#1365 Clos des Papes

Det är lätt att gilla vinerna från södra Rhône. Druvblandningen grenache-syrah-mourvedre (GSM) i kombinationen med mycket sol ger viner med god frukt, bra kropp och mjuka tanniner som brukar funka att dricka såväl unga som gamla. I Châteuneuf-du-Pape är även en del andra druvor tillåtna. Kvällens vin, Clos des Papes, är ett nästan rent GSM-vin med sammansättningen 65% grenache, 20% mourvedre, 10% syrah and 5% ”övriga”, oklart exakt vad. Skördeuttaget beror på årets förutsättningar, men är ibland så lågt som 20 hl per ha. Vinet spenderar 12-15 månader i ”foudres”.

Så till vinerna.

IMG_1430

Första vinet har en medelmörk röd färg; en öppen kryddig doft med typisk grenache-frukt; medelfyllig, lite syrlig smak av röda bär och mjuka tanniner utan större komplexitet. God, men för mest tankarna till en bra Côtes-du-Rhône.  Okejdå, en riktigt bra Côtes-du-Rhône.

Facit: Clos des Papes 2004

Tvåan, som har en begynnande tegelfärg, är korkskadad, men byts snabbt ut av Clas till en ny flaska av annan årgång. Denna flaska uppvisar inga defekter, utan har en stor, kryddig doft där smaken är ungdomligt saftig med bra karaktär, kraft och lång eftersmak. Visserligen ungt, men kommer bli ett stort vin.

Facit: Clos des Papes 2011

Trean är mörkt röd; doften är knuten med viol, halspastiller och kåda; smaken lång, fyllig, eldig (alkohol), kryddig och full av mörka bär. Den är mer mogen än föregående, men har även en bit kvar till topp.

Facit: Clos des Papes 2006

Fyran har en begynnande tegelfärg; stor öppen, animalisk doft med brett och viol; fyllig, smakrik med ljuvlig kombination av kryddor och frukt; perfekt balanserad och absolut läcker. Bäst hittills.

Facit: Clos des Papes 2007

Femman har liksom föregående vin en begynnande tegelfärg; doften är dock moget oxidativ med svamp, salmiak och höstlöv; smaken är bränd och känns helt passé. Inte min grej, inte någon annans heller ska det visa sig.

Facit: Chateauneuf du Pape 2007, Clos du Mont-Olivet (dvs inte Clos des Papes)

Sjätte vinet har antydan till tegelfärg; något knuten, men angenämt pepprig doft med salmiaktoner; en mogen, kryddig smak, dock lite slankare och inte fullt så komplex som t.ex. 2007.

Facit: Clos des Papes 2000

Sjuan är tegelfärgad; mycket mogen, öppen doft av läder, svamp och rotfrukter; en mogen smak av höstlöv, svamp och källare. Det känns för gammalt och är inte heller min favorit.

Facit: Chateauneuf du Pape 2000, Clos du Mont-Olivet

Åttan har begynnande tegelfärg; en ljuvlig, öppen doft av kryddor och violer; mycket fyllig, lång smak av mogen grenache med perfekt balans och komplexitet. Kvällen bästa vin ”by a whisker”.

Facit: Clos des Papes 2003

Här tar Clas fram ett extravin, och berättar att det är Châteauneuf-du-Pape ”La Cuvee du Papet” 2007 från Clos du Mont-Olivet, dvs en upphottad version av femte vinet. Inte heller detta är min grej, och jag får konstatera att vinerna från Clos du Mont-Olivet är klart sämre än Clos des Papes-vinerna.

IMG_1434

Resultat (bäst-sämst, min poäng, pris idag)

  1. Clos des Papes 2004 (1-2, 14p+, 392 SEK)
  2. Clos des Papes 2011 (0-0, 16p, 661 SEK)
  3. Clos des Papes 2006 (1-0, 15p, 462 SEK)
  4. Clos des Papes 2007 (9-0, 17p+, 564 SEK)
  5. Chateauneuf du Pape 2007, Clos du Mont-Olivet (0-8, 13p, 235 SEK)
  6. Clos des Papes 2000 (0-1, 15p, exakt pris oklart, men förmodligen 300-400 SEK)
  7. Chateauneuf du Pape 2000, Clos du Mont-Olivet (0-3, 14p, 295 SEK)
  8. Clos des Papes 2003 (3-0, 18p, exakt pris oklart, men förmodligen 300-400 SEK)

Måste säga att jag är förvånad över 2003:an. Detta var ett mycket varmt år i Frankrike, inte minst i södra Rhône, och det är imponerande att vinet är bäst ikväll (enligt min poäng). Inte alls kokt, som många andra 2003:or. 2007:an är strålande; kanske inte helt oväntat. Märker att jag i stort sett inte skrivit något om syran i vinerna. Den märks inte, men är där och ger vinerna en perfekt balans. Paul Avril vet vad han gör.

Tack Clas för en kul provning.

/PW

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s