#1360 Bourgogne 2002 och 2003

Inför provningen kändes det som att detta var ett omaka par, 2002 ger goda och balanserade viner som alltid har varit bra, och aldrig har varit i tunneln. 2003 däremot, är det varmaste året både i mannaminne och i den skriftliga dokumentationen. I Bourgougne har man dokumenterat när skörden börjat tillbaks till 1300-talet, och 2003 var den tidigaste skörden hittills http://www.ncdc.noaa.gov/paleo/pubs/chuine2004/chuine2004.html. Innan provningen hade jag egentligen inte druckit någon lyckad 2003, de har alla utmärkts av hög alkoholhalt, brända toner och brist på frukt, men lyckligtvis blev det en del bra viner denna dag.

De brända tonerna i årgångskaraktären påminner mycket om fatbeska från hårt brända fat, efter provningen var jag inte säker på att jag kunde separera dem. Jag tror att en del producenter hanterade skörden fel ”en superkraftig årgång, brassa på med faten för att balansera” när de snarare borde dragit ner på faten för att kompensera…

Jag kan ju redan nu avslöja att årgångskaraktärerna var tydliga, och som jag väntade mig. Endast vin 2 gissade jag fel på, även om majoriteten satte den som 2003. Prisvarningen innan provningen indikerade att vinerna skulle bli bra, med en majoritet grand cru, och jag blev inte besviken. I efterhand märkte vi att vinerna kom i fyra par, först 2002 och sedan 2003. De två första paren var dessutom av samma vin. I alla paren var 2003 klart mörkare.

2002 Chapelle-Chambertin GC, Pierre Damoy, hade riktigt god doft, köttig och en del fin fatkaraktär. Smaken var lång, snygg, med strålande syra och lite torra tanniner.  Min favorit, det elegantaste vinet.

2003 Chapelle-Chambertin GC, Pierre Damoy, typiska pinottoner i doften, viltkött och urbrunnen brasa, lång kraftfull smak, balanserad, på topp, aningen störande beska från fat eller årgången.

2002 Clos de Lambrays GC, Domaine de Lambray, god och balanserad men aningen rustik, lite gröna toner, en hel del lingon. Egendomen är känd för att skörda tidigt, i detta fall så tidigt att en del gissningar kom på 2004.
 
2003 Clos de Lambrays GC, Domaine de Lambray var för mig den klara förloraren med eldig, kantig och besk smak och trist doft.

2002 Vaucrains, Nuit-St-Georges 1er, Robert Chevillon, doftade rök och viltkött, mycket örtig smak med salvia och mejram. Lite sträv och eldig, men god.

2003 Volnay-Champans 1er, Jacques Pieur, doft med frukt och kummin, stor fyllig lång och lite eldig smak. Mint, körsbär och hallon var andra karaktärer i denna mycket lyckade 2003. Utmärkt så länge som man inte kräver att en bourgogne ska vara elegant!

2002 Chambertin Clos-de-Bèze GC, Pierre Damoy var kvällens bästa vin, även om det inte var riktigt på topp ännu. Slån, frukt och goda fat i doften, lång fyllig pinot i smaken med en härlig syra. Kommer troligen att bli ännu bättre.  

Avslutningsvis 2003 Chambertin GC, Jacques Prieur, som dolde ganska väl att druvan var pinot noir. Eldig ganska sträv smak, kanske lite hallon i avslutningen.

Tabellen
2002 Chapelle-Chambertin GC, Pierre Damoy, 1200 kr, 2-3, 18 p  
2003 Chapelle-Chambertin GC, Pierre Damoy, 1200 kr, 1-1, 16 p  
2002 Clos de Lambrays GC, Domaine de Lambray, 900 kr, 0-4, 14 p
2003 Clos de Lambrays GC, Domaine de Lambray, 900 kr, 1-2, 12 p
2002 Vaucrains, Nuit-St-Georges 1er, Robert Chevillon, 500 kr, 0-1, 16 p
2003 Volnay-Champans 1er, Jacques Pieur, 600 kr, 16 p
2002 Chambertin Clos-de-Bèze GC, Pierre Damoy, 1300 kr, 18 p
2003 Chambertin GC, Jacques Prieur, 1250 kr, 13 p

Alla vinerna var köpta på plats 2004-5, priserna är sedan uppräknade på sedvanligt vis.  Summerat fick årgång 2002 9-9, 16 p och 2003 5-5, 14 p.

ASi

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s