#1339 Barbera

Den som befinner sig på en ”trattoria” i Piemonte, och som beställer ett ”vino rosso”, får med stor sannolikhet ett barbera-vin. Fram till för ca tjugo år sedan var  den gängse bilden av barbera ett enkelt, okomplicerat  bordsvin utan större ambitioner. Så började ett antal odlare såsom Elio Altare, La Spinetta med flera att sänka skördeuttagen och delvis fatlagra vinera för att öka komplexiteten och priserna. Så hur bra blev det? OW serverade åtta viner för provning. Blint förstås.

IMG_1250

Första vinet har en mörk kärna med ljusa, röda kanter; en dov,  initialt knuten doft av lakrits och viol som öppnar sig efter en stund; en medelfyllig, mycket syrlig smak av röda bär, inga utpräglade tanniner eller fatlagring. Klassisk, god barbera, som behöver lite luft för att blomma ut. Perfekt efter en timma.

Facit: 2008 Conca Tre Pile från Aldo Conterno (DOC Barbera d’Alba)

Andra vinet har en begynnande tegelfärg; en fatig, öppen doft av tjära, viol och gummi; medelfyllig, syrlig smak av lingon, också den utan alltför mycket tanniner eller fat i smaken; bra men utan större komplexitet.

Facit: 2005 Bricco della Brigotta från Braida (DOC Barbera d’Asti)

Trean är  blåsvart i färgen; doften är diskret men man anar ett gäng mörka bär; i munnen dominerar fruktsyran tillsammans med mörka bär och ett knippe tanniner. Liksom tvåan ganska enkel och endimensionell.

Facit: 2006 Vigna della Madre från Ettore Germano (DOC Barbera d’Alba)

Fyran har en blåsvart färg med blå kanter vilket indikerar ungdom; en öppen, fruktig, angenäm doft av lakrits och mörka bär; smaken är syrlig, medelfyllig och välbalanserad med bra längd och komplexitet. God.

Facit: 2010 Prephylloxera från Elvio Cogno (Barbera d’Alba)

Femman har en mörkröd färg med begynnande mognad; en halvöppen doft av lingon och aceton; en medelfyllig, halvlång syrlig smak av lingon. Också relativt enkel.

Facit: 2010 Vigneto Cerreto från Roberto Voerzio (DOC Barera d’Alba)

Sjätte vinet har mörk kärna med blåa kanter; en öppen, mycket fatig doft av kaffe, stall och mörk frukt; fylligt, fruktrikt (med lite restsötma), tanninrikt och smakrikt i en modern stil som åtminstone initialt gillas. Bäst hittills, även om det är mer av ett tävlingsvin än ett matvin.

Facit: 2011 Sandrone (DOC Barbera d’Alba)

Sjuan har en blåsvart färg; en diskret, animalisk doft med tobak, ek och ceder; smaken är fyllig och tanninrik. Doften påminner om en Bordeaux och smaken om en Chianti. Jag har svårt att tro detta är en barbera, men det visar det sig vara.

Facit: 2009 Camplolive från Paitin (DOC Barbera d’Alba Superiore)

Åttonde och sista vinet är blåsvart; har en öppen, gräddig doft av kola och viol; smaken är mjuk, fyllig och inte för syrlig. Viol och plommon finns även i smaken; bra längd och kompelxitet. Gott.

Facit: 2011 Ornati från Parusso (Barbera d’Alba)

Vin, röstsiffror bäst-sämst, pris, min poäng på vinet nu:

1. 2008 Conca Tre Pile från Aldo Conterno, 0-1, 249 SEK, 14p+

2. 2005 Bricco della Brigotta från Braida, 1-1, 500 SEK, 13p

3. 2006 Vigna della Madre från Ettore Germano, 1-4, 225 SEK, 13p-

4. 2010 Prephylloxera från Elvio Cogno, 1-0, 290 SEK, 14p+

5. 2010 Vigneto Cerreto från Roberto Voerzio, 1-2, 230 SEK, 14p

6. 2011 Sandrone, 5-1, 199 SEK, 15p

7. 2009 Camplolive från Paitin, 0-3, 175 SEK, 13p

8. 2011 Ornati från Parusso, 3-0, 199 SEK, 14p

Så hur sammanfattar man kvällen viner? Barbera är ofta ett gott, om än okomplicerat, syrarikt matvin, som sällan når astronomiska höjder. Jag hittar absolut ingen korrelation pris-kvalitet ikväll.  Konkurrensen i prisläget 200+ SEK är tuff, och några av dessa viner får det svårt såvida inte etiketten är jättesnygg.

Tack OW för en trevlig provning.

/PW

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s