#1310 Argentina

Medlemmen Jan (även känd som sherry-Janne) förefaller ha varma känslor för spansktalande länder och dess viner. En bejublad sherryprovning för ett tag sedan följdes denna torsdag upp med en rad buteljer från Argentina. Undertemat var Mendoza, malbec och cabernet sauvignon; inga vita viner på radarn denna gång, således.

Merparten av Argentinas kvalitetsviner kommer från Mendoza, och altituden styr hur svala respektive varma gårdarna är. Längre norrut i distriktet Salta odlas – och mognar – blå druvor på ca 2500 m över havet i vissa lägen. De bästa gårdarna i Mendoza återfinner man i deldistriktet Loco de Cuyo.

Vin nr 1 levererar mogna toner som drar åt bränt papper, lite gisten sekundärfrukt försöker hålla fortet – och lyckas ett litet tag, med eldunderstöd av en liten trupp torra tanniner. Väl mogen, får man nog säga, och den tappar snabbt i glaset. Det skulle varit kul att fått prova denna på topp.

Facit: 1996 Carmelo Patti, Lujan de Cuyo, Medoza

Hm, ren cabernet, 13,4% alkohol, hantverksmässig tillverkning.

Andra vinet, har också mognad, ger ett sötfruktiskt anslag, melass, mogna plommon och russin är noterbara. Det är ganska okomplicerat på gommen, och huruvida den påtagliga rotfruktskomponenten är en tillgång eller ej är en smaksak. Ren malbec i denna.

– Facit: 1999 Cadus, Nieto Santander, ren Malbec från Finca Alto, Agrelo, Lujan de Cuyo, Medoza

Jo, mognaden kändes ganska påtaglig – den är inte på väg utför, men är definitivt på bortre änden av platån…

Vin nr 3 visar upp en rejäl dos örter, initialt har den ett grönt inslag, inte olikt en chilensk carmenere av hyfsad klass. Med ökande tid i glaset anländer kött och blod i doften. Det handlar om malbec och petit verdot i kombination, smakpaletten är rätt spretig; höga syror känns en aning för höga, och de 14% alkohol upplevs som högre, resulterar i ett hett och lite brännande avslut. Men den svarta frukten är angenäm och jag tar den gärna till en bra grillad entrecôte.

Facit: 2001 Finca Los Nobles, Luigi Bosca, Las Compuertas, Lujan de Cuyo, Medoza

Fyran ville inte riktigt öppna upp doftmässigt till att börja med, lite blyg och återhållen. Smakmässigt är vinets forte dess balans, en lågmäld med lite lyxig cabernetfrukt och exemplarisk tanninstruktur håller intresset uppe.

Facit: 2003 D.V. Catena, Catena Zapata, Lujan de Cuyo, Medoza

Låg i profilen för att vara ett Catena-vin…

Det femte vinet är stilmässigt vad man lite fördomsfullt förväntar sig av ett exklusivare Argentina-vin – extra allt, maxat packad doft, purung frukt och fat. Lite bittert och bråkigt slut flaggar upp ett behov av ytterligare lagring. Imponerande, men an acquired taste….

Facit: 2004 Yacochuga Malbec,, Salta

M Rolland är hårt involverad i produktionen – vilket märks, vingårdarna i Salta ligger på over 2000 m höjd över havet. Skulle vara kul att prova denna om fyra år eller så…

Vin nummer sex har lite volatila syror på doften, ett stick av kokta grönsaker dyker upp. Denna var inte så kul, trots ett högt pris och en förmodad topplacering i provningen. Den mörka frukten är lite anonym, vinet och känns som en tämligen koncentrerad och klockren malbec, vilket den också är (specialklon), men en låg syra gör vinet lite platt i strukturen. Den rockar inte.

Facit: 2007 Brote Negro, Vina Alicia, Las Compuertas, Lujande de Cuyon, Mendoza

Borde varit bättre, tycker jag.

Sjuan är i sin unga skrud svårbedömd; den känns bläckig, överextraherad med en liten kokt ton. Syror och tanniner är virila, och den kan tänkas att den bara är för ung. 50% malbec, 30% syrah och resten petit verdot ingår i denna.

Facit: 2008 Gran Oplao Blend, M. Lorca, UcoValley, Mendoza

Den kom delad jumbo – men lagringspotential bör finnas. Provningens mist kostsamma vin, och det enda from Uco Valley.

På målrakan kom provningens guldklimp! En alldeles underbart komplex, men ändå tät, bouquet som kändes cabernetdominerad med helt klassiska cassistoner. Frukten är rik och vacker, ytterst balanserad och med långt slut uppstadgad av sandiga tanniner. Ung är den förstås men redan nu njutbar. Bra skit, bra kvalitet för priset! Fascinerande hur 30% cabernet kan dominera en cuvée på detta vis (64% malbec, 30% cab, 4% petit verdot, 2% tannat)!

Facit: 2008 Decero Amano, Decero, Remolinos V-yard, Agrelo, Luja de Cuyo, Mendoza

Värd att köpa om den går att få tag i här i Europa.

Jag tycker vinerna visade på en intressant väg framåt för Argentina, farhågan för överekade saker kom på skam, visst finns en del rostade ektoner men det går inte alls till överdrift i de provade vinerna. I några fall var det riktigt lurigt att skilja ut malbec- från cabernet-vinerna.

1. 1996 Carmelo Patti, Lujan de Cuyo, Medoza, 350 kr, 0-4, 13 p
2. 1999 Cadus, Nieto Santander, Finca Alto, Agrelo, Lujan de Cuyo, Medoza, 480 kr, 1-1, 14 p
3. 2001 Finca Los Nobles, Luigi Bosca, Las Compuertas, Lujan de Cuyo, Medoza, 450 kr, 2-0, 14 p
3. 2003 D.V. Catena, Catena Zapata, Lujan de Cuyo, Medoza, 234 kr,  2-0, 15 p
4. 2004 Yacochuga Malbec, Salta, 435 kr, 2-1, 14 p
5. Brote Negro, Vina Alicia, Las Compuertas, Lujande de Cuyon, Mendoza, 506 kr, 0-1, 13,5 p
6. 2008 Gran Oplao Blend, M. Lorca, UcoValley, Mendoza, 200 kr, 0-4/11, 13 p
7. 2008 Decero Amano, Decero, Remolinos V-yard, Agrelo, Luja de Cuyo, Mendoza, 330 kr, 4-0, 16 p

Sex av vinerna var inköpta i Argentina – tack Jan, och tack för en mycket givande provning!

ET

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s