#1286 (Crozes-)Hermitage, första avsnittet i Rhônekursen

MW höll första avsnittet i AuZones årliga temaprovningsserie, i år på temat Norra Rhône. Temat för dagen var Hermitage och Crozes-Hermitage.

 

Teoridelen innehöll som vanligt lite om distriktet, historien bakom och karakteristika för de olika odlingsområdena. Teoridelen återfinns i sin helhet här

Vin 1. 2007, Domaine de Thalabert, Jaboulet, Crosez-Hermitage

Mörkröd färg. Kraftig, köttig, mineralig lite grov och pepprig doft. Inslag av målarfärg charkuterier och lite vegetala gröna toner. Lite enkel i sammanhanget, björnklister hördes bland omdömena.

Saftig bärig slank smak med ointegrerade syror, inslag av salmiak och i sammanhanget lite kartongig och tråkig.

Vin 2. 2009, Crozes-Hermitage, Domaine de Lises, Crosez-Hermitage

Kraftigt blåröd färg. Fruktdriven superkomplex doft med mycket av allt. Inslag av lakrits, trätoner, tobak, stall och lite fat. Växte tydligt med tid i glaset och lovar gott inför framtiden.

Lite spretig druvig frukdriven smak med inslag av hallon och plommon. Långa fina sandiga tanniner och bra komplex extersmak.

Vin 3. 2005, Crozes-Hermitage, A Graillot, Crosez-Hermitage

Mörkt röd med liten blåkant. Stram och initialt lite metallisk doft, ungdomlig med inslag av körsbär, mycket stall / garrigue, lite mintig och ett snyggt avslut med lite fattoner, tobak och aska. JaJ tyckte det doftade Toy.

Smak av mogna varma druvor med fina klingande syror, ungdomigt. Blyerts och eteriska smaker. Komplex och lång eftersmak med lite spetsiga tanniner.

– Flera provare tyckte att detta vin kändes som en Côte-Rôtie

Vin 4. 2005, Hermitage, Emilie Remizière, Hermitage

Svartröd, tät färg. Doft av kött, chark lite hav och plommon. Mineraler, tobak och svart frukt, oförlöst kraftpaket med bra komplexitet.

Fyllig kraftig druvig smak. Traditionell med bra balans mellan syror, frukt och tanniner. Alkoholstark smak.

Vin 5. 1998, Hermitage, Les Bessards Delas, Hermitage

Tegelröd ljus färg. Mognad lite lätt oxiderad doft. Eteriska inslag, lite murrig frukt och sylt. Starkvinstoner.

Avrunda mjuk smak med återhållen frukt men ändå hyggligt balanserad.

– EH tyckte doften utgjorde en ”Barriär av fimpar och gammal tomatsoppa!”

Vin 6. 1994, Ermitage, Le Pavillon, Chapoutier, Hermitage

Röd färg med tydlig mognadskant. Metallisk mineralig doft med lite fat och en del chark / baconfett. Efterhand mer frukt men lite återhållen, dock komplex doft.

Intensiv tät lite kompottig smak med svart frukt, balanserade syror och sandiga tanniner.

N.B. Den ena av två flaskor var kraftigt TCA defekt varför vi fick prova väldigt lite av detta vin, knappa 3cl varför det var ganska svårbedömt och kommentarerna om det lite spretiga.

Vin 7. 2006, Hermitage, Le Méal, Ferraton, Hermitage

Tät mörkröd färg. Stram ungdomlig doft med mycket mineral, stall och kryddor. Brända toner med svart frukt bakom hörnet.

Koncentrerad komplett doft, med balanserade syror trots koncentration och tyngd. Långa sandiga tanniner och en lite snyggt avrundad charksvans.

– Tydligt bästa vinet i provningen enligt omröstningen.

Så till resultatet:

  1. 2007, Domaine de Thalabert, Jaboulet, C-H, 0/5/24, 12,5p, 259kr.
  2. 2009, Crozes-Hermitage, Domaine de Lises, C-H, 0/3/24, 14,5p, 199kr.
  3. 2005, Crozes-Hermitage, A Graillot, C-H, 6/1/24, 15p, 188kr(2007), 263kr
  4. 2005, Hermitage, Emilie Remizière, Hermitage, 2/1/24, 14p, 297kr(2007), 446kr
  5. 1998, Hermitage, Les Bessards Delas, Hermitage, 1/11/24, 12,5p, 715kr(2001), 1430kr
  6. 1994, Ermitage, Le Pavillon, Chapoutier, Hermitage, 3/2/24, 14,5p, 599kr(1997), 1200kr
  7. 2006, Hermitage, Le Méal, Ferraton, 12/1/24, 17p, 789kr

/JT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.