#1329 Torr chenin blanc från Loire

Även erfarna svenska vindrickare har förmodligen problem att blint pricka viner från Loire på druvan chenin blanc. Det beror framförallt på att systembolagets utbud av dessa, med några få undantag, varit mycket magert. Kul därför att Tom Braathen skrapat ihop en provning där alla vinerna inte bara kom från Loire, utan även från en enda appelation – Savennières. Chenin blanc har vissa likheter med riesling. Den finns i alla varianter från torraste torr, över halvsöt till riktigt söt. Vidare har den oftast en markant syra och klarar lång lagring. Men där upphör likheterna. Emedan riesling nästan alltid uppvisar en knippe frukt eller druva, så saknas denna i många torra chenin blanc från Loire (men finns t.ex. i Sydafrika, här även kallad Steen). Avsaknaden av frukt gör att den knappast vinner bersåvintävlingen, och många tycker att den bäst kommer till sin rätt som halvsöt eller söt. En ”svensk” favorit brukar vara Moulin Touchais. Däremot kan de torra funka perfekt till mat.

Så till provningen.

1. Ljusgul färg med doft av marsipan, nötter och mineral; kruttorr, oljig, något bränd, mineralisk smak med ylletoner och bra syra; halvlång eftersmak och rätt gott, utan att vara speciellt komplext.
Facit: 2008 Domaine des Baumard ”Clos de Saint Yves Savennières”.

2. Guldgul färg (mognad) med samma doft som förra viner, men nu öppnare och mer moget; samma smakspektra som föregående vin men med den skillnaden att den lilla frukt som 1) uppvisade, nu är helt borta, och kvar är ett för torrt och rökigt vin, som känns obalanserat.
Facit: 1982 Domaine des Baumard ”Clos de Saint Yves Savennières”.

3. Förutom sedvanlig mineralitet och ylle, så har det här vinet karaktär av honung och vax. Bra doft och god komplexitet, men något låg syra drar ner poängen.
Facit: 2007 Domaine des Baumard ”Clos de Papillon Yves Savennières”.

4. Ylle, marsipan och mineral. Bättre syra än föregående vin och bra längd.
Facit: 2000 Domaine des Baumard ”Clos de Papillon Yves Savennières”.

5. Guldgul mot bärnsten; stor, öppen, mogen doft med marsipan och flinta; fyllig, torr smak med ett stänk frukt (sic!) och smak av apelsinskal; lång, komplex och mycket god. Tveklöst kvällens bästa vim hittills.
Facit: 2002 Nicholas Joly ”Clos de la Bergerie Savennières – Roche-aux-Moins”

6. Här hittar vi kemiska inslag (diesel) i doften; smaken är torr och syrlig (smakar citronsyra); helt enkelt alldeles för syrligt. Det blir obalanserat.
Facit: 1983 Nicholas Joly ”Clos de la Bergerie Savennières – Roche-aux-Moins”

7. Något matt, gul färg; öppen, kemisk doft med inslag av gråpäron; fyllig, smakrik, mineralisk med brända inslag. Enda vinet ikväll jag känner igen; har fått det åtmisntone två gånger tidigare på Auzone. Det har massor av karaktär, men är inte min grej.
Facit: 2009 Nicholas Joly ”Clos de la Coulée de Serrant Savennières”

8. Guldgul färg; öppen doft av marsipan och mineral (någon säger det doftar som en Sauternes); torr, mycket fyllig smak med mineral och ylle. Som sju, ett vin med karaktär, men inte min bag.
Facit: 1999 Nicholas Joly ”Clos de la Coulée de Serrant Savennières”

Chenin blanc

Tabell (vin/bäst-sämst/poäng/pris):
1. 2008 Domaine des Baumard ”Clos de Saint Yves Savennières, 1-1, 14p, 189:-
2. 1982 Domaine des Baumard ”Clos de Saint Yves Savennières”, 0-2, 13p, 359:-
3. 2007 Domaine des Baumard ”Clos de Papillon Yves Savennières”, 2-0, 14p, 245:-
4. 2000 Domaine des Baumard ”Clos de Papillon Yves Savennières”, 0-1, 14p, 322:-
5. 2002 Nicholas Joly ”Clos de la Bergerie Savennières – Roche-aux-Moins, 8-0, 16p, 125:-
6. 1983 Nicholas Joly ”Clos de la Bergerie Savennières – Roche-aux-Moins, 0-10, 12p, 298:-
7. 2009 Nicholas Joly ”Clos de la Coulée de Serrant Savennières”, 2-1, 14p, 499:-
8. 1999 Nicholas Joly ”Clos de la Coulée de Serrant Savennières”, 2-0, 15p, 499:-

Därefter kom två extraviner:
9. 1969 Domaine Bourillon-Dorléans ”Vouvray”
10.1996 Langlois-Chateau ”Langlois Chateau Vieles Vignes Saumur”

CB extra

Bägge mycket goda, och bra representanter för mogen chenin blanc. Kul att prova vitt, torrt vin 40+ med så mycket karaktär kvar. Inte dåligt!

Slutsats: Ikväll finns det ingen relation mellan pris och kvalitet (poäng), de bästa åldras fantastiskt, de funkar bäst till mat.

/PW

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s