#1335 Champagne 1999

Img_3498cr, rs33Åter dags för en champagneprovning. Det känns som om intresset för champagne är i stadigt växande och det kan nog vara det vanligaste temat vi har i programmet. Nå, inte mig emot. Trots det flitiga provandet är vi faktiskt ännu särskilt bra på att identifiera druvblandningar, ursprung eller producent. Bara att bita ihop och prova mer!
Den här gången var alltså Champagne från 1999 på schemat. En kort presentation av ET lärde oss att årgången gav bra men inte stora viner. Våren var sen och kall och en del hagel störde också. Sedan var vädret fint från maj och förhoppningar fanns om en stor årgång, men två veckor av regn omöjliggjorde detta. Många producenter lyckades ändå göra riktigt bra viner och överlag är det dags att dricka dem nu.

Fin, mogen doft med lite rostade toner av kola och nygräddade kakor, digestivekex(!), och en begynnande ton av brieost. Charmig, men lite enkel och floral doft.

Fin, ren och snygg attack. Läcker smak med en markerad syra och måttlig bredd. Tuggbar, torr, rätt mineralisk eftersmak med en god humleton. Läcker och snygg, men kanske lite slank.
1999 Gosset Grand Millesime

Frisk, stram, kryddig doft med bra intensitet, om än något trött och grovhuggen med sina inslag av kött, honung och dill samt ett aningen metalliskt inslag.

Kraftfull, växande, rätt grov och tuggbar smak med hygglig syra. Dovt, brett och köttigt. Slutar lite klumpigt med en jordig beska. ”Matvin”.
1999 Bollinger Grande Année

Fin aromatisk, citrusaktig doft med aningen kött och jordgubbar.

Frisk, tät och läcker attack med rätt bra syra. Gräddig, bra kropp. Slutar med en hel del mineraler och en aningen låg syra. Tuggbart, moget och med en bra täthet.
Lanson NV, inköpt 2011

Varm, fyllig och dov doft med massor av brödighet och humletoner samt citrus, mandel och lite rök.

Frisk och gräddig attack med en god mineralig beska som växer och ger en lång, tuggbar, krämig smak. Mumsigt.
1999 Lanson

Tät, fyllig doft med mogen gul frukt. tätt och fylligt, nästan fläskigt fett.

Tät, rejält gräddig och tuggbar attack. Rätt bra syra och en växande, fint mineralisk smak. Lång, god, riktigt mineralisk, tuggbar eftersmak med rund, mogen frukt och aningen låg syra. Hög klass.
1999 Fleur de Passion, Diebolt-Vallois

Tät, djup och rik doft med klass. Gul frukt, rök, krita och ett floralt inslag som blir lite tungt och nästan tvåligt parfymerat.

Hyggligt frisk, tjock, köttig och tuggbar attack. Lite måttlig syra och en dov, nästan jordig smak som slutar lite väl tungt och beskt. Ännu ett ”matvin”.
1999 Dom Perignon

Tyvärr alldeles tokkorkat, men ändå kan man förnimma en otroligt läcker och snygg doft bakom den elaka TCA-ridån. Även smaken går faktiskt att njuta av, tack vare sin renhet och snygga stil, särskilt om man håller för näsan och stänger ute korkdjävulens elaka doft. ”Besvärande bra, trots att den är korkad”, var ett yttrande. Troligen det mest njutbara korkade vin vi någonsin stött på! Riktigt trist när man tänker på hur bra det hade kunnat vara! Lär vara Parkers favoritchampagne.
1999 Egly-Ouriet Grand Cru

  1. 1999 Gosset Grand Millesime, 615 kr, 0-6, 15.5p
  2. 1999 Bollinger Grande Année, 1033 kr, 0-1, 15p
  3. Lanson NV, 240 kr, 0-1, 16p
  4. 1999 Lanson, 338 kr, 4-0, 17.5p
  5. 1999 Fleur de Passion, Diebolt-Vallois, 580 kr, 4-1, 17.5p
  6. 1999 Dom Perignon, 1200, 3-2, 16p
  7. 1999 Egly-Ouriet Grand Cru, 1234 kr, korkskadat

/AK

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s