#1319 Leeuwin Estate Art Series

Den 23 maj visade Erik och Tomas att toppchardonnay mycket väl kan komma från Australien, i det här fallet västra Australien och Margaret River. Det ligger i det tempererade område i sydvästra Australien och har producerat vin blott några årtionden. Kvällen bjöd på en vertikalprovning av Leeuwin Estates prestigevin Art Series med åtta viner från 1999 till 2008. Arrangörerna hade dock smugit in en Nya Zeeländare som fick rejält med stryk av övriga viner. Generellt sett var kvalitet mycket hög och överraskade flera deltagare. Jämfört med vita Bourgogner är de dessutom klart prisvärda om än lite annorlunda i stilen. Intressant var att de fyra första vinerna hade skruvkork medan de fyra sista hade naturkork.

1. Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 2008

Lätt doft med citrus, gul frukt, lite sötblommig, elegant och med fräschör. Faten finns i bakgrunden och spelar väl tillsammans med övriga intryck. Bra syra i munnen med skärpa och tydlig citrus. Bra längd i smaken med mineraltoner och tropiska frukter. God, frisk och elegant.

2. Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 2006

Lite rök och eldighet i doften som även hade en anstrykning av bränd plast och toner av mineral, stenkross och fruktighet. Smaken är balanserad, koncentrerad frukt med rejäl citrussyra och lite exotiska drag i eftersmaken. Ännu och lite stramare än 2008 men med god potential framöver.

20130523_202114

3. Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 2005

Spänstig doft med citrus, fina fat, ananas och mogna gula frukter. Aningen rökig med mineraltoner. Smaken är rund, god, balanserad med bra fat, mycket gulfrukt av det exotiska slaget och mognadstoner, Riktigt maffig och lång eftersmak med mer citrus och grapefrukt, kryddor och en lätt beska. Elegant, sammanhållet och mycket bra.

4. Craggy Range Le Beaux Cailloux 2005, Hawkes Bay, Nya Zeeland

Kvällens slamkrypare. Trots bra kvalitet klarade inte Craggy Range konkurrensen och röstades from som vällens sämsta vin med bred marginal. Örtig doft med gröna äpplen med blommighet och exotiska frukter. Lite oljig i munnen med lite otympliga fat som dock inte är särskilt markerade. Bra syra, gröna frukter och kryddighet. Lite bitter i eftersmaken.

5. Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 2004

Kvällens näst bästa vin enligt omröstningen. Mogen och djup doft med frukt, citrus, honung och mineraler. Utvecklad och rund i munnen med exotisk frukt, lite kryddiga och sötmustiga toner och en bra syra. Lång eftersmal med lite beska, mineral och friskhet.

6. Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 2001

Stor, läcker och utvecklad doft med solmogen frukt, nötighet, bokna äpplen och äppelskal. Smaken är mogen, fet, djup med koncentrerad frukt, hög syra men också lite irriterande beska. Gott och komplext men med lite störande sidoinslag.

20130523_202136

7. Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 2000

Kvällen bästa vin enligt deltagarna. Stor, tät och mogen doft med finfina fat, kryddor mjuka citrustoner, mandel och lite lapsang souchong. Bred, rik och mogen i munnen med ett helt frukfat av citrus, mango och mogna äppelmos och honug. Fin syra utmärkta fat och bra längd gör det till ett riktigt toppenvin som dessutom sannolikt befinner sig på eller nära sin topp.

8. Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 1999

Lite tam och återhållen i doften med mogen citrus, mineraler, rökighet och rostat kaffe och gamla takbjälkar. Tät och kraftig smak med citrus, honung, kakao, bra syra och lite blommighet. Fin eftersmak som dock släpper fram en viss beska som kan störa. Gott men lite otillgängligt med störande beska och bitterhet.

Vin, pris, röster (bäst-sämst), betyg.

1. Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 2008, 517 kr, 0-1, 17,5

2. Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 2006, 588 kr, 0-1, 17,5

3. Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 2005 , 603 kr, 2-0, 17

4. Craggy Range Le Beaux Cailloux 2005, Hawkes Bay, Nya Zeeland, 599 kr, 0-6, 16

5. Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 2004, 603 kr, 2-4, 18

6. Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 2001, 437 kr,  0-0, 16,5

7. Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 2000, 474 kr, 3-0, 18,5

8. Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 1999, 437 kr, 0-2, 17

//JL

Ett svar till “#1319 Leeuwin Estate Art Series

  1. Ping: Leeuwin Estate Art Series Chardonnay | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.