Österrikiska vindagen

Det var en mangrann uppslutning med 55 producenter på den Österrikiska vindagen i början på mars. Men svårt att hinna med och hålla smaken alert. De elegantare vinerna tenderar alltid att komma i skymundan för de mineralpackade och kraftiga när smaklökarna avtrubbas av alla läskande syror.

Artisan Wines från Halbturn i Neusiedlersee, Burgenland, tjuvstartade redan dagen innan med en informell provning. Franz Schneider var tidigare flygplanstekniker innan han startade den 5 hektar stora vingården. Inriktningen är på uttrycksfulla viner framställda med uthålliga metoder där man anammar biologiska men även moderna kemiska metoder, fast i så låg grad som möjligt. Man gör en fruktdriven Pure serie för daglig konsumtion, ekfatslagrade Halbturn och Artisan serie för de högklassigaste vinerna. 2012 Pure Sauvignon blanc var riktigt syradriven men bra mineralprofil. På vindagen fanns 2011 som har rundats av lite i syrorna. Syra freak som man är, då är 2012 favorit.
Sauvignon blanc har odlats I Österrike sedan länge men har dubblerat odlingsareal de sista 10 åren och utgör nu 2%. Och visst gör man riktigt bra Sauvignon. Härligt friska med bra syra, mineralstruktur och ofta med befriande balanserad klassisk alkoholhalt runt 12%! Är personligen inte någon älskare av alltför alkoholfeta, väl druvmogna och därmed ofta plattare Sauvignon blanc, hur mycket vissa nu än gör dem gällande som perfekta matviner. St Laurent kan vara en lite svårbemästrad druva men 2010 Pure St Laurent är ett bra exempel med en mjuk, elegant framtoning. Medan 2009 Artisan Halbturn Red med 92% St Laurent och 8% Zweigelt däremot är kraftfullt med ek. Kanske lite för mycket av det goda.
Också Österrike märker av det varmare klimatet. Druvorna mognar nu en månad tidigare. Numera lämnar man färre blad kvar på vinstocken för att minska sockerassimileringen som nu tenderar att bli för hög snarare än för låg. Man vill ha balanserade viner med klassisk alkoholhalt istället för alltför alkoholstinna, feta och tunga viner.

Gross från Südsteiermark hade ett par riktigt bra Sauvignon blanc i rätt stor kostym. 2011 Klassik, full doft med fragrant Sauvignon arom, bred med tydlig mineralfräs och behaglig syra och 2011 Sulz som är snäppet större.

Från Birgit Eichinger i Kamptal en mycket elegant ekad 2011 Lamm Grüner Veltliner Reserve, Erste Lage, med ett skördeuttag på 25 hl. Trots sina 14% alkohol mycket snygg och fruktig. 2011 Riesling Vom Berg från topplägena Gaisberg och Heiligenstein torr, syra rasig med bredare och riktigt matig mineraljordighet.

I Traisental växer Markus Huber’s viner på unik kalkstenjord som ger viner med stor potential. 2012 Terrassen Riesling och 2012 Engelberg Riesling båda mycket bra med lång syra-läskande karaktär. Hade gärna provat en Sauvignon blanc från denna producent.

Stadt Krems är med 550 år en av de äldsta vinproducenterna i Österrike. Vinerna kännetecknas av en speciell stenpulveriserad behaglig rik mineralkaraktär som gör dem mycket aptitliga. Läskande mineralig är 2011 Lössterassen Grűner Veltliner för 104 kr ett fynd. 2011 Wachtberg Grűner Veltliner med 36 timmar skalkontakt har bra syra, fyllig, fin druvmognad med mjuk arom. Riesling 2012 Stenterassen mycket fräsch medan 2011 Reserve Grillenparz är mer fullmatad. Båda mycket bra.
Fritz Miesbauer leder vinifieringen av Stadt Krems men även Stift Göttweig’s viner. Både 2011 Reseve Gottschelle Grűner Veltliner och 2012 Göttweiger Berg Riesling har en fantastisk fizz-mineralig ras!

Domäne Wachau 2012 Terrassen Federspiel Riesling, pulvermineral matad, fruktig så det förslår.

Schmelz, Wachau, 2011 Dűrnsteiner Freiheit Smaragd Riesling, fet fruktig doft, dito mycket koncentrerad potent full smak med kraftig syra. 2011 Höhereck Smaragd Grűner Veltliner har en speciell karaktär av druvan som här påminner om Savennières i doft och fyllig, oljig koncentrerad smak med bra syra stuk och koncentration.

