#1293 Arneis

Dags för ännu ett nedslag i Piemonte under A-s ledning. För en gångs skull lämnar vi nebbiolo och fokuserar istället på den gröna druvan arneis som huvudsakligen odlas i Roero. För länge sedan användes den för att mjuka upp nebbiolo, för inte så länge sedan var den nästan utdöd, och nu gör återkommer den i torra vita viner. Roero har upphöjts till en av Italiens 73 DOCG-viner och det finns fyra varianter av DOCG Roero, Roero Arneis, Roero Arneis Spumante, Roero och Roero Riserva där de två första är gjorda av arneis och de två sista är nebbioloviner.

Jag tänker inte skriva så mycket om varje vin då de inte hade så stor komplexitet och individualitet. Istället blir de generella kommentarerna viktigarare. Vinerna hade en enhetlig stil, fruktigt aromatiska och fylliga med en viss bitterhet och ganska låg syra. Den som tänker att arneis påminner om pinot gris är dock helt fel ute, arneis består av rena smaker fjärran från de unkna orenheter som dominerar i viner av pinot gris. En bättre jämförelse är verdelho, A hade stoppat in en en verdelho i provningen som inte pekades ut som avvikare utan det vann istället provningen, även om jag inte rankade det så högt. De andra avvikarna var vin 5 som  var fatlagrat, och vin 7  som var från Kalifornien. Jag tyckte vinerna var goda, fast långt ifrån stora. Priserna låg i intervallet 100-200 kr.

Provningsnoteringar:

2011 Roero Arneis Blangé från Ceretto var kraftigt bubblande utan att vara en Spumante. Vinet hade en viss restsötma så kanske har det efterjäst på flaskan. Ganska enkelt och tråkigt.

2010 Roero Arneis från välrenommerade Bruno Giacosa var det mest aromatiska vinet med mycket päron och ananas i doften. Smaken var lång och fyllig samt också med lite restsötma. Min favorit, fast ingen annans.

2010 Roero Arneis Le Madri från den ganska stora producenten Michele Chiarlo var aromatiskt med krusbär och svartvinbärsblad, fast ganska enkelt. En del karaktärer indikerade fatlagring, fast enligt producentens hemsida så har vinet endast sett rostfritt.

2008 Roero Arneis, Matteo Correggia, var det mörkaste vinet och antagligen det enda av de europeiska vinerna som lagrats på fat. Stjälk och bittermandel i doften, smaken var däremot lång, aromatisk, fyllig och god med mandelton.

2010 Roero Arneis Saglietto, Malvirá hade pärondoft, och aromatisk smak som tyvärr skämdes av alkoholbitterhet. Detta vin hade 13.5% vilket var dagen högsta notering.

2011 Vinho Verde Alvarinho Contacto vann till min förvåning provningen. Grön doft med hägg, kemisk stjälkig smak, men vinet uppskattades av diesel-älskarna.

2010 Arneis, Russian River Valley från Segesio i Sonoma hade en mineralisk doft och en god stjälkighet i smaken, men också hade en kemisk karaktär av björklister och dessutom kryddat med stekta pannkakor…

2011 Roero Arneis, Vietti, hade inslag av saffran med bra balans, struktur och tyngd.

2011 Roero Arneis var det enklaste av tre viner från Malvirá och det dominerades av bittermandel.

Tabellen med namn, pris, röstsiffror bäst-sämst, och min poäng:
2011 Roero Arneis Blangé, Ceretto, 205 kr, 0-5, 10p
2010 Roero Arneis, Bruno Giacosa, 125 kr, 1-0, 14p
2010 Roero Arneis Le Madri, Michele Chiarlo, 160 kr, 0-3, 12p
2008 Roero Arneis, Matteo Correggia, 149 kr, 3-1, 13p
2010 Roero Arneis Saglietto, Malvirá, 3-1, 10p
2011 Vinho Verde Alvarinho Contacto, Anselmo Mendes, 119 kr, 4-0, 12p
2010 Arneis, Russian River Valley Sonoma, Seghesio, 179 kr, 0-3, 12p
2011 Roero Arneis, Vietti, 3-0, 10p
2011 Roero Arneis, Malvirá, 0-1, 12p

Vinerna utan priser är gåvor från producenterna. Kvällens matförsök var sushi, fast undrar om något vin egentligen passar till det. Istället jag tror vinerna hade passat bra till kyckling eller en traditionell buffe.

ASi

Annonser

2 responses to “#1293 Arneis

  1. Det vin som hade en känd fatlagring var nr. 5, Malviràs Saglietto, som till hälften både jäst på och lagrats på 450 l ekfat.

  2. Pingback: #1304 Årsmötet | AuZine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s