Spanska vin- och gastronomidagen 2012

ICEX har under ett antal år arrangerat Spanska Vindagen i Stockholm. I år hade man även kompletterat med diverse läckerheter som Serranoskinka, olivoljor och korvar. All i perfekt inramning i Spegelsalen på Grand Hotel. Efter några inledande tapas, så var det dags att se till vinerna. 24 producenter/importörer delade på utrymmet, och det känns överhuvudtaget ganska överblickbart. Efter en snabb runda kunde man konstatera att rödvinerna dominerar stort. Trots druvor som albariño, viura (macabeo) och verdejo, så är Spanien framförallt ett rödvinsland. Områden som Rioja, Ribera del Duero och Priorat verkar tilldra sig det största intresset. Men jag börjar provningen med en 100% verdejo från D.O. Rueda (2011 Finca Las Caraballas).

Verdejo från Rueda brukar vara bra, så även denna. Friskt, med bra kryddighet, ingen ek och lätt oljighet gör den till en vinnare både som aperitif och som matvin. Nästa vin är en blandning av 75% chardonnay och 25% macabeo från D.O. La Manchuela (2011 Bodega Iniesta Finca El Carril).

Chardonnay dominerar i doften, och man tror att det kommer smaka som en internationell chardonnay. Dock bidrar macabeo på ett spännande sätt, och vinet får sin egen prägel. Här finns en hel del ek, vanilj och tropisk frukt, men också en matchande bitterhet.

Av de provade röda vinerna så var nedanstående kvartett klart intressant. Roda (83% tempranillo, 14% garnacha, 3% graciano) och Roda I (100% tempranillo) från Rioja är nog bägge välbekanta för den svenska publiken. Nu har man nyligen kompletterat med vinordlingar i Ribera del Duero, där man döpt vinet till Corimbo (100% tempranillo).

Jag provade 2007 Roda, 2006 Roda I Reserva, 2010 och 2009 Corimbo.

Därutöver gillade jag som vanligt Bem di Bre frå producenten Domino des Tares i Bierzo (på druvan mencia). Här kunde man provade årgångarna 2006 och 2007. Det här är kraftfulla, fullmatade viner men med den spännande karaktären som kommer från mencia-druvan. Inte så hög syra, men det funkar.

Efter ett glas 1998 La Rioja Alta Gran Reserva med sedvanlig dill och amerikansk ek (positivt!) så var det dags för hemgång.

/PW

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s