# 1333 Rött från Portugal

För några år sedan höll AuZone en Portugalkurs och då fick de röda portugiserna mycket stryk och ansågs allmänt outvecklade, lite burdusa och alldeles för mycket fat och tanniner. För att ta reda på om det fortfarande förhöll sig på detta sätt anordnade Mikael ett återbesök till de portugisiska vingårdarna. Resultatet var blandat med en del riktigt intressanta viner och andra som delvis bekräftade det tidigare intrycket. Allmänt ansåg dock panelen att det hade blivit bättre men att vinerna har en resa kvar för att kunna konkurrera på allvar med både resten av den iberiska halvön liksom Italien och Frankrike. Det faktum att exporten nu står mer i fokus även för Portugals röda viner kommer sannolikt att hjälpa till där. Totalt prövades fem viner, vilket i Auzone-sammanhang är rätt blygsamt men det berodde på ett (något förvånande) rätt skralt intresse.

1. Jose de Sousa Mayor 2000, Jose Maria da Fonseca, Alentejo

Lätt och lite fatig i doften, med gräs och stalliga toner och tydlig mogenhet. Smaken är rund, len, helt mogen utan att ha gått för långt, även om just denna punkt delade panelen och korade vinet till kvällens förlorare, trots att det också fick näst flest bäst-röster, däribland undertecknad som uppskattade den silkeslena mogenheten. Druvor: Trincadeira, Aragoñes, Grand Noir.

2013-09-19 21.19.35

2. Quinta Vale D. Maria 2004, Douro

Bärig doft med solvarma frukter men ganska sluten men öppnar sig mer efter en stund i glaset. Robust smak med mycket frukt men också tanniner och struktur. Plommon, bär och lite lätt syltighet matchas bra av fat och tanniner men även om det är gott idag ligger potentialen några år framåt i tiden. Druvor: en traditionell blandning av cirka 40 olika druvor inklusive Tinta Amarela, Rufete, Tinta Roriz mm.

3. Cedro do Noval 2006, Quinta do Noval, Douro

Cedro do Noval är Novals, annars mest känd som portvinsproducent, ingångsvin för röda bordsviner. Druvblandningen är traditionell med en tillsats av 35% Syrah som odlats i Roncão. Lätt och fin doft med söta frukter och lite köttighet och kryddor. I munnen är den visserligen god men lite enkel och saknar en del struktur. Lätta och lena tanniner med generös frukt men utan egentlig elegans, lite som ett misslyckat experiment från Ribera del Duero.Image

4. Quinta de Saes Tinto Reserva Estágio Prolongado, 2006, Alvaro Castro, Dão

Alvaro Castros toppvin i Saes-samlingen. Frisk, fruktig lite parfymerad och blommig i doften. Lätt rökighet och tydliga körsbär. Sötsura körsbär, björnbär och mogna mörka frukter i munnen. Spänstiga tanniner, aningen låg syra, integrerade fat och med bra längd och avslut. Kvällens vinnare enligt panelen och ett klart gott och elegant vin. 60% gamla stockar och 40% ska vara Touriga Nacional och Tinta Roriz.

5. Charme, 2009, Niepoort, Douro

Dirk Niepoort är känd för att experimentera och så även i det här fallet. Resultatet är dock inte helt lyckat Han ska enligt uppgift ha inspirerats av bra bourgogne men originalet är i så fall helt klart att föredra, i synnerhet i den prisklassen. (517 kr). Frukt, mintighet, brynt smör och en del örter samsas i doften. Mer inbjudande i munnen med mjuka tanniner, yvig och generös frukt med lite portvinskänsla, men saknar en del struktur och kropp. Känns mer spansk än portugisisk och referenserna till bourgogne är svåra att hitta. Gott och trevligt men knappast prisvärt. Druvor : Tinta Roriz, Touriga Nacional.

Vin, pris, röster (bäst-sämst), betyg.

1. Jose de Sousa Mayor 2000, Jose Maria da Fonseca, Alentejo, 224 kr, 2-3, 17

2. Quinta Vale D. Maria 2004, Douro, 478 kr, 1-1, 15,5

3. Cedro do Noval 2006, Quinta do Noval, Douro, 223 kr, 0-0, 16

4. Quinta de Saes Tinto Reserva Estágio Prolongado, 2006, Alvaro Castro, Dão, 305 kr, 3-1, 16,5

5. Charme, 2009, Niepoort, Douro, 517 kr, 1-2, 16,5

//JL

Annonser

One response to “# 1333 Rött från Portugal

  1. Pingback: Röda portugiser med AuZone | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s