#1290 Moulin Touchais

Möjligen är det faktiskt så att Moulin Touchais är det vin som vi under AuZones mer än 25-åriga historia har provat flest gånger. Vi har åtminstone haft 4-5 rena provningar av Moulin Touchais, så det innebär sådär en 30-40 flaskor. Vilket annat vin kan komma upp i den siffran? I torsdags var det så dags igen. Stig H styrde oss åter igen mot den sedvanligt stora njutningen av att prova detta vin, som alltid har en uppfräschande syra som balanserar sötman. Dessutom är det ett vin som är så gott som odödligt. Flaskor med mer än hundra år på nacken har visat sig häpnadsväckande fräscha. Hemligheten med hur Moulin Touchais alltid uppvisar detta fantastiska spel mellan sötma och syra, är att de skördar en andel, 10-20%, av druvorna innan de mognat ordentlig. Sedan görs flera sena skördar av mogna druvor som får bidra med sötman och aromerna av mogen frukt. Man eftersträvar inte botrytisangripna druvor, men vissa år, såsom t.ex. 1997, är vädret sådant att en hel del druvor blir botrytisangripna och då låter men dessa druvor följa med, varvid vinet får en något annan karaktär som drar mer åt Sauterneshållet, även om punschtonerna ändå brukar avslöja vinets ursprung. Eftersom druvan är chenin blanc, så är det unga vinet oftast rätt tufft och till och med snålt, med toner av gråpäron, ylle, mandel och stendamm. Med åren, utvecklas emellertid betydligt yppigare och rikare karaktärer, såsom mogna persikor, aprikoser, punsch och kryddor. Syran finns dock alltid där och spelet mellan den och sötman utgör en viktig del av detta vins identitet – och  även en orsak till dess storhet.

Men nog med hyllningsord och över till vinerna. Den som vill läsa mer fakta om Moulin Touchais kan lämpligen gå till Vintomas blogginlägg från förra gången vi provade vinet, i somras.

Vinerna vi provade på sommarens provning var, med ett undantag, av det yngre slaget, men redan då vi häller upp kvällens viner står det helt klart att vi den här gången ska få prova betydligt äldre saker. Vi har en vacker samling vinglas framför oss, med färger från gyllengult till djup bärnsten.

Glas nr 1 har en något stum doft med inslag av päron, aning punschton och en äpplig doft som avlägset påminner om cider. Smaken börjar friskt och läckert med en tydlig sötma och en bra, läskande syra. Rent, tuggbart och kryddigt med bra djup. Rätt lång smak med en god päronfrukt och knäck. En bra start med ett vin som lovar mer för framtiden. 1985

Nr 2 är betydligt dovare och med en hel del punsch och apelsintoner. Tätt, med en känsla av ett varmt år. Inslag av fikon och vinteräpplen. Smaken än rätt söt och syran lite mer i bakgrunden. Mulligt med tät persikofrukt. En lång, rund, rätt söt eftersmak med en lite besvärade, lätt metallisk beska som växer upp och förtar lite av den runda frukten. 1981

Trean har en tät doft med ett lite orent, kartongaktigt inslag. En viss känsla av att det är korkskadat sprider sig, men eftersom smaken inte alls känns eldig och brännande, bestämmer vi oss för att det åtminstone inte är det som har drabbat vinet. Förutom kartongtonen finns en del päron, sten, svamp, trä och masonit. Smaken är rätt söt och syran lite återhållen. Det är oljigt och tuggbart, men är rätt stumt och saknar den charm och stil som man vill ha i detta vin. Känns inte som det är helt i form. Kanske lite skadat på något vis – eller så behöver det bara ligga till sig en 10-20 år eller så… 1979

Nr 4 är till utseendet kvällens klart ungdomligaste. Vackert ljust gyllene, i stort sett utan några orangea inslag. Även doften känns ungdomlig – kryddig, med ett syrligt, nästan druvigt inslag. Möjligen finns där också en aning volatil känsla. Andra provare talar om myggstift, själv noterade jag också kåda. Smaken är härligt frisk men en god sötma. En läckert mumsig och kryddig frukt och en intensiv smak fyller upp munnen och ger en tuggbar känsla. Även den långa eftersmaken är mumsigt tuggbar med honung och knäck samt ett litet bitter inslag som av engelsk marmelad. Ett vin med extra allt, som säkert har en lång framtid, men mycket gott just nu. Det var emellertid inte alls så ungt som man kunde förledas tro av den ljusa, gula färgen, utan: 1976

