#1368 IPA

Välkomnades vi till trendafton i syfte att under EH strama ledarskap någorlunda få AuZone vinfixerade medlemmar att något förstå och uppfatta det som omvärlden sedan länge snappat upp – IPA for dummies.

IPA har 2000-talets början alltmer växt till som en helt egen nisch i ölvärlden för att under 10-talet resultera en veritabel störtflod av olika brygder ofta också som de nya microbryggeriernas entrébiljett till de stora grabbarna bland öl. En IPA kan vara mycket men grunden är ju en anständig överjäst mäsk med sedvanliga ingredienser, vatten, malt, humle och jäst där öltypen som sådan, tillskillnad från många smaklösa lageröl, är förlåtande mot bryggmästarens eventuella småfel och skavanker. IPA kommer också oftast med en rejäl nypa aromahumle som för vissa är lika påfrestande som en överdriven gewürtstraminer men för andra lika elegant och läcker som en komplex viognier.

Kvällens palett med IPor var plockad från egoperspektivet Sverige liksom från övriga världens IPA-giganter. EH insiterade på att stressa oss med skillnad på en klassisk och modern IPA (särskilt i USA med ÖST- och VÄST-stilarna) men hans obildbara provningsdeltagare hade uppenbart svårt att nå denna förmåga till urskiljning.

Kvällens solklara (så klar var kanske inte ölen dock) förlorare var kanske symtomatiskt nog en IPA i riktig klassisk stil från urlandet England, Fullers IPA. En ganska klen och lätt IPA i storbolagsstil och utan riktig personlighet. Kom också med provningens lägsta alkohol vilket också bidrog till att relativt sett dra ned ölet i botten. Sympatiskt att denna typ finns på marknaden men den är chanslös mot trendnissarnas krav på aromatiskt hårdhumlad turbo-IPA.

Splittring rådde dock om bästa ölet och vinnaren Laguinitas Maximus knep endast eett par röster mer än Brewdogs och Adelsös IPor. Själv höll jag Amager Gluttonys IPA som bäst (en av bryggeriets sju olika dödssyndsöl) genom sin ”lite för mycket av allt” stil som just därför gav mig balans. Vore det inte för att ölet har en aning alkoholstörning som jag ranka det som ett riktigt toppöl men kanske kan alkoholsötma trimmas bort med ett par års lagring. Mycket bra är också Dragets Kanal dubbel-IPA (d.v.s. en dubblad vörtstyrka) som jag tror är ett typiskt öl för vinsnobben och som lämpar sig för sippar istället för klunkar.

Antal nya IPor som anländer i bolagets olika nyhetslanseringar har ännu inte sinat men sannolikt kommer vi få sen en avmattning kommande år då någon annan öltyp blir mer PK söder om slussen (vem vet – kanske kommer en kriekvåg?) . I väntan på nästa trend så rekommenderar jag att fortsätta att avnjuta en väl kyld IPA vid lämpliga tillfällen, och de är ju många med denna flexibla ölsort!

Provningens öl med röstsiffror och mitt betyg;

 1. Fullers IPA, 50 cl, 5,3 %, 23,90 kr, 0-10, 14,5p
 2. Brewdog Old Word IPA, 66 cl, 7,5 %, 39,90 kr, 3-0, 15,0p
 3. Adelsö Rocket IPA, 33 cl, 6,0 %, 27,40 kr, 2-0, 15,5p
 4. Dragets Kanal dubbel IPA, 25 cl, 8,5 %, 27,50 kr, 1-1, 16,0p
 5. Amager Gluttony, The Sinners Series, 50 cl, 9,4 %, 65,60 kr, 2-1, 16,0p
 6. Double Wide, 35 cl, 8,8 %, 40,40 kr, 1-0, 15,5p
 7. Lagunitas Maximus, 35,5 cl, 8,2 %, 23,90 kr, 4-0, 15,0p
 8. Coronado Idiot, 65 cl, 8,5 %, 95,90 kr, 0-1, 15,5p

(JaJ)

Annonser

2 responses to “#1368 IPA

 1. Hoj,
  Kan räkna upp minst 20 ipor som finns på bolaget som är bättre en dessa! Hur/varför dessa dussinöl?

  Med vänlig hälsning, backen

 2. Johan, nämn några om du vill ha motargument!
  ASi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s