#1345 Moët & Chandon Vintage

Dags igen för en champagne-genomkörare i Claes A’s regi  –  det brukar vara rätt krävande aftnar, där antalet viner oftast är odefinierat vid starten.

Denna gång var det dock reglerat till två flighter med sex viner i varje, och Moët skulle spela en huvudroll. Side-kicksen var okända.

Flight 1:

Första vinet hade roséfärg och en enkel, men sympatisk, lite kola-artad doft  –  inte olik Haägen-Dazs Strawberry Cheesecake-glass, mandarin och mandel dyker dessutom upp. Vild mousse! Men elegansen i smaken vill inte riktigt infinna sig, den är inte direkt grovhuggen men en aning kantig på något vis. Jag tror den vinner på lagring, faktiskt.

Facit: Moët & Chandon Grand Vintage Rosé 2004
Röstsiffror 0-2,  14 p

Tvåan var rätt klassisk, återhållen men med bredd och en del mognad på näsan, en aning nougat anas, liksom champignoncréme och mint (!). Seriös, rätt mogen i smaken.

Facit: Moët & Chandon Grand Vintage 2000
Röstsiffror 2-0,  14 p

Nr tre visade ett läckert rostat anslag, som en mini-Dompa, klart tilltalande. Lättfotad och stilfull visar den sig väldigt lättdrucken, trots en påtaglig ungdomlighet. Riktigt bra längd kompletterar bilden av en bra Moët Vintage

Facit: Moët & Chandon Brut Impérial 1999
Intressant, kändes klart yngre än -00:an, och mer spirituell på alla vis.
Röstsiffror 2-0,  16,5 p

Vin nr fyra hade färg av lökskal, mogen rosé med andra ord. Detta vin delade gruppen; för gammal sade somliga, jag ansåg den hur läcker som helst i sin mognad. Komplex. Crème Brûlée-liknande, söta mognadstoner och mosade jordgubbar (mogna även de). Läcker, snarast off-dry smak, det småbittra avslutet stör inte.

Givetvis har denna nått zenit och drygt det kanske, men attans god att sippa på.

Facit: Moët & Chandon Brut Impérial Rosé 1986
Röstsiffror 1-4  16 p

I femte glaset ett läcker, välbehållet men fullständigt utvecklat vin med bra mousse, gyllene färg och en butelj i riktigt bra kondition.

Facit: Moët & Chandon Brut Impérial 1975
Röstsiffror 9-0,  16 p

Första flighten avslutades med ett vin som själv var nära slutet. Oroande orangebrun färg, helt befriad från mousse stod den där i glaset, med en lätt madeirisering närvarande. Inte oangenäm, men rätt trött faktiskt. Kan möjligen ses som ett vackert lik. Har varit utmärkt på magnum rätt nyligen.

Facit: Moët & Chandon Brut Impérial 1964
Röstsiffror 0-8   12 p

Flight 2:

Rivstart i flight 2 med ungdomlighet och fräschör, hyacint och vita blommor i doften, läckra grejor, helt ren och klar. Dansant och flärdfull i smaken, men lite kort  – som så många andra blanc des blancs. Tok-ung

Facit: NV. Mumm de Cramant. (degorgerad 120106)
Röstsiffror 1-0   15 p

Tvåan kändes nästan påträngande i sin utvecklade stil med florala toner i kombination med både mjölkchoklad och citrus. Smaken är knappast lättviktig, här snackar vi rikedom och tydliga oxidativa drag. Kollapsar i glaset efter ett tag. Inte min stil av champagne, jag fattar inte poängen riktigt…

Facit: La Closerie, Lieux Dits Les Béguines (LC05), Jérôme Prévost,
Aha, en Aube-odlare med ”naturlig” profil och ren PM, det borde man fattat. Pass.
Röstsiffror  3-4   13 p

Nummer tre var ett helt annat djur, en laservass syra tar muntert befälet och visar vägen genom dofter av blommor och grusväg, och en citrusladdad smak som nog kan skrämma bort den ovane. Lite kort – sannolikt en mognadsfråga. Krävande, möjligen med lagringsbehov.

Facit: In Florescence V09, Cédric Bouchard, Côte de Val Vilaine, Aube
Oj! 100 % pinot noir!
Röstsiffror 2-4   14 p

Vin nr fyra var helt skär i färgen, oerhört billig och trivial i anslaget. Detta är inte OK givet priset (norr om 400 kr-nivån). Nog sagt.

Facit: Moët & Chandon Rosé Impérial
Röstsiffror  0-6   11 p

Femman har en lite rostad, fatig ton som går igen i de yngre årgångsvinerna, möjligen en husstil, ganska trivsam faktiskt. Denna buteljering känns stum i smaken men en viss klass, sannolikt med rejäl potential att växa med några år i källaren (för den som intresserar sig för lagring av standardbubbel).

Facit: Moët & Chandon Brut Impérial
Röstsiffror 0-0   14 p

Snart i mål! Sexan i andra flighten är riktigt bra i sin ungdomlighet, tydligt släktdrag med 99-an i flight 1. Jag talar om den lite lyxiga känslan i det rostade anslaget, tveksamt om det härstammar från fat, eller om det är autolytiska drag som figurerar. Klassisk storhusstil i smaken med bredd och elegans. I like. Bör lagras.

Facit: Moët & Chandon Grand Vintage 2004
Röstsiffror  8-0   16 p

En bra champagneafton, Claes skall ha stort tack.

ET

Bilder kommer senare, reds anm.

Annonser

One response to “#1345 Moët & Chandon Vintage

 1. Champagnen Jerôme Prévost 2005 La Closerie, Les Béguines med exakt samma drgorgeringsdatum var även med på min AuZone provning #1099 och fick då 15p av ET. Gueux ligger 11 km väster om Reims.
  Jérôme Prévost is a protégé of Anselme Selosse and makes champagnes from 2.2 hectare vineyard (with 48 year old vines) near Gueux. Viticulture is meticulous and bio-dynamic
  and his wines are made in a natural style with indigenous yeasts, vinification and elevage in a mix of new to
  13 year old barrels with no filtration or dosage.‘Les Béguines’ is made from 90% Pinot Meunier and the
  remaining 10% is Pinot Noir, Pinot Gris & Chardonnay.
  /CA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s