#1285 Jämnt bubbel; jämna årgångar i Champagne

Med hösten som sätter sig och vintern som närmar sig finns det inget bättre än att se över våra  champagneskalor (gammes på franska) och njuta av lyx i mousserande form.. Temat indikerar även en viss kvalitetssortering men med jämna årgångar som på ett märkligt sett är de bästa (96, 98, 00, 02, 04, 06). Åtminstone 01, 03, 05 och 97 är svaga årgångar.

Vi kör som vanligt provningen helt blint men med följande frågor på bordet:Kan man känna igen de dominerande druvorna: Chardonnay, pinot noir, pinot meunier? Är det terroir som berättar mest (Côte des Blancs, Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte de Sézanne, Côte des Bar) eller är det husstilen? Kan man för varje årgång känna igen och hitta en gemensam karaktär? I vilken fas är de? Är 1996 och 2002 de bästa årgångarna just nu?

Under provningen får vi veta att det handlar om tre olika hus och olika årgångar. Genom att gruppera vinerna kan vi se vilka viner som är från samma årgång eller samma cuvée/husstil. Husstilen känns tydligast. Vin 4, 5 och 8 har samma stil med en tydlig brödighet, röda mogna frukter och kraft/viss fetma. Mer pinot noir, mer fat eller mognare druvor?

För de andra är det inte lika tydligt, även om 1,2, 7 och 3 är relativt lika men med en lite större mineralitet, skarpare syra och lättare kropp. Mer chardonnay? Vin nummer 4 står lite ensamt men visar en fantastisk harmoni.

Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2000 ser lovande ut med fina bubblor och en gul färg. Det är inte helt klart, vilket kan indikera att vinet inte är filtrerat och att det har uppnått en viss ålder (10-15 år). Vinet bjuder på en väldigt attraktiv ”nez” (näsa) vid första ”snif”: chokladmousse (blandning av vit choklad och mjölkchoklad), lätt brödighet, kryddighet, lätt rökighet och en mognad/syltig fruktighet som efter ett tag känns tyvärr lite plastig, artificiell. I munnen är vinet väldigt charmigt, smaken är ganska lik doften, men lite svår att få grepp om. ”L’entrée en bouche” visar ibland hög syra, följd av en fruktig (lite klumpig) kropp med väldigt låg syra och slutar sen med en skarp/mineralisk syra: inte helt harmonisk. Det är svårt att sätta betyg (14-16p ??), 100 % chardonnay.

Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2004 är väldigt likt det första, lite ljusare, men allmänt mindre expressivt. Däremot är vinet betydligt mer balanserat både avseende doft och smak. Det har toner av hasselnöt, brödighet, röda apple, russin, honung och har en större sötma (mer dosé?). Vinet utvecklas väldigt bra under kvällen. Här har vi säkert en riktigt elegant blanc de blanc som fortfarande är ung och kommer att förbättras med lagring. 16+p

Pol Roger Vintage Reserve 2002 är ljusgult. Här har vi ett vin med en annorlunda stil. Det finns mycket mer krossad sten –  mineralisk – men fortfarande mogna, fina röda frukter (äpple, lingon) och lätt brödighet. Mer pinot? I munnen är kroppen lätt, krossade stenar, akacia, väldigt hög syra, lite grön. Tyvärr är vinet lite obalanserat. Avslutningen är lite bitter. Det fungerar bra som aperitif och är säkert för ung. 14-15p+ just nu. 60% pinot noir 40% chardonnay.

Pol Roger Vintage Reserve 2000 har en relativt ljus gul färg och stora bubblor. Här hittar vi ett visst djup, en stor kropp, citrustoner, vit choklad och nötighet. I munnen är det ganska stort, strukturerat och stramt med koncentrerade mogna frukter och fantastiskt balans från A till Ö. Vilken elegans, harmoni och balans. Quel charme! Vinet sticker verkligen ut. 17-18p

Bollinger Grande Année 2002 har en tonad gul färg. Doften är fräsch, mineralisk (kalk ), djup med mogna röda äpplen, en fin syra, vita blommor, choklad och en viss rökighet. Pinot domineras här, pas de doute. Smaken känns exotisk, kraftfull, balanserad med mycket finess och en lång eftersmak. Det känns som hemma stilmässigt, kanske fortfarande för ungt. 17-18+p, 60% pinot noir 40% chardonnay.

Bollinger Grande Année 2000 liknar det föregående vinet. Här hittar man lite mer kaffe, nötter och vit choklad. Det är ett kraftpaket, kanske lite klumpigt, men det finns utan tvekan en viss finess/elegans här. Riktigt bra. 17p, 63% pinot noir 37% chardonnay.

Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2002 liknar vin 1 och 3: gröna toner, hög syra, vita blommor, citrus, krossad sten. Man gissar lätt på mycket chardonnay. Det har en mycket bättre balans än vin 1 och 3, även om de gröna tonerna och en viss bitterhet tar plats. Förhoppningsvis kan de försvinna med tiden. Perfekt som aperitif. 16++p

Bollinger Grande Année 1996 är gult med vissa tecken på ålder. Här hittar vi väldigt mogna röda äpplen, vit choklad, nötter, kryddor, svamp, diskret citrus – allt i en lite oxiderad stil. Det är väl balanserat med en djup konsistens, fin syra även om det saknar lite fräschör (inte riktigt så skarp som man ibland önskar), men om man gillar gammal champagne så har vi en vinnare. Vinet vinner inte på mer lagring. 17-18p, 70% pinot noir 30% chardonnay.

Slutsats
Husstilen är lättast att känna igen ikväll. Bland provarna har vi två tydliga grupper. En som föredrar Bolli-stilen, speciellt med en viss ålder; en andra som föredrar mineralitet och elegans från Pol Roger. Fleur de Passion levererar inte riktigt enligt ryktet. Synd! Om man nu tittar på årgångarna kan man konstatera följande: Årgång 2000 levererar fantastiskt just nu. Den berömda årgången 2002 har inte presterat fullt ut ikväll, inte enligt förväntningar och rykte. Är den fortfarande för ung? Kan den vara i en bisarr fas? Svårt att säga.

Sist men inte minst är det solklart att lyxchampagne boostar glädje och festkänslor… Man borde öppna champagne mycket oftare, även om det är också vettigt att ställa sig frågan om det alltid är värt pengarna i jämförelse med högklassiga viner från Barolo, Bourgogne, Toscana och Bordeaux.

1. Diebolt-Vallois, Fleur de Passion 2000, 558 kr, 0-4, 14-16p
2. Diebolt-Vallois, Fleur de Passion 2004, 750 kr, 1-2, 16+p
3. Pol Roger, Vintage Reserve 2002, 448 kr, 0-3, 14-15p
4. Pol Roger, Vintage Reserve 2000, 415 kr, 3-0, 17-18p
5. Bollinger, Grande Année 2002, 875 kr, 3-1, 17-18+p
6. Bollinger, Grande Année 2000, 820 kr, 2-1, 17p
7. Diebolt-Vallois, Fleur de Passion 2002, 1031 kr, 1-0, 16++p
8. Bollinger, Grande Année 1996, 1298 kr, 4-3, 17-18p

/LC

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s