#1359 Shiraz

Shiraz (eller Syrah) behöver förmodligen ingen närmare beskrivning. Det är druvan par excellence i norra Rhône, och trivs även utmärkt i de flesta nya världen-länder. JT antog att vi visste detta, så han skippade teorin och gick rakt på provningen.

Första vinet har en färg som drar mot tegel; stor, öppen, pepprig doft och lång, mogen, fyllig och syrlig smak med animaliska toner typ bacon. Frukten är något stjälkig, inte helt mogen, men gott är det. Tveklöst norra Rhône, även om jag aldrig kunna skilja en Côte Rôtie från en Hermitage.

Facit: 1995 Jaboulet La Chapelle (Hermitage); 100% Syrah

Tvåan har också en begynnande tegelfärg; doften är totalt förförande med animaliska toner, viol, kaffe och choklad; smaken är tät, fruktig och levererar en mix av kaffe, choklad och viol. Helt enastående, och jag är säker på norra Rhône igen (de animaliska tonerna med bacon-fettet).

Facit: 2005 Philip Shaw No. 89 (Orange, Australien); 99% Syrah, 1% Viognier

Trean är betydligt mörkare med blåa kanter; doften är knuten men drar mot mörka bär och apelsin; smaken är ung, fyllig och packad med mörk frukt, violer och rejäla tanniner. Tveklöst något ungt, men med potential. Förmodligen nya världen, men kan inte gissa mer än så.

Facit: 2007 Craggy Range Le Sol (Nya Zeeland); 100% Syrah

Fjärde vinet har samma färg som föregående men en öppnare doft av viol, bacon, läder och choklad; smaken är fyllig, det finns massor av mörk, söt frukt och rejäla tanniner och fruktsyra. Ett ungt vin med stor potential, men svårplacerat.

Facit: 2009 Guigal Château d’Ampuis (Côte-Rôtie); 93% Syrah, 7% Viognier

Femman är likaledes mycket mörk med blåa stråk; ganska stum såväl i doft som i smak, även om det finns viol, tjära och fat (första i kväll med märkbara fat). Ett svårbedömt vin, levererar inte mycket just nu, men kanske är det bara ungt?

Facit: 2010 Delas Domaine des Tourettes (Hermitage); 100% Syrah

Sexan har en mörk färg, men en utvecklad doft av bacon, violer och lite tomatsoppa; smaken är mogen, fyllig och mycket smakrik med bra fruktsyra och enastående längd. Kanongott, och bara snäppet sämre än tvåan.

Facit: 2004 Giaconda Warner Vineyard (Victoria, Australien); 98% Shiraz, 2% Rousanne

Sjuan är kvällens bomb med ”massor av allt”, dvs färg, frukt, fruktsyra och, inte minst, alkohol. De låter kanske negativt, men det är faktiskt läckert om än alldeles för ungt. Ja, det känns till och med balanserat trots alla komponenterna. Kollar aldrig etiketten angående alkoholhalten, men misstänker 15+ %. Måste vara nya världen. Jag hittar en mint-ton, så gissar på Australien.

Facit: 2008 Sine Qua Non B20 (Central Coast, USA).

Sista vinet har en öppen, oxiderad, blommig och kemisk ton som skiljer sig markant från övriga viner; smaken är dock tilltalande med en syrlighet parad med mogen frukt som jag faktiskt gillar. Någon tycker precis tvärtom, dvs underbar doft men fallerad smak. Så kan det vara. I vilket fall som helst inte speciellt bra helhetsintryck. Ingen aning vad det är, kan även vara en helt annan druva.

Facit: 2008 Royal City (Washington State, USA); 100% Syrah

Så till omröstningen (bäst-sämst, pris, mina poäng):

1. 1995 Jaboulet La Chapelle (0-2, 1080 SEK, 15p)

2. 2005 Philip Shaw No. 89 (4-1, 450 SEK, 18p)

3. 2007 Craggy Range Le Sol (0-1, 701 SEK, 16p)

4. 2009 Guigal Château d’Ampuis (1-0, 666 SEK, 17p)

5. 2010 Delas Domaine des Tourettes (0-5, 429 SEK, 15p?)

6. 2004 Giaconda Warner Vineyard (5-0, 850 SEK, 18p)

7.  2008 Sine Qua Non B20 (3-0, 2219 SEK, 17p)

8. 2008 Royal City (0-4, 1157 SEK, 14p)

Sammanfattning: Hög kvalitet. I princip alla vinerna har en imponerande balans, och inte ett enda vin var överekat. Sitter som en smäck till grillad entrecôte.

Här ser ni alla vinerna uppradade:

IMG_1368

Och här ser ni vinet (Sine Qua Non B20), som inte får säljas i Sverige p.g.a. att etiketten avbildar en alltför ung kvinna/tjej. Själv tycker jag att den har vissa likheter med ”Flicka med pärlörhänge” av J. Vermeer. Heja Sverige!

IMG_1370

Tack Johan.

/PW

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.