#1318 Norra Rhône 2005

Auzone – Norra Rhone 2005

Vår Norra Rhône-specialist Boris har arrangerat en provning ”en petit comité” med fokus på årgång 2005. Årgången har överlag bedömts som väldigt bra i Norra Rhône, men verkar ändå ha fått olika utlåtanden. Vissa ser eller såg den som spektakulär, troligen med hänsyn till en väldigt svag 2004 årgång, med mogen frukt, kraft, rejäl tanninstruktur och således lämpligt för en lång lagring. Andra tycker i stället att det är mer en klassisk årgång som visar mest elegans och kan i vissa fall sakna lite ”kropp”. Nu är det tillfället för att skaffa sig egen bedömning.

1. Crozes-Hermitage, Domaine de Lises 2005

Väldig klassik i sin stil med ljus röd färg. Doften är väl parfymerad, lätt köttig med vackert mogna hallon, svartpeppar och fina ekkryddor, allt i en pinot noir-lik stil. Detta är ”textbook” doft för ett lätt/elegant syrahvin från Norra Rhône. I munnen är det väldigt likt doften i en något utvecklad stil: lätt blodig, köttig, svartpeppar, hallon, körsbär, intensiv syra och silkiga tanniner. De som gillar bourgogneviner ska älska det här vinet.

2. Crozes-Hermitage, Cuvée Gaby 2005,  Domaine du Colombier

Vinet är lite blygt och uttrycker sig väldigt lite i första ögonblicket.  En kryddig rökighet och mörka blodiga frukter karakteriserar doften.  I munnen är det betydligt fylligare, mer ”maskulint” och något eldigare än förra vinet med en lätt syltig och mörk frukt (svart körsbär, björnbär), en elegant köttighet och väl sträva tanniner som har tendens att visa en viss grönhet i slutet. Vinet vinner säkert på mer lagring.

3. Tandem Syrah de Maroc 2005, Thalvin Alain Graillot, Domaine des Ouleb Thaleb, Rommani, Marocco

Ett lite udda vin som sticker ut i jämförelse med de andra vinerna.  Kryddig doft med kokta röda och mörka frukter, ek och någon form av ost. Smaken är relativt komplex, fyllig, utvecklad, lätt köttig och kryddig med kokta tomater och andra röda frukter.  Finess är inte det första ord som man tänker på här. Det finns också ostaromer och vinet har en tanninrik avslutning. Det känns på många sätt inte franskt .

4. Cornas Champelrose 2005, Domaine Courbis

Tydligt svart- och vitpepprig doft med röda bär, en del bacon och andra typer av charkuteri samt nejlikor. Smaken känns tät, fyllig och vild med svamp, örter och svarta frukter.  Eftersmaken är lång och något sträv. Mycket gott och harmoniskt även om det kanske saknas det lilla extra för att bli topp.

5. Côte-Rôtie, Seigneur de Maugiron 2005, Delas Frères

Doften är väldigt elegant, expressiv och snygg: blommor, torkade örter, viol, en snygg blandning av mörka och röda frukter och ett drag av fat. I munnen är vinet fylligt, ganska strävt med fina tanniner, en tät frukt och en hög syra, allt i en väldigt harmonisk och elegant stil.  Smaken liknar doften med viol, blommor, torkade örter, osv. men har svartare frukt, svarta oliver, en viss köttighet och tydligare fataromer.  Här har vi en högklassig syrah som visar både struktur och finess. Det vinner säkert på ytterligare lagring men dricks fantastiskt bra redan nu.

6. Côte-Rôtie 2005, Patrick Jasmin

Ganska diskret doft som öppnar sig under kvällen. Frukten känns lite tunn, kanske omogen och syran känns hög. Doften imponerar inte riktigt. I munnen märker man direkt en hög syra som ger å ena sidan finess till vinet men som å andra sidan känns lite opolerad och tar lite över frukten. Röda frukter som röda vinbär, grenade och hallon dominerar här. Vinet är lätt köttigt med en del svartpeppar och visar också mjölkchokladaromer… Överlag är vinet gott, men det kanske passar inte de som gillar den moderna stilen.

7. Hermitage 2005, Domaine des Martinelles

Doften visar kraft, komplexitet och en viss utveckling. Det känns mer modernt och inte lika blommigt och elegant som det femte vinet. Man hittar hallon, svarta frukter, vilda och köttiga aromer, järn, mynt och även ”Beaune-lik” arom. Hög klass. I munnen är vinet likt doften med en fantastisk struktur, läcker frukttäthet och en lång avslutning som indikerar en superb framtid.

Överlag skiljer sig vinerna i stil till en viss grad och de flesta viner är redo att drickas redan nu. Är 2005 en riktigt bra årgång? Svårt att avgöra. Det beror på! (Som min juristsambo brukar säga…)

Tabell (vin/bäst-sämst/poäng/pris):

  1. Crozes-Hermitage, Domaine de Lises 2005, 1-2, 16p, 150 sek
  2. Crozes-Hermitage, Cuvée Gaby 2005,  Domaine du Colombier, 0-2, 14p, 101 sek
  3. Tandem Syrah de Maroc 2005, Thalvin Alain Graillot, Domaine des Ouleb Thaleb, Rommani, Marocco, 0-4, 14p, 180 sek
  4. Cornas Champelrose 2005, Domaine Courbis, 1-0, 16p, 126 sek
  5. Côte-Rôtie, Seigneur de Maugiron 2005, Delas Frères, 3-0, 18p, 283 sek
  6. Côte-Rôtie 2005, Patrick Jasmin, 0-0, 15,5p, 355 sek
  7. Hermitage 2005, Domaine des Martinelles, 3-0, 17,5p, 450 sek

/LC

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.