#1347 Vintage port

Glas En bra förening håller sig med goda traditioner och AuZone är definitivt en sådan. En av våra goda traditioner, som dessutom är en av de jag själv uppskattar mest, är att vi sista torsdagen före jul provar portvin. Traditionen hålls huvudsakligen vid liv tack vare att MW, med sin välförsedda källare som bas, ställer upp och ordnar denna provning år efter år. Årets provning var som vanligt välbesökt, trots att närheten till jul skulle kunna medföra ev viss risk för julstress, infann sig snarare en sådan där avspänd och trivsam stämning som egentligen bara en rad goda portviner kan frambringa.

Efter ett kortare teoripass, där vi bl.a. fick veta att Dominic Symington, från ägarfamiljen till Graham’s, m.fl., anser att ung (upp till fem år) vintage port passar utmärkt till viltkött, att man sedan efter runt 15 år kan börja prova sin vintage port för att se om den börjar mogna, samt att ett stort kvalitetslyft för portviner kom sedan det statliga monopolet för den sprit som tillsätts portviner för att stoppa jäsningen, hävdes någon gång på 90-talet, provades sju viner.

Först ett ljusrött vin med viss fällning. Doften rätt finstämd, rödfruktig, lite knäckig och med en aning påträngande alkohol. Jag fick en association till en del pinot noir-viner från Marlborough som kan ha lite för gles frukt för att hålla tillbaka alkoholen.

Smaken börjar påfallande friskt och sött. Det är eldigt och alkoholdrivet men också med en söt, röt frukt. Måttliga tanniner och ett eldigt slut. Ringa charm, men en bra, röd frukt.
1990 Quinta do Vesuvio

Text2

Tvåan var också ordentligt ljus och med sin mer orangea färgton gav det ett mer åldrat uttryck. Doften rätt frän, örtig och snål med något kemiskt inslag. Där fanns även en aning volatila toner vilka med den kemiska doften gav mig associationer till ett fotolabb med dess kombination av framkallningsvätska och det ättikssyrebaserade brytbadet (!). På den positiva sidan fanns även en del kanel och kakao i doften.

Smaken öppnar friskt och med en del sötma. Alkoholen växer till sig och en del tanniner ger en bra och tuggbar struktur. Slutar eldigt, närmast brännande med en medicinal känsla. Inte så kul, tyckte i alla fall jag. Några gissningar på tawny framfördes, men en viss fällning i flaskan samt de tydliga tanninerna gjorde att vi nog ändå fick hålla våra gissningar på vintage port.
1980 Fonseca’s VP

Nästa vin var en helt annorlunda historia med en tät, djup, ogenomtränglig svartröd färg. Doften dov, tät, mörk med massor av mörk choklad, mogen, mörk frukt, en aromatisk apelsinskalston, kött och, tyckte många, en framträdande oxidationston som av gamla äpplen eller en gammaldags amarone.

Smaken var frisk och söt med en massiv attack. Rökigt och med mörk choklad. Lätt aromatiskt och en del tämligen grova tanniner. Eldig, något bitter och grov eftersmak. Bråkigt vin men med koncentration och en begynnande mognad.
2000 Silval VP, dvs Quinta do Novals ”andravin”.

Så ännu ett ungdomligt tätt och mörkt svartrött vin, kanske även med en aning lila ton i kanten. Doften är tät, tobaksrökig och maffig om än något stum och svårgenomtränglig. Mörk, mogen frukt och ett lite örtigt och medicinalt inslag i bakgrunden.

Smaken öppnar friskt och något fränt. Det är tätt, mumsigt och med en markerad syra, kryddigt och lite örtigt. Markerade, rätt finkorniga tanniner ger ett rätt torrt och lite grovt slut. Med den friska syran får man ändå ett intryck av fräsch, aromatisk frukt i eftersmaken, även om intrycket också är lite spretigt.
1996 Graham’s Malvedos

Femman är mörkt svartbrunorange, lite åt soja eller Kanjang-hållet, vilket skulle kunna vara en varningssignal för att vinet har blivit oxiderat. Dock är det inget man besväras av i doften, som innehåller fina och typiska inslag av mogen port, dvs. torkad frukt, russin, te, tobak och knäck. En aningen jordig, dov ton finns i bakgrunden där även en smula limpa och gammal ost huserar.

En rätt frisk och markerat russinsöt smak som är rund, söt, tjock och mumsig, med en växande rökig, lite stum och stenig känsla i bakgrunden. Avrundade tanniner och en rund, söt, charmig men dov eftersmak. Sött och utvecklat.
1994 Graham’s VP. Sött, som en Graham’s ska vara, men överraskande moget.

Så ett medeldjupt rött vin med en del blekt orangea toner i kanten. En tät och intensiv, något alkoholdominerad doft med en frisk, aromatisk och lätt örtig ton. Känns först lite glest, men tar sig och får bättre djup och en aning brödig ton.

Smaken är söt och rund med en hygglig syra. Eldigt, kryddigt och utvecklat med lite torra tanniner. Slutar lite charmlöst med en torr känsla av kakaopulver. Utvecklat och med bra djup. Lite brist på charm.
1966 Fonseca’s VP. Buteljerad av V&S.Text1Neck

Så till sist ett mörkt och tätt vin med en liten aning orange ton i den smala kanten. Doften är tät och fylld av mullig, rund, mogen frukt,en aromatisk, frisk apelsinton och en lätt örtig ton i bakgrunden.

En frisk, ungdomlig, tät och bra smak med en ännu rätt druvig frukt. Bra sötma och god syra i fin balans. En hel del finkorniga,tanniner vilka är snyggt integrerade i frukten. Långt, mumsigt, aningen bråkigt slut. Behöver ett antal år till på rygg för att rundas av och få lite mer charm, men läckert nu.
1985 Graham’s VP

Som synes från bilden på flaskorna blev 1966 Fonseca’s öppnad medelst portvinstång, närmare bestämt den elektriska som AK konstruerat. En slinga av en värmetråd anbringas runt nedre delen av flaskans hals och bringas att glöda med ett 12 volts blybatteri. Efter en halvminut avlägsnas den och flaskhalsen kyles med något fuktigt, varvid den spricker av värmespänningarna och halsen med kvarsittande kork enkelt kan lyftas av. Ett mycket smidigt instrument! Den följande sviten av bilder illustrerar processen. Den sedvanliga tabellen på vinerna kommer sedan sist i posten.

Tongs1-4,rs40

  1. 1990 Quinta do Vesuvio/153 kr 1994, 444 kr nu/1-2/15p
  2. 1980 Fonseca’s VP/1010 kr 2013//0-1/13p
  3. 2000 Silval VP/269 kr 2003, 538 kr nu/1-6/16,5p
  4. 1996 Graham’s Malvedos/320 kr 2007/0-0/15.5p
  5. 1994 Graham’s VP/599 kr 2013/4-2/16.5p
  6. 1966 Fonseca’s VP/1345 kr 2013/5-0/16.5p
  7. 1985 Graham’s VP420 kr 1998/1050 kr nu/3-2/18p

utts

/AK

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s