#1341 Savigny-lès-Beaune 1er Cru

Savigny-lès-Beaune (eller bara Savigny) ligger i Côte du Beaune i Bourgogne. Man saknar Grand Cru, och allmänt räknas inte området till något av de stora såsom Puligny-Montrachet, Mersault och liknande. Ickedestomindre,  det produceras bra viner av bägge färger till anständiga priser. För den som vill läsa vad Wikepedia skriver, klicka här.

Kvällens viner var sex till antalet, och färgen röd. Vinerna provades blint.

IMG_1257

Första vinet har en klassisk pinot-färg, dvs relativt ljus, nästan jordgubbsröd; doft och smak med körsbärstoner och lingonaromer, markerad syra och mjuka tanniner; något bitter svans. Habilt hantverk, klassisk Bourgogne.

Facit: 2009 La Dominode av Jean-Clause Boisset

Andra vinet hade samma färg om än med drag av tegel; en öppen, mogen, tilltalande doft av stall (animalisk) och kryddor; smaken är syrlig med lingontoner och tanninerna kraftiga. Samma bitterhet som ettan, något längre eftersmak.

Facit: 2007 Peuillets av Domaine d’Ardhuy

Tredje vinet har samma jordgubbsfärg; en doft av fat och höstlöv; fyllig, köttig smak med fat, lingon och körsbär; rejäla tanniner och syrlig. Här finns även en hel del brett-toner.

Facit: 2006 La Dominode av Jean-Clause Boisset (dvs samma vin som ettan, men tre år äldre)

Fjärde vinet är mycket ljust, rött; har en öppen doft av tjära och viol; smaken är medelfyllig, full av syra och röda bär (lingon); tanninrik och bitter eftersvans. Lite för svag frukt för att kunna stå upp mot syran.

Facit: 2008 Les Bourgeots (ej 1er cru) av Simon Bize

Femte vinet har en blåaktig ton (ung); en knuten, ung, gräddig doft som antyder fat; smaken är fyllig, tanninerna gröna men backas upp av god frukt och tobak. Vinet är helt klart ungt med potential, lite nya-världen, blir nog perfekt om fem år.

Facit: 2010 Aux Vergelesses av Simon Bize

Sjätte och sista vinet har samma jordgubbsröda färg; doften är ljuvlig av tjära, rosor och viol; smaken är stor, fyllig, syrlig och full av lingon med bra längd. Kvällens bästa vin, helt klart. Perfekt nu.

Facit: 2002 La Dominode av Bruno Clair

Vin, röstsiffror bäst-sämst, pris, min poäng på vinet nu:

1. 2009 La Dominode av Jean-Clause Boisset, 1-0, 274 SEK, 15p
2. 2007 Peuillets av Domaine d’Ardhuy, 0-0, 279 SEK, 15p
3. 2006 La Dominode av Jean-Clause Boisset, 1-3, 298 SEK, 15p-
4. 2008 Les Bourgeots (ej 1er cru) av Simon Bize, 0-4, 309 SEK, 14p
5. 2010 Aux Vergelesses av Simon Bize, 0-3, 429 SEK, 15p
6. 2002 La Dominode av Bruno Clair, 8-0, 734 SEK, 17p

IMG_1258

Bild på kvällens vinnare.

Sammanfattningsvis höll vinerna jämn, bra kvalitet. Inga bottennapp som det brukar vara hos (röd) Bourgogne, utan man skulle kunna servera alla dessa viner till söndagsankan.

Tack Ansgar.

/PW

3 svar till “#1341 Savigny-lès-Beaune 1er Cru

  1. Årgången är viktig! (jag har korrigerat ovan). Jag slogs av hur stor skillnad det var mellan de två Boisseterna, jag hade snarare poängen 17-13. Jag instämmer i att Bize 2010 känns lovande, men den var ju också aningen dyr, nu tycker jag inte den är så njutbar.

    ASi

  2. Frånsett sista vinet tycker jag vinerna förhållandevis lika kvalitetsmässigt, men smak är som sagt en subjektiv upplevelse. Gudskelov! 🙂

  3. Till fredagsmiddagen drack vi ett av de viner som blivit över (ursprungligen planerade jag för två SlB-provningar), 2006 SlB 1er cru Aux Guettes från Pavelot, och det var riktigt bra. Ganska låg syra, fylligt, moget, snällt men riktigt mumsigt! Nu finns det inget vin från Pavelot på bolaget men jag ska hålla ögonen öppna i fortsättningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.