#1301 Goda Viner

”Goda viner” är ett tema som förpliktigar – enligt praxis bör ju minst två viner i provningen vara goda! Jack har monopol på denna provning som alltid inleder AuZone-året, Så, vad blev det i glasen denna gång?

Ettan kickar fram mognadstoner i lite diffus, utmognat rödfruktig stil. Toner av Ceylon-te och rök varvat med hallon och lite blod. Rätt slank och stram känsla i munnen, man längtar efter lite mat, kort slut utan defekter. Mitt på mognadsplatån.
Facit: 2000 Mas de Daumas Gassac, VDP Haute Vallée du Gassac, Langeudoc Roussillon, Frankrike
Jojo, denna har man ju stött på i blindprovningssammanhang förr. Lite lurig och svårspikad, bordeaux gissade flera, jag trodde på en mogen chianti som lämnat sangio-tanninerna hemma…

Nummer två är helt korkskadad, och det blir svårt att hitta de kvaliteter som vissa av medprovarna finner bakom TCA-ångorna.
Facit: 1986 Ch Palmer, Margaux/ Bordeaux/Frankrike
Attans, vad trist. Detta är i normalfallet en pålitlig 86:a.

Trean har vackert mogen cabernetfrukt, tät och mörk, både svala och varmfruktiga toner på samma gång. Lite sandelträ förvirrar. Syrorna är markerade, tanninerna är på sitt vänliga humör. En harmonisk helhet med Italien-känsla, men är det verkligen cabernet-baserat?
Facit: 1999 Vigorello
Jag fick en hel del barbera-känsla i denna, men det var ett stolpskott. Cabernet och sangiovese i samspel regerar här, snyggt vin med perfekt träff i drickfönstret. Opersonligt? Nja, gott skit var det, bäst i provningen, med minimal marginal.

I fjärde glaset en ung, blixtrande ren pinot-frukt och rasig, frasig syra. Kryddor, hallonkompott och pinosity på gommen. Elegans. Kanske har ni hört uttrycket smygkoncentrerad? Helt klart applicerbart på denna. Dock tror jag inte att detta är något källarprojekt, den skall drickas på primärfrukten.
Facit: 2009 Frauenberg Spätburgunder GG (Keller), Dalsheimer Frauenberg, Grosses Gewächs, Rheinhessen
Keller gör inte bara topp-riesling, utan även spännande nyskapande pinotviner från Rheinhessen. Riktigt bra – och tyvärr riktigt dyr på Bolis. Köp den i Danmark…..

Femman var en duktigt trött butelj, med toner av soppa (tomat, jordärtskocka) och buljongtärning. Oxidation, metall/plåt i både doft och smak. Ganska slut i rutan, vi överväger en tyst minut…
Facit:1996 Hermitage La Chapelle, Paul Jaboulet Aîné, Hermitage, Rhône, Frankrike
Ajaj, det här var inte kul. Brutal buteljvariation ryktas det i provningsgänget. Får hoppas på det, det ligger några av denna i källaren…

Sexan var besynnerligt lågmäld på nosen, den vill liksom inte öppna upp. Ingen särskild glasutveckling kan noteras. Tydliga bordeaux-markörer i smaken, med komponenter av grön paprika och svart vinbär. Syrorna tar ett kraftfullt befäl i smakprofilen, men lämnar lite sura miner, så långt från en crowd-pleaser man kan komma.
Facit: 1996 Carruades de Lafite, Château Lafite, Pauillac, Bordeaux, Frankrike

Ett andra-vin som nått hysteriska prislappar tills helt nyligen, när en sättning i marknaden förde den tillbaka till mer normala nivået. Carruades är generellt sett inget särskilt lyckat andravin; den seglar helt och hållet i medvinden som skapats av Ch Lafite i Kina. Där handlar det mesta om varumärken, mina vänner!

Sjunde vinet är mörk, lite hemlig, mogen och läcker. Komplex i mognadsuttrycket, stringenta tanniner och maskulin hållning. Känns sydfransk. Bra kvalitet, ganska långt driven mognad.
Facit: 2001 Moulin des Costes (Charriage), Domaine Bunan, Bandol, Frankrike
Mourvédre står för ryggraden i denna.

På upploppsrakan kommer i åttonde glaset ett ljust, uppenbart moget vin, bruna toner flaggar detta med all önskvärd tydlighet. Doften är egenartad, te är ett tydligt inslag samt en svag ton av akvariefisk-mat. Här finns sekundärfrukt som kämpar på för att hålla stången mot luftsyrets inverkan. Klar gammal-nebbiolo-känsla, om det inte vore för den totala frånvaron av tanninstruktur. Det intressanta är att det håller ihop så pass bra som det gör! Den svaga oxidationstonen skänker en märklig komplexitet, och vinet är mjukt som sammet på gommen. Sirliga stråk av röd frukt smyger i bakgrunden. Det är inte min typ av vin, men på något vis fascinerar den.
Facit: 1991 Plavac, Arhivisko Vino, PZ Dingač, Dalmatien, Kroatien
Plavac Mali är en druva man inte stöter på varje vecka; det skulle vara intressant att prova ett vin av denna kvalitetsnivå men gjort med aningen mer moderna metoder och med mer ungdom bevarad.

Tabellen:
1. 2000 Mas de Daumas Gassac, 40 EUR / 580 kr, 14 p
2. 1986 Château Palmer, 230 FIM / 690 kr, provningens förlorare, ej betygsatt
3. 1999 Vigorello, San Felice, Toscana IGT, Italien, 316 kr / 500 kr, 16,5 p
4. 2009 Frauenberg Spätburgunder GG, Keller, Tyskland, 790 kr, 16 p
5. 1996 Hermitage, La Chapelle, 540 kr / 900 kr, 8 p
6. 1996 Carruades de Lafite 310 kr / 620 kr, 13 p
7. 2001 Château Moulin des Costes, 380 kr, provningens vinnare, 15,5 p
8. 1991 Plavac, Arhivisko Vino, Kroatien, 33 EUR / 320 kr,  15 p

/ET

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s