#1354 KM 2014

Vi skriver februari, och med andra ord hög tid för årets roligaste provning! Efter jordskredssegern förra året fick Tom som traditionen bjuder fria händer att utforma ett utmanande och utslagsgivande klubbmästerskap. Spekulationerna har pågått ett tag: Vad gillar han för viner? Hur lägger han upp det hela? Hur kontroversiell är han egentligen? Blir det förnedring? Varför är jag här?? Vaffan…?

Ja, den intelligente läsaren inser blixtsnabbt att allt detta är rätt meningslöst. Bara att gå dit, spika alla druvor och länder, ha lite flyt med årgångarna och sedan njuta av en plats på pallen!

OK, hur utföll det hela då? Jo som följer:

Tom kör ett standardupplägg, med fyra vita och fyra röda. Druva (2p), årgång (1p), land (1p), distrikt (1p) och producent (1p) skall anges. Två förslag för varje aspekt kan ges, får man rätt på andra-gissningen ger det halva poängvärdet.

Vit flight

1. Vinet drar åt ljusgult, påtaglig riesling-näsa, harmonisk, faktiskt med lite utveckling, germansk touch. Distinkt off-dry, en hyggligt fyllig och insmickrande sak. Känns som Pfaltz med någon mognad, garderar med Nahe.

Facit: 2012 Terra Montosa Riesling, G Breuer, Rheingau, Tyskland

Oväntad brist på stålighet och de anemiska drag som detta vin brukar visa upp.

2. Nästan vattenklar, galet särpräglad doft av han-katter, måste bara vara sauvignon, känns som en enklare NZ. Alla markörer man kan komma att tänka på finns på plats. Den känns väldigt endimensionell, verkligen inte min typ av vin. Ingen påfyllning från karaffen här inte.

Facit: 2013 Cloudy Bay Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand

Trodde det var Stoneleigh… Har inte CB’s sauvignon varit mer spännande förr?

3. Rostade fat slår emot, tändsticksplån och en del gulaktig frukt. Känns som en smula överfatad vit bourgogne…ganska het i eftersmaken, ända anständig balans.

Facit: 2012 Hamilton Russell Chardonnay, Western Cape, Sydafrika

Hm, jaha. Sydafrika fans inte på radarn ikväll, tyvärr

4. Fat och citroner i samspel. Ordentlig mineralitet som ger vinet ryggrad. Riktigt bra vin, men lurig – vad är detta? Chardonnay? Viura? Svåraste av de vita. Här går nog många bet.

Facit: 2009 Furmint, Szepzy, Tokaj, Ungern

Svår. Det fanns en som satte druvan här, stilpoäng till denne man.

Röd flight

5. Omedelbar pinot-frukt i det röda öppningsvinet. Ingen parfymerad pinosity-varning á la NZ, stilen drar mer åt USA, lite rödbärig, en del fruktsöta drag. Slutar kort – och lite trivialt. Det får bli gissning  på Caleras instegsvin, och gardering med en Bourgogne-modernist från ett lättare år.

Facit: 2011 Volnay, Clos des 60 ouvrées, Domaine de la Pousse d´Or, Côte de Beaune, Bourgogne, Frankrike

Mycket nya världen-känsla i denna purunga Volnay.

6. Känns lite dammig och fransk, denna. Någon enklare bordeaux från västra sidan Gironde, kanske? Svagt oren i tonen, inget toppnummer direkt. Viss utveckling, Hmm. Chasse-Spleen från ett svagare år?

Facit: 2008  Barolo Albe, G.D. Vajra, Piemonte, Italien

Redaktören i fritt fall, helt ute och cyklar här. Arrrgh!

7. Ser påtagligt mogen ut i glaset. Påtagliga, rätt söta fataromer röjer runt i doften, utvecklad, slutar distinkt torrt och med ganska grovkalibriga tanniner. Mogen Chianti, möjligen?

Facit: 2001 La Rioja Alta Gran Reserva 904, Rioja Alta, Spanien

Falluckan vidöppen på nytt…

8.Tok-svart i färgen, rik och svart lite sotig frukt. Bör rimligen vara shiraz från Aussie-land, d’Arenberg kanske?

Facit: 2010 Bin 150 Marananga Shiraz, Penfolds, Barossa Valley, Australien

Ok, någon liten poäng på slutet i alla fall.

Buttsen:

bild

Summering:

Åke J är vår nya klubbmästare! En strålande uppvisning, särskilt på den röda sidan, räckte till seger på 33,5 p före Jack J på 31 p och The Wall på 25,5 p. Stort grattis, Åke!

Den kan påpekas att Åke även vann det allra första KM som arrangerades (någon gång i en dunkel forntid, sent 80-tal bör det ha varit)

Tom skall ha ett stort tack för ett utmärkt arrangemang!

/ ET

Annonser

3 responses to “#1354 KM 2014

 1. Ett väldigt bra arrangemang av The Tominator (förra årets suveräne vinnare) med några klurigheter som, skulle det visa sig, skiljde agnarna från vetet.

  Den vita omgången inleddes med ett vin som starkt påminde om Breuers Terra Montosa, men vilken årgång kunde det röra sig om? Vi har druckit både 2010 och 2011 hemma för inte så länge sedan…hm, bäst att skriva 2009 på årgången…bra tänkt… Nåväl, nästa vin verkade vara en sauvignon blanc från endera NZ eller Loire, men det kunde man ägna tid åt lite senare tänkte jag. Nästa vin innehöll en bekant druva, men Sydafrika fanns däremot inte riktigt i mina tankebanor, utan det var Bourgogne och Napa för hela slanten. Bra luring där av arrangören! Och furmint, var kom den ifrån? Nu är det ju på intet sätt någon obskyr druva från Tchad, utan en relativt vanlig ungersk druva som används i både torrt som sött. Lärdom till nästa år är att när inga markörer entydigt pekar åt samma håll kanske man ska börja tänka utanför flaskan. Själv försökte jag så gott det gick att placera vinet i Loire med motiveringen att ”det kanske var ett av Jolys bättre experiment när planeterna stod rätt och ekoxhornen var nergrävda åt rätt håll i vingården”.

  Den röda omgången inleddes med ett vin som omöjligen kunde vara något annat än en Beaujolais av lite bättre kvalitet, kanske en Moulin-à-Vent? Garderar med Tyskland, även om det inte känns helt rätt. Undrar om Domaine de la Pousse d’Or skulle slå saltomortaler av lycka om de fick reda på min omklassning från Volnay 1er cru till Beaujolais, visserligen Beaujoulais-Villages, men ändå…? Troligen inte. Nästa glas var lite svårtolkad till en början och det lutade länge åt cabernet franc från Loire. Varför, kan man ju undra. Efter ungefär 15 minuter av funderingar (och däremellan provning av klassisk Rioja och den bekanta eukalyptusdruvan från Australien) åkte suddgummit fram – nu hade det krupit fram lite toner av rosenvatten i glaset och dessutom har ju vinet påtaglig tegelton – nebbiolo! Det osar inte precis spearmint ur glaset och sålunda ingen klockren Barolo verkar det som, men magen och gommen får bestämma. Det visade sig vara årgång 2008 av ett vin som vi testat hemma några gånger i 2007 års upplaga, men 2008:an endast en gång. Jaha, därefter åter till eukalyptusdruvan; tyckte jag kände lite björnbär i doften men samtidigt finns det nog lite lite toner av svartvinbärsblad…eller…? Det visade sig att jag skulle låtit bli att sudda cabernet till förmån för shiraz.

  Stort grattis till Åke som förtjänstfullt tog hem segern och ånyo ett stort tack till Tom för bra uppställning och efterföljande smaklig spis!

  /JW

 2. Djupt imponerad av 33,5p. Själv grämer jag mig över en ordentlig miss, men hade ändå inte varit i närheten av en sådan siffra.

  /PW

 3. Instämmer om att arrangemanget var förstklassigt med mycket väl valda viner. Tack också för gratulationerna. I texten nämns första KM, jag kollade upp och det var något senare än jag trodde: november 1991. Troligen har det varit ett KM per år sedan dess (=24 st totalt). Är det någon som har en översikt över dessa tävlingar? Jack?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s