Ebener-Ebenauer, Weinviertel, tyckte jag hade riktigt bra viner medan någon inte var lika imponerad. Frågar mig om det var det här med avtrubbade smaklökar enligt ovan, om det var så att jag kanske blev positivt påverkad av det bästa mousserande eller kanske möjligen producenten och vinmakaren Marion’s charm? Efter att ha kollat deras hemsida med lista på meriterande bedömningar så känner jag mig dock stärkt i ursprunglig bedömning. 2006 Blanc de Blancs Zero Dosage, Black Edition, i helsvart flaska och etikett imponerande med fin brödighet och champagne lik karaktär. 2011 Reserve Alte Reben Grűner Veltliner från 54-åriga stockar, fet och fyllig doft och dito mineralig smak. Motsvarande Riesling från nästan 60-åriga stockar och med 20% botrytisangripna druvor fet, full, potent, volyminös. 2011 Reserve Grűner Veltliner, Black Edition, fatad med elegans även om klart ekig i eftersmak. Filosofin är att göra viner med elegans även om det är kraftigare viner och det gör man verkligen. Hade gärna provat deras St Laurent vilken dock inte fanns med.

Ploder-Rosenberg i Sűdoststeiermark hade en rolig 2011 Aero-Amphore Cuvée (GM, TR, SB). Här är det fråga om dubbel terroir eftersom leran amporan är gjord av också präglar vinet. Vill minnas att amphororna kom från Georgien. Doft av kvitten och smak av gula äpplen med skalbeska.

Pichler-Krutzler från Wachau gör fenomenala Grűner Veltliner och i synnerhet Rieslingviner. Som namnet antyder kommer ägarparet båda från kända vinodlarfamiljer och grundade egendomen 2006. Vinerna är rena, rasiga med mycket fräscha syror och häftig mineralstruktur. Bland det absolut bästa som erbjöds. Av Grüner Veltliner 2012 Frauengärten med 15-30 åriga stockar, 2012 Klostersatz med 16-36 och 2011 Supperin med 36-41 åriga stockar föredrar jag dem ändå i nämnd ordning. Orsaken är samma som för Sauvignon blanc. Grüner Veltliner anser jag gör sig bäst friskt vital och rasig medan den alltför druvmogen blir väl fet, tung och får druvtypiska aromer vissa i och för sig älskar.
2012 Riesling från Trum med 5-15 åriga stockar och 2012 Pfaffenberg Niederösterreich samt i synnerhet 2011 Loibenberg med 16-48 åriga stockar var fantastiska. Man kunde nästan inte sluta att prova dem.

Ek överdrivs ofta och i röda viner i synnerhet och sådana exempel fanns det också här. Men Uibel från Weinviertel hade en riktigt bra 2009 Reserve Berg Pinot Noir. Bra och ren Pinot doft, rätt fyllig ekfatsrostad med bra volym. Medan 2010 Zweigelt med 18-20 månader på ek kanske var väl robust.

Nittnaus Anita & Hans, Burgenland, 2010 Klassik kalk & Schiefer Blaufränkisch, bra fruktig och balanserad, stiligt. 2009 Leithaberg Alte Reben Blaufränkisch, koncentrerad. Växer på musselkalk, som i Bourgogne och champagne, samt med inslag av glimmerskiffer och kvartsit. 2009 Reseve Comodor Cuvée (Merlot 55, BF 20%, ZW 25%), stor mjuk plommonfruktig fräsch doft, fyllig lite grovsträv robust smak men ändå med någon elegans.

Nikolaihof Wachau, en gammal bekant som aldrig gör en besviken. Vinerna görs sedan över 40 år helt biodynamiskt, är mycket långlivade och med mycken elegans. Här knusslas det inte med lagringsdugligheten, den anges ofta till 25 år, som för 2010 Nikolaihof Im Weingebirge Grüner Veltliner Smaragd. Ett fullt men ändå så stiligt vin med mineralmättnad. Som ofta gav man exempel på en räcka mognare viner. 2009 Nikolaihof vom Stein Riesling Smaragd, 2008 Nikolaihof Steiner Hund Riesling Reserve – en klassiker, 2004 Vinothek Riesling – elegant fräsch, 1995 Vinothek Riesling med mycket lätt mognad och slutligen 1986 Riesling Spätlese. Och visst var den sista moget med doft något påminnande ylle-mogen Pinot Gris och något av musselkalk. Ändå vital, stilig med fin syra.

Stig H

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s