#1288 Syrah från USA

I USA är syrah inte någon särskilt synlig druva. Prestigevinerna är nästan alltid av cabernet, och syrahvinerna kommer någonstans mitt i portföljen. Den produceras i Washington och framförallt på olika ställen i Kalifornien.

Vinerna på provningen lyckades bra med att skapa en identitet för både druvan och ursprunget. Jämfört med franska viner så var uttrycket klart annorlunda, mer frukt, mer alkohol och klart mindre tanniner. Vissa av vinerna var också i överkant med fatanvändningen men det var en ganska jämn kvalitet. Det var en klar spridning i stil mellan vinerna där de sista närmar sig Barossa shiraz. Ett gemensamt drag var också att det var slående låga tanninhalter i vinerna. Det går inte att ge allmänna lagringsrekommendationer eftersom stilarna var så varierande. Vin 1 från 2009 var färdigt att dricka medan vin 7 från 2005 var ofärdigt. Åsikterna gick också isär om vinerna, där jag rankade de fylliga och fullmatade vinerna relativt lågt.

Det första vinet doftade riktigt trevligt! 2009 Recluse från Donkey&Goat i Anderson Valley i norra Kalifornien hade en riktigt aromatisk doft, rökt kött, björnbär, druvig och drog till och med mot muskat. Smaken var pepprig och lätt med en del mint. Läckert och elegant och det här vinet gjorde en sällsynt trippel: jag tyckte bäst om det – billigast på provningen – finns att köpa på systemet!

2010 The Deal från Charles Smith i Washington (kolla bilden!) är också ett lättare vin som i början var kryddigt, balanserat och gott men efter hand tog syntetiska godistoner över och vinet blev lite platt och sött. Godistonerna försvinner dock förhoppningsvis med lite lagring.

2005 Sawi vineyard från Saintsburys i Sonoma väckte debatt. Många trodde på någon form av korkdefekt, men jag tror bara det är i nedförsbacken. Ett örtigt vin med kallklimatskaraktär och viss strävhet.

2006 Bel’ Villa Vineyard, Red Mountain i Washington, Goedhart Family, hade den mest franska doften påminnande om lättrökt rådjur. Smaken var däremot mycket amerikansk, söt frukt, ingen strävhet, slutet påminde om aska, lite karaktär av stjälk eller grön ek.

2004 White Hawk, Ojai, St Barbara, doftade först av klor, sedan kom en sötare svartpeppardoft fram. Smaken var maffig, fruktig med mycket fat och för mycket alkohol (15%).

1998  Durrel Vineyard, Edmunds St John, Sonoma var mycket moget med ljus färg och en del slöjor. I början hade doften inslag av hemgjort vin, men efterhand påminde vinet mer och mer om en riktigt mogen röd bourgogne… Smaken var helt utan tanniner och dominerades av en mycket pregnant syra. Vi var osäkra på om vinet varit surt från början eller om ålderssyran tagit över. I vilket fall så borde det ha druckits för länge sedan.

2005 Copain James Berry Vineyard, Paso Robles var nästan svart med en del mikroskopiska partiklar. Doften var sluten med en del söt frukt och aska. Lång smak med alkohol och tanniner. Bra, men kommer att bli bättre.

2005 White Hawk Vineyard, Lillian Winery, Central Coast vann provningen klart men var inte ett vin i min stil. Svart, doft av ek och frukt, stram fatdominerad oförlöst smak med beskt slut. Jag försökte sänka vinet med att gissa på att det kom från Barossa, och fick medhåll på gissningen men inte på att det skulle vara något fel med det…

Avslutningsvis skulle vi testa hypotesen att amerikansk syrah är det perfekta vinet till hamburgare. Det passar nog bättre än 1961 Cheval Blanc men för att få en bra samspel så krävs det att hamburgarna rensas från alla skarpa tillbehör. Ett kul försök iallafall!

Tabellen

Årgång vingård, producent, ursprung, pris, röstsiffror bäst-sämst, min poäng.
Alla viner följde temat syrah från USA.

2009 Recluse, Donkey&Goat, Anderson Valley, 291 kr, 2-0, 16p
2010 The Deal, Charles Smith, walla walla, 375 kr, 1-0,  14p
2005 Sawi, Saintsburys, Sonoma, 325 kr, 0-8, 13p
2006 Bel Villa, Goedhart, Red Mountain, 299 kr, 2-1, 14p
2004 White Hawk, Ojai, St Barbara, 375 kr, 1-0, 13p
1998 Durrel, Edmunds St John, Sonoma 490 kr, 0-2, 11p
2005 Copain, James Berry, Paso Robles, 490 kr, 1-0, 15p
2005 White Hawk, Lillian, Central Coast, 800 kr, 5-1, 13p

ASi

Ett svar till “#1288 Syrah från USA

  1. Ping: Mina USA-favoriter, syrah | AuZine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.