin på druvan timorasso som endast odlas i Piemonte. Detta fick 9 p, men se också vin 9!

Vin 4 var mitt vin, en rik parfymerad och yppig ung riesling med mycket rabarber, och riktigt mumsig. 2010 Pechstein GG, från von Buhl i Pfalz. Ni som lyckats spara era tyska tior till nu kan få er belöning, jag undrar faktiskt om torra tyskar någonsin varit bättre, fast en varning, låt inte tillfället rinna er ur händerna! Vinet var värt minst 16 p.

Vin 5 var däremot något helt annat, en härlig antikvitet, läckert oxiderad, lite fatig med smak av banan och sten samt lång bra syra. Ett verkligt omodernt vin som varken är ungt, fräscht eller fruktigt… 1999 Viña Tondonia, en vit rioja på 90% viura som legat 6 år på fat, 15 p.

Vin 6 smakade som en sherry med låg alkoholhalt, det var en Montilla Fino Amontillado (sic), 12 p.

Vin 7 var en lätt och mycket elegant riesling, trocken fast med aningen sötma, 2012 Oberklamm GG från Seeger i Baden, 15 p. Mina fördomar om Baden kom helt på skam, jag trodde de gjorde aningen tunga och klumpiga viner.

Vin 8 var mörkare, mogen med mycket vaxtoner, fast inte ett vin i min smak. 2003 Rüdesheimer Berg Roseneck från Breuer, riesling. Det enda försvaret för att spara vinet så länge är väl att det nog inte var gott som ungt heller, eftersom 2003 var en svår årgång. Jag ger 10 p.

Vin 9 var ytterligare en timorasso, 2011 Il Montino Colombera, en reserv till stolpskottet vin 3. Detta var mycket bättre, härligt aromatisk och uppstramad av en aning av samma stjälkkaraktär som förra gången dominerade, 14 p.

Ingen tabell, jag satte poäng ovan och vet ej priserna.

De som kan komplettera eller rätta felaktigheter i vinnamnen får gärna kommentera!

ASi

Annonser

One response to “#1376 BYO Vitt på terassen

  1. Den andra timorasson var 2011 il montino colombera som gick lös på 18,50 e. Allt här http://www.lacolomberavini.it/timorasso-montino-uk.htm
    Den första var från Walter Massa och bellade 29,50. /LT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s