#1323 Gratis

WP behövde städa i sin källare, och vi var fem som ställde upp och hjälpte honom på denna första sommarprovning. Det visade sig vara sex rödviner från mitten av nittiotalet, från sex välkända vindistrikt. Vi var dock inte så bra på att pricka druva och urspung… Dessutom hade jag med ett ungt vin som jag undrade om det verkligen var så dåligt som jag tyckte när jag provade det själv.

Det första vinet hade hade mogen ljus färg, mogen god doft med inslag av mint. Sträv smak, bra syra, lång men lite uttorkad. Ett ljust rödvin med rejäl strävhet, det måste vara nebbiolo! Lite förbryllande var dock att jag var den enda som röstade på det här vinet som bäst, eftersom andra provare normalt uppskattar nebbiolo mer en jag. Denna gåta fick dock sin lösning när vinet visade sig vara 1998 Nuits-St-George 1er Cru Les Pèrrieres, Doudet-Naudin, Bourgogne. Syran och strävheten är typiska markörer för det elaka året.
 
Nästa vin hade inte inslag av mint utan det var mint, kristallklart genom både doft och smak. Viner som detta måste vara shiraz  från Australien, och detta var 1994 Eileen Hardy Shiraz från South Australia. De övriga som inte har fobi mot tandkrämsviner gillade det skarpt, det var moget och fylligt!

1997 Côte-Rôtie, Brune et Blonde, Guigal, Rhone var den sista flaskan av sex där alla de övriga varit korkade. Denna var lyckligtvis riktigt bra, med rökig, köttig doft med lite jordgubb, bra syra och fyllig smak. I efterhand har jag att detta som kvällens vinnare, även om det har påbörjat sin färd nedåt.
 
1996 Château Meyney, St Estephe, Bordeaux var faktiskt helt karaktärslöst. Inte ens med etiketten framför ögonen lyckades jag hitta någon bordeauxkaraktär. Något tycks ha gått fel i källaren, RP sätter också låg poäng.

1995 Fontalloro, Toscana borde druckits för länge sedan, detta var inte ett av de sangioveseviner som tål lagring… Mullig och sträv med lite obehaglig fatkaraktär.

1994 Meerlust Rubicon, Stellenbosch, Sydafrika är ju en bra bordeaukopia från Sydafrika som vid unga år ger ett ganska moget intryck. Här började förruttnad tomatsoppa och våt päls ta över vinet även om det var ganska ok.

2011 Faugères, Binet-Jacquet. Allt som Caviste tar in är inte guld, detta det billigaste vinet i Cav0013 fick utstå en kanonad av invektiv där ”blåbärssoppa” var det snällaste…  Jag tog hem resterna till min vinägermamma, men den verkar inte må så bra. Förra gången såg den ut som en öronmanet, nu var det mer som en gammal träbit. Vinägern jag hällde av var dock bra.

1998 Nuits-St-George Les Pèrrieres, Doudet-Naudin, Bourgogne, 1-1, 14 p
1994 Eileen Hardy Shiraz, South Australia, 4-0, 11 p
1997 Côte-Rôtie, Brune et Blonde, Guigal, Rhone, 1-0, 15 p
1996 Château Meyney, St Estephe, Bordeaux, 0-1, 12 p
1995 Fontalloro, Toscana, 0-0, 13 p
1994 Meerlust Rubicon, Stellenbosch, Sydafrika, 0-0, 13 p
2011 Faugères, Binet-Jacquet, 0-4, 8 p

Tack för vinerna! Inga priser denna gång.

ASi

Ett svar till “#1323 Gratis

  1. yquemisno1

    Tack för en bra rapport och initiativet att skriva!
    /A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.