Femman har ett ordentligt grönt inslag i doften. Kryddigt med en del grön banan, bröd, guava och hostmedicin. Inte helt angenämt. Smaken är frisk, kryddig, även här med distinkt gröna inslag. Syran dominerar här över sötman vilket ger en smalare munkänsla, utan den läckra,mulliga frukten och gräddigheten som man hoppas finna i MT. Slutar torrt. Syran ger nästan en känsla av strävhet. För mig kvällens sämsta vin. 1975

Sexan är en helt annan femma(!) med en dov, knäckig, tät doft med en rejält mullig och mogen frukt. Persikor och aprikoser i massor, samt en hel del punsch tillsammans med lite bränt bröd och träiga toner i bakgrunden. En något medicinal ton växer till sig under tiden i glaset. Smaken är ordentligt frisk med en syra som håller sötman i bakgrunden. Markerat kryddigt, aningen träigt, något slankt, men med en härligt tuggbar munkänsla. Lång, frisk, lite sträv eftersmak. Åldrat, lite speciellt med sin påtagliga syra, men klassiskt och riktigt gott. 1971

Näst sista vinet är djupt bärnstensfärgat och har till och med en antydan till en grönaktig nyans mot kanten, något som brukar antyda en ordentlig ålder, ofta kring 50 år eller mer. Särskilt gammal madeira brukar kunna visa upp en grönskimrande kant. Doften är mycket tät med mogen, torkad frukt, en liten svampton, massor av knäck och en rökighet som ger en viss botrytiskänsla. En viss oxidationston finns där också vilket åter minner något om madeira. Stekta äpplen och julkryddor kan man också hitta i den komplexa doften. Smaken är frisk, knäckig, måttligt söt och har en liten beska som precis balanserar på rätt sida om att vara lite störande, men bidrar nu snarast till en bra munkänsla. En bra, god syra och intensiv smak, utan att vara bred. Julkryddorna dyker upp igen och lever vidare i den långa, intensiva, närmast torra smaken. Ett strålande exempel på en väl utvecklad MT , om än med ett litet varningstecken för den lite oxiderade, äppliga tonen. 1964. Vid genomgången efter den traditionella flaskuppställningen får vi veta att detta vin vistats i tropikerna i tre år och där i huvudsak legat i 30-38 graders värme. Kanske kan denna något bryska behandling ha orsakat de associationer till Madeira som vi hittade. Vore intressant att få höra om någon annan har några intryck av 64-an från de senaste åren.

Så till sist ett något ljusare vin med en ber gyllene, orange nyans. Doften är häftigt bred och knäckig med varm, inbjudande mogen frukt och en aningen laktisk, gräddig ton. Här finns massor att hitta, såsom rostad limpa, punsch, en lätt svampig ton av brieost, champinjoner och till och med lite nygräddade kakor. Smaken börjar friskt, rent och knäckigt. En ren, klassisk syra spelar fint mot sötman och den gräddiga känslan i munnen. Bra bredd och rondör. Långt, kryddigt och rökigt efteråt med växande, intensiv smak. Krämigt och mumsigt slut. Ett fullständigt strålande och ospottbart exempel på Moulin Touchais när det är som bäst. Återigen visar det sig att det är 1959 som levererar på den här nivån. Definitivt en favoritårgång av detta fascinerande vin. När får vi prova det igen?

  1. 1985, 0-1, 449 kr, 16p
  2. 1981, 0-0, 479 kr, 15.5p
  3. 1979,0-4, 389 kr, 14.5p
  4. 1976, 1-2, 450 kr, 17p
  5. 1975, 0-2, 499 kr, 13.5p
  6. 1971, 1-1, 599 kr, 16p
  7. 1964, 5-0, 450 kr, 17.5p
  8. 1959, 3-0, 930 kr, 19p

Intressant att notera är att fem av vinerna, 85, 81, 79, 75 och 71 finns att köpa nu på Systembolaget, till priserna ovan. 59-an var köpt på auktion i Bryssel. På senaste nätauktionen i Stockholm gick en flaska 1959 för 1200 kr + 25% i slagavgift, så priset på den flaska vi fick prova var således högst rimligt.

/A

Annonser

2 svar till “#1290 Moulin Touchais

  1. Ping: Moulin Touchais 1959-1985 med AuZone | Vintomas blogg

  2. Ping: #1329 Torr chenin blanc från Loire | AuZine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s