UNGERN

Happy hungarian wine (hun wine) är en samanslutning av ett antal odlare från olika vindistrikt. Flera av dessa visade upp sina viner på Ungerska ambassaden i början på juni. Det var viner i olika stilar, varav flera var riktigt bra och gav något av en aha-upplevelse. Framför allt imponerade flera riktigt torra, strama och fruktiga vita, varav en del var rätt krävande – gillar jag! Men också röda viner imponerade.

DSC00703

Därefter har jag hunnit med att besöka Ungern och har fått ”mer kött på benen”. Det har pågått ett rejält uppsving på senare år och man har en otrolig mångfald av viner med imponerande kvalitet. De 22 vindistrikten är små och det är ofta också producenterna. Men vilka högkvalitativa viner! Och inte bara vita utan i lika stor grad röda viner.

borfestival1
Bor (vin) festival på slottsgården med fantastisk utsikt över Budapest.

borfestival2

Furumint gör man inte bara söta viner i Tokaj utan helt torra, strama, mineralmättade från den vulkaniska jorden, härliga matviner med potential. De kan vara rätt krävande och kräver sin man, eller kvinna.

Olazriesling (Welchriesling) har man traditionellt ofta gjort i en söt ofta lite enklare stil. Bland det första man lärde sig som nybliven vinintresserad var att druvan huvudsakligen användes för bulkvinsframställning och gav mediokra viner. Och det man provade bekräftade detta. Varje druva kan dock misshandlas och ryktet förstöras av för hög avkastning och dålig behandling. Welchriesling bibehåller en hög syra vilket gör vinet friskt och hållbart likt Riesling. Har ofta en rik fruktig doft med tropiska toner och en vinös smak med syra likt Riesling. Men med en fullmatad rikhet och volym som slår Riesling. Har provat enastående viner från Ungern men även från norr- och södergränsande länder (ska försöka återkomma till det). Den kan konkurrera både med Riesling vad gäller syra och Chardonnay vad gäller volym och duglighet som matvin. Helt enkelt stunning! Skulle kunna bli den nya innedruvan!

Pinot Noir odlas i mindre skala. Synd skulle jag vilja säga. Man har viner som med lätthet kan tävla med ansedda klassiska pinotviner.
Kadarka anses annars vara den inhemska pinot noir druvan (se nedan). Den jämte Kékfrankos som kan stå sig jämte Cabernet Sauvignon och har fått sitt namn av att Napoleons soldater spenderade sina Franc pengar på vinet, tillhör annars de genuint inhemska specialiteterna.

Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot görs ofta olika bordeaux blends av imponerande kvalitet. Cabernet Franc förefaller emellertid vara särdeles lämpad i Ungern. Medan Cabernet Sauvignon ibland kan ge väl fläskiga viner ger Cabernet Franc viner med osedvanlig balans, komplexitet och kvalitet. Bordeauxfolk som varit på besök har häpnat hur väl den presterar på egen hand. Helt klart en riktig nischprodukt för Ungern!

pinot1
pinot2

gabor
Gábor Kardos på vinbaren DiVino som man driver och där man presenterar sina viner glasvis till förmånliga priser. Gábor driver själv ett familjevingods i Mád Tokaj. DiVino är centralt beläggen vid torget framför den vackra basilikan St. Stephen.

divino

I oktober hade Hun Wine ytterligare en presentation i Stockholm. Gábor Kardos var åter på besök och presenterade ett niotal viner från olika producenter.

doft/smak
+++/+++ 2013 Móri ezerjó 13%, Csaba Miklós, Mór
På den ungerska druvan ezerjó som ger fruktiga viner.

+++/(+)+++ 2012 Laposa Cuvée 13%, Bence Laposa, Badacsonytomaj
På 70% Olazriesling och 30% tror det var Pinot blanc. Ren stylish fruktig doft och torr, relativt fyllig koncentrerad, rik smak med bra syra.

++/++++ 2009 Bartok Cuvée Tibor Gal, Eger
En cuvée på Viognier 55%, Pinot Gris och Pinot Blanc. Ett rikt, fullt, vinöst, matigt vin med koncentration och mineraljordighet.

++++/++++ 2012 Tündérmese 11,5% 90g z, Gábor Kardos, Tokaj-Mád
Hárslevelű, Sárgamuskotály
Aromatisk och blommig, söt, fruktig med ”beerenton”, ren juicy

++++/++++ 2011 Figula III 14%, Mihály Figula, Balatonfüred-Csopak
Från högkvalitativt distrikt nordöst om Balaton sjön. Vinet är en Cabernet Franc-Cabernet Sauvignon-Merlot cuvée. Har stilig fruktaccentuerad Cab Franc doft och fyllig, balanserat sötfruktig, ändå stram och sträv med kryddighet i eftersmak.

++/(+)+++ 2011 Takler Trio 14%, András Takler, Szekszárd
30% Kékfrankos, 30% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot och 10% Cabernet Franc. Ännu ungt outvecklat. Kryddig, sträv med blåbärsfruktighet

+++/++++ 2009 Kadarka 14%, Flóra Jekl, Villány
Från distriktet Villány kommer flera högklassiga rödviner. Kadarka är en svårodlad druva, långt svårare än Pinot noir. Används ofta för inblandning, t ex Egri Bikavier. Ger normalt ett lättare vin men strängt behandlad i bra vingårdslägen ger den viner med karakteristisk frukt, parfym och personlig smak med kryddig dignitet och kan vara mycket långlivade. Inte utan att man kan dra vissa paralleller till Pinot noir, vilket man också vill göra. Ännu outvecklad.

+++/+++++ 2007 Grádus 16%, Csaba Sebestyén, Szekszárd
Merlot och Cabernet Franc
Gábor var noga med att jag inte skulle titta på etiketten för alkoholstyrkan innan jag provade. Men jag hade redan hunnit titta, Jesus Maria 16%! Det förekommer berättigad kritik mot alltför alkoholkraftiga och svulstiga viner. Ofta handlar det om viner som har den traditionella gamla ”öststats” sötfruktiga stilen som den inhemska befolkningen fortfarande gillar. Men i det här vinet sitter allt på plats med bra proportioner. Visst, det är kraftigt, fylligt, varmfruktigt, stramt rejält strävt med cigarr, mörka plommon och tjärlikt. Vilket vin!

Stig H

Annonser

3 responses to “UNGERN

 1. yquemisno1

  Tack för en fyllig och givande rapport, Stig!
  /AK

 2. Attila Fülöp och Monika Fülöp

  Tack så jättemycket Stig! Det är mycket bra att du kunde testa våra viner i Ungern också. Jag hoppas att du blev en riktig ungersk vinfantast.
  Vi ses på en av våra andra vinprovingarna!
  Attila & Monika
  Happy Hungarian Wine

 3. Jag blir lite förvånad över den översvallande kommentaren om Welschriesling/Olasz Riesling. Jag har helt enkelt aldrig hört någon tidigare mena att den kan konkurrera framgångsrikt med Riesling och Chardonnay! Den är ju annars mest känd för profilen ”relativt neutral med hög syra”. Druvsorten är ju klart vanlig även i Österrike, men jag kan inte påminna mig att den där brukar framhållas som en toppdruva för torra viner. (Men å andra sidan finns det ju de i Tyskland som numera vill framhålla kvaliteter hos Müller-Thurgau, och dåliga rykten kan oförtjänt sitta i, så konstigare saker har hänt.) Där den uppmärksammas i viss mån är ju för de söta vinerna, tack vare sin höga syra som kommer väl till pass där. Så jag ser gärna att du återkommer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s