#1331 Chassagne-Montrachet

Vit bourgogne av toppklass has rasslat iväg rejält prismässigt, fyrsiffriga prislappar är regel snarare än undantag när Grand Cru viner kommer på tal. Lena har vid upprepade tillfällen visat faiblesse för sådana godsaker, men denna gång hade hon checkat in i Economy Class, således låg fokus på premiers crus och liknande.

Åtta viner hälldes:

Vin nr 1 presenterade sig i glaset med klassisk, harmonisk och  snyggt balanserad doft som förde tankarna raka spåret till Puligny-Montrachet. Med ökad temperatur blev fatinslaget tämligen markerat – eller rent av dominant, en aning omodern känsla smög sig på. Bra koncentration, rasiga citrussyror ger zzing i gommen och håller ihop vinet på ett bra vis.

Facit: 2009 Vasse Felix Heytesbury Chardonnay, Margaret River, Australien

Aaahh, ingen bourgogne? Den kändes rätt fransk, bra skit om man pallar stilen (=faten). Jag gillade detta…

Andra vinet, oerhört elegant med superkänsligt hanterade fat och toner av dragon, lite smör och valnöt. På gommen lite oljig och fet, på ett trevligt sätt, friska syror och en liten bitterhet i svansen. Riktigt högklassig i sin stil, måste vara en Bourgogne PC 2010? Kvällens vin för undertecknad   –  hårfin seger över nr 7.

Facit: 2010 Puligny-Montrachet Les Vielles Vignes, V Girardin, Bourgogne

Nix pix, kommun-plonk var det faktiskt,  men ett rackarns bra sådant. Girardins vita viner är ett säkert kort i det minfält som Bourgogne utgör.

Vin nr 3 levererar en rätt dämpad och återhållen doft, som förvisso är snygg och ren, inga överdriva fat här inte. Klassisk smakprofil, innehåller det man förväntar sig av en bra vit Bourgogne, men känslan av ett endimensionellt vin vägrar att ge vika. Bra, men inte det riktiga lyftet

Facit: 2010 Chateau Montelena Chardonnay, Napa, USA

Här går man vilse igen, detta kändes som Chassagne-Montrachet. Det märks vilka förebilder de har när de gör sådana här viner…

Fyran var även denna ganska blyg i doften till att börja med. Välkomponerat, men den sjunger ganska tyst. En vit bourgogne för de middagar där vinerna spelar andrafiolen. Två provare hade dock denna som bäst, så uppenbarligen fanns det något som jag missade.

Facit: 2007 Puligny-Montrachet Les Reuchaux, Yves Boyer Martenot, Bourgogne

God, men ett vin som liksom passerar förbi, klara inte att göra ett bestående intryck. Så kan det ju vara ibland.

Det femte vinet hade drabbats av något oönskat, någon slags smygkork-defekt diskuterades livligt. Vinet var osunt i doften, kemikalieindustri i Indien var en tydlig association. Nog om detta…

Facit: 2009 Chassagne-Montrachet, 1er cru Les Champgains, F & L Pillot, Bourgogne

Defekta viner alltid en styggelse. När lägger fransoserna av med den uråldriga förslutningsmetoden med gammal bark?

Vin nummer sex är helt klassisk, lite långsam ut ur startblocken men kommer igång med lite värme. Mineral, grapefrukt, lite ek och citrus ger en ryggrad som stadgar upp. Ren. Balanserad.

Facit: 2010 Puligny-Montrachet, Etienne Sauzet, Bourgogne

Ett skolboksexemplar av en bra, stabil bruks-bourgogne som drar åt Chablis, och som tyvärr kostar en och en halv hunka för mycket…

Vin nr sju är definitivt topp-två denna kväll, ganska framfusig och burdus fransos men med charm och fokus,  en honungston snurrar runt och adderar ett extra lager till den mångfacetterade doften.

Briljant smakprofil, här finns det mesta man vill ha i sin vita bourgogne, lyxig munkänsla superbt fokuserat slut. Nära Grand Cru-klass.

Facit: 2010 Chassagne-Montrachet 1er cru Morgeot, Fontaine-Gagnard

Fontaine-Gagnard verkar vara inne i ett stim, på senare tid har de imponerat i flertalet av de appellationer de producerar. Toppvin.

Åttan är totalt avvikande i doften – här regerar toner av tropisk frukt, oerhört rik i anslaget. Lite som en elefant i porslinsbutik jämfört med de lättfotade bourgognerna. Kraft och längd i massor på gommen, ananas, mango och rätt snygg citrus attackerar. Grovkalibrig, saknar elegans. Inte så kul – men den hade sina anhängare i gruppen, det skall medges.

Facit: 2009 Chardonnay Block 2, Felton Road, Central Otago, New Zealand

Oj, Felton Block 2 brukar vara stilfullare och mer burgundisk är så här. En 2011 provad i juni var mer finstämd, elegant och harmonisk. Årgången?

Avslutningsvinet kännetecknades av en påtaglig sauvignon blanc-karaktär, med klassiska markörer av svart-vinbärsblad och lite katt-urin. Känns märkligt utvecklad och lite klumpig. Provningsgruppen är ganska ense om att detta inte är ett chardonnayvin. Synnerligen egenartat, alltid lurigt med viner som visar karaktäristik av en helt annan druva än den som använts…

Facit: 2010 Puligny-Montrachet 1er cru Les Pucelles, Philippe Chavy, Bourgogne

Puligny minsann och 1er cru till och med. Chavy har 65 år gamla stockar och gör tre fat av Les Pucelles per år. Han följer månens faser både vad gäller arbete i vingården och i källaren.

Stort tack till Lena för en kul och intressant provning. Grand cru nästa gång?

  1. 2009 Vasse Felix Heytesbury Chardonnay, Margaret River, Australien, 295 kr,  0/0/13, 16 p
  2. 2010 Puligny-Montrachet Les Vielles Vignes, V Girardin, Bourgogne, 299 kr, 1/0/13, 17,5 p
  3. 2010 Chateau Montelena Chardonnay, Napa, USA, 299 kr, 1/0/13, 15 p
  4. 2007 Puligny-Montrachet Les Reuchaux, Yves Boyer Martenot, Bourgogne,  355 kr, 2/0/13, 14 p
  5. Chassagne-Montrachet, 1er cru Les Champgains, F & L Pillot, Bourgogne, 373 kr, 0/10/13, 9 p
  6. 2010 Puligny-Montrachet, Etienne Sauzet,  Bourgogne, 89 SEK, 0/0/13, 15 p
  7. 2010 Chassagne-Montrachet 1er cru Morgeot, Fontaine-Gagnard 439 kr,  5/0/13, 17 p.
  8. 2009 Chardonnay Block 2, Felton Road, Central Otago, New Zealand, 479 kr, 4/0/13, 13  p
  9. 2010 Puligny-Montrachet 1er cru Les Pucelles, Philippe Chavy, Bourgogne, 514 kr, 0/3/13, 12 p

ET

Annonser

One response to “#1331 Chassagne-Montrachet

  1. Pingback: Chassagne- och Puligny-Montrachet med AuZone | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s