#1336 Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino, med hemvist i Toskana och framställt på 100% sangiovese, behöver förmodligen ingen närmare presentation. Vinet är en internationell superstar, känt långt utanför Italiens gränser, och ska man dricka sangiovese-baserade viner, så kommer  konkurrensen främst från grannområdena Chianti och Vino Nobele di Montepulciano. Tyvärr har de senaste årens rubriker inte bara handlat om vinets förträfflighet, utan även om förfalskade viner och utökade DOCG-gränser. Så kan det gå när efterfrågan överstiger utbudet.

Peter Dybeck, som arrangerade, berättade att kvällens viner skulle spänna över åren 2004 till 2007. Alla mycket bra år med undantag från 2005, så man beredde sig på tuffa tanniner och hög syra. Det brukar ju känneteckna ung sangiovese.

IMG_1215

Det första vinet har en begynnande tegelröd färg; en doft av viol och korinter; medelfyllig, ganska fruktig smak med lingontoner och fin syra. Schysst komplexitet, elegant och inte speciellt tuffa tanniner. Perfekt att dricka nu efter någon timma i karaff.
Facit: 2007 Val di Suga

Andra vinet har samma färg, men här finns det mer fat i doften, som också präglas av höstlöv och lakrits, samt den typiska körsbärstonen. Smaken är fyllig, och även om den har mer tanniner än föregående vin, så är det trots allt förvånansvärt mjukt och drickfärdigt. Lagom med syra, och ett snäpp upp från ettan.
Facit: 2006 Quercecchio

Nästa vin har en dov, knuten doft; fyllig, mycket sträv smak med drag av plommon. Det är ungt och svårbedömt. Kan inte avgöra om frukten kommer överleva tanninerna när det är dags att dra ur korken om 10-15 år. Vad sätter man för betyg på detta?
Facit: 2007 Fattoria dei Barbi. Oj, samma årgång som första vinet, men ett helt annat vin. Ingen tvekan om vilket man väljer om det ska drickas i närtid.

Fyran är betydligt mörkare i färgen. Doften är till en början knuten, men efter en halvtimma i glaset dyker körsbären upp. Det är ganska lätt (eller tunt om man vill vara elak), tanninrikt och något bittert. Den klena frukten utan motsvarande komplexitet drar ner betyget.
Facit: 2005 Vigna Cerbaia

Femte vinet har en mogen färg; angenäm doft av jord och svamp, men med en till en början oren smak som tack och lov försvinner efter en stund. Här finns massor av tanniner och syra, och en del frukt, men betyget kan inte bli så högt.
Facit: 2004 Val di Suga

Sjätte vinet är betydligt bättre. Mörk, röd färg; härlig doft av viol, kaffe och lakrits och smak av mörka bär. En fyllig, komplex smak med en hel del fat, och hög, fin syra. Även om det är ungt, så är det supergott redan nu. Kvällens bästa vin hittills.
Facit: 2006 Il Poggione

Sjuan har en ljusare, röd färg; en öppen, stor doft av nyrostat kaffe och fat; smaken är fyllig, sträv och fruktrik. Gott, ungt vin med potential, även om det inte känns så mycket sangiovese.
Facit: 2006 Donna Olga

Sista vinet skiljer sig markant från övriga. Doften är vegetal, snarare än fruktig, med paprika- och grönsakstoner; fyllig smak med rejäla tanniner, något bitter, men bra längd och komplexitet och rätt god.
Facit: 2007 Altesino Riserva

Vin, röstsiffror bäst-sämst, pris, min poäng på vinet nu:

  1. 2007 Val di Suga, 1-0, 249 SEK, 15p
  2. 2006 Quercecchio, 2-0, 200 SEK, 16p
  3. 2007  Fattoria dei Barbi, 0-2, 280 SEK, 14-16p
  4. 2005 Vigna Cerbaia, 2-4, 200 SEK, 14p
  5. 2004 Val di Suga, 1-2, 270 SEK, 14p
  6. 2006 Il Poggione, 2-0, 3oo SEK, 17p
  7. 2006 Donna Olga, 3-0, 300 SEK, 16p
  8. 2007 Altesino Riserva, 2-5, 400 SEK, 15p

Man slås av de relativt måttliga priserna. Talet om att kostnaden för Brunello dragit iväg stämmer inte för dessa viner. Det tackar vi för.

/PW

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.