Platser kvar på vinkursen…

Vinföreningen AuZone inbjuder till

Grundkurs i vinkunskap

Sju tisdagar från början av oktober till slutet av november 2012

Tid: kl. 18:00–21:00 (c:a)

Plats: Föreningens lokaler på Östermalmsgatan 76, Stockholm

Vid varje kurstillfälle börjar vi med en rejäl teorigenomgång. Därefter blir det provning av c:a 6 viner som passar varje kurstillfälles tema (se mera nedan). Efter provningarna blir det något lämpligt att äta. Första gången ordnar kurskommittén maten, men vid de övriga tillfällena delar ni deltagare på den uppgiften.

Preliminär kursuppläggning ser ni nedan. Detaljerna bestämmer kurskommittén tillsammans med kursdeltagarna vid första kurstillfället, om ni saknar något eller vill utöka något avsnitt.

tisdag 2/10 Grundläggande vinprovningsteknik.

  • Olika smaker och kontraster (sött – syrligt, fruktigt – torrt, ungt – moget, mjukt – strävt, ekfatslagrat – utan fatlagring, etc.).
  • Hur man beskriver vin.
  • Råd och tips