# 1280 Naturligtvis Beaujolais

 

Den 23 augusti var det dags att ta itu med fenomenet naturviner på Auzone då Claes presenterade en räcka dylika från Beaujolais. Det konstaterades snabbt att det knappast finns någon vedertagen definition på naturviner och att det i vissa även kan ha tillsatts svavel, om än så lite som möjligt. Det fanns dock viss skepsis i församlingen med viss förväntan på oxiderade och ojämna viner

Totalt dukade Claes upp nio viner för provning med några i reserv för att para ihop med maten. I provningen var det bara viner från Beaujolais på druvan Gamay och som alla marknadsförts som naturviner.

Över lag var omdömet att det var trevliga viner med mindre skavanker än väntat och Julie Balagny som fanns representerad med två viner och är en ny producent på uppgång var en fräsch överraskning. Prisnivån låg mellan 200 och 300 kr för de flesta vinerna vilket nog är lite i överkant när det gäller prisvärdhet.

1. Morgon, Le Clos de Lys 2010, Joseph Chamonard, Morgon, Beaujolais, Bourgogne, Frankrike

Ett rätt så enkelt vin med doft av jordgubbar & lingon, och kanske en liten köttig ton. Smaken är korrekt men tunn, med röd frukt och bra syror men viss bitterhet i avslutningen. Ett på det hela taget ganska enkelt och charmlöst vin vilket sannolikt är förklaringen till att det röstades fram som kvällens sämsta vin.

Bild

2. Brouilly, Cuvée des Fous 2010, Jean-Claude Lapalu, Brouilly, Beaujolais, Bourgogne, Frankrike

Snygg doft med lingon och lite svettig dojja samt viss kryddighet. Bra tanniner och rejäl röd frukt. Inslag av knäckebröd och överlag ett rejält vin med balans och bra struktur. Det fanns vissa funderingar om det kanske inte var en Beaujolais.

3. Régnié, Grain & Granit 2010, Charly Thevenet, Régnié, Beaujolais, Bourgogne, Frankrike

Doften var aningen unken med inslag av våt färg och viss rökighet och var inte odelat trevlig. Lättdrucket och rätt så slätstruket med bra frukt men en struktur som haltar med en bitterhet som stör. Slank i munnen, rödfruktig och lite klen i strukturen med en kärv och enkel avslutning. Över lag ett inte helt lyckat vin som inte heller fick någon bäst röst.

4. Morgon Tradition, Le Cladet 2010, Jean Paul Thevenet, Morgon, Beaujolais, Bourgogne, Frankrike

Svart & röd frukt i doften med ett sötsurt inslag som påminner om diskho eller sopor. Tunt och ogästvänligt i smaken med orena inslag. Wellpapp och beska vilket gör vinet tråkigt och det blev och kvällens näst sämsta vin. En besvikelse.

5. Morgon, Vielles Vignes 2011, Jean Paul Thevenet, Morgon, Beaujolais, Bourgogne, Frankrike

Lite platt och intetsägande doften med undervegetation och tät frukt. Stänk av blod och charkuterier vilket fick några att undra om Claes ändå hade smugit in en syrah. God, tät och bred smak med blodapelsin i syran, sandiga tanniner och viss stjälkighet i avslutningen. Ett krävande och elegant vin.

6. Fleurie, En Rémont 2010, Julie Balagny, Fleurie, Beaujolais, Bourgogne, Frankrike

Lättsamt och flyktig doft med trädgårdshallon och florala toner som för tankarna till pinot. Mjuka och eleganta tanniner i munnen med pigg frukt och passionsfrukt. Ett intressant och dansant vin som charmade sällskapet även om några tyckte det var lite för bråkigt med metallisa inslag.

7. Fleurie, Simone 2010, Julie Balagny, Fleurie, Beaujolais, Bourgogne, Frankrike

Det andra vinet från Julie Balagny och ännu ett vin med tydlig pinot-karaktär och inslag av vanilj, dill men också lite kemiska inslag som aceton. Fin frukt och lätta syror i balanserad, mogen och läcker stil och en avslutning som bjuder på lite peppriga drag . Kvällens vinnare med bred marginal.

Bild

8. Morgon, Côte du Py 2010, Jean Foillard, Morgon, Beaujolais, Frankrike

Roligt vin med eld och frukt i doften som var trevligare än smaken. Lite svettig och härsken i munnen men mycket och god frukt bär upp vinet tillsammans med mjuka syror. God men lite volatil och ojämn med antydan till orenheter.

Bild

9. Morgon, Cuvée 3.14 2010, Jean Foillard, Morgon, Beaujolais, Frankrike

Kvällens dyraste vin vilket doften som är packad med svart och röd frukt skvallrade om. Doften bjöd också på fet linolja, mörka plommon och nejlikor. På minussidan fanns klara stråk av etylacetat. Smaken är kraftig och svulstig i överkant med markant sötma från körsbär och mogna hallon. Ett populärt vin som tar i lite för mycket vilket sänker intrycket.

Ovan viner fanns med i provningen och omröstningen medan nedan flaskor trollades fram i samband med att maten dukas fram.

10. 1947 (1er millésime) 2006 Thulon – A. R. C. et L. Jambon, Beaujolais Villages, Frankrike

En läcker och tät doft med mogen frukt och tjära och rostade fat. God och bred med en skitig ton med massor av inbjudande frukt. Väl avvägda syror och fat och sandiga tanniner som gör sig gällande på sluttampen. Riktigt prisvärt för bara drygt hundralappen, väldigt mycket vin för pengarna alltså.

11. Chautagne Gamay 2010 Jacques Maillet, Savoie, Frankrike

Gamay men inte Beaulolais. Märklig, plastigt söt doft med karamell och äpplen. Höga syror och orent. Lite udda och inte särskilt angenämt.

12. Not 2009 Azienda Agricola Paraschos Evangelos, Friuli-Venezia Giulia, Italien

100% Pinot Grigio från Italien med mycket stuns men trist doft som har unkna inslag med jäst och gamla äpplen. Torr och smak med karaktär av det mer egensinniga slaget med bra syra. Blodapelsin och ren smak med viss örtighet.

Vinerna var köpta via nätet eller på Systembolaget.

Vin, pris, röster (bäst-sämst), betyg.

1. Morgon, Le Clos de Lys 2010, Joseph Chamonard, Morgon, Beaujolais, €12, 0-6, 13

2. Brouilly, Cuvée des Fous 2010, Jean-Claude Lapalu, Brouilly, Beaujolais, €21, 2-0, 15

3. Régnié, Grain & Granit 2010, Charly Thevenet, Régnié, Beaujolais, 230 kr, 0-1, 15

4. Morgon Tradition, Le Cladet 2010, Jean Paul Thevenet, Morgon, Beaujolais, 205 kr, 0-3, 14

5. Morgon, Vielles Vignes 2011, Jean Paul Thevenet, Morgon, Beaujolais, kr 240, 1-3, 15

6. Fleurie, En Rémont 2010, Julie Balagny, Fleurie, Beaujolais, €22, 2-1, 16

7. Fleurie, Simone 2010, Julie Balagny, Fleurie, Beaujolais, €28, 5-0, 17

8. Morgon, Côte du Py 2010, Jean Foillard, Morgon, Beaujolais, kr 249, 2-0, 16

9. Morgon, Cuvée 3.14 2010, Jean Foillard, Morgon, Beaujolais, kr 379, 17

10. 1947 (1er millésime) 2006 Thulon – A. R. C. et L. Jambon, Beaujolais Villages, €12,5, 16

11. Chautagne Gamay 2010 Jacques Maillet, Savoie, €12, 13

12. Not 2009 Azienda Agricola Paraschos Evangelos, Friuli-Venezia Giulia, Italien, kr 235, 14

//JL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.