Gambero Rosso

Nordic Wine Institute bjöd in till provning av ett antal utvalda viner ur 27:e upplagan av Gambero Rosso, italienska viner med andra ord. 34 producenter var på plats med tre viner var, så det fanns följaktligen ett hundratal viner att prova från Alto Adige i norr till Sicilien i söder.

En av charmen med italienska viner är mängden inhemska druvor. Jag tror till exempel att det bara fanns ett enda vin på 100% chardonnay (Planeta), och cabernet sauvignon, merlot och andra franska druvor finns mest som blandningar från Bolgheri. Jag provade ca 30 viner, och nedan kommer några favoriter.

IMG_1284

Valdobbiadene Brut Jeoi (Prosecco) med sockerhalten 9 g/l. Ganska charmig i sin enkelhet. Känns aningen sötare, men är säkert god till en melon med skinka. Provade även Extra Dry med 3 g/l men föredrar det aningen sötare.

IMG_1282

2012 Bianco Maggiore från producenten Cantine del Notaio på Sicilien. Vinet är gjort på 100% grillo, en druva jag gillar med bra syra, god mineralitet och viss längd.

IMG_1290

Så ett vin, som enligt importören valdes till Italiens bästa vita vin 2013. Av vem (Gambero Rosso?) kunde hon inte ange.
2012 Pinot Bianco Sirmian från Nals Margreid i Alto Adige. Pinot Bianco är ofta en ointressant druva, utan större karaktär (därför enligt många det perfekt buffé-vinet, passar till allt), men här vankas andra grejer. Vinet är verkligen bra; helt torrt, frisk syra och god frukt med komplexitet.

Bland de röda vinerna gillade jag 2008 Brunello di Montalcino Riserva från Donatella Cinelli Colombini (ingen bild, 2006 finns på systemet enligt importören), och så följande två viner från producenten Luigi Tacchino

IMG_1287

2011 Dolcetto di Ovada

IMG_1289

2011 Barbera del M. to Albarolo.

IMG_1294

Så en IGT från Toskana: 2010 Cabreo Il Borgo med 70% sangiovesi och 30% cabernet sauvignon. Stor kraft, massor av frukt, men också tanniner som gör att det kommer behöva tio år av lagring. Men då blir det förmodligen ett mycket stort vin.

/PW

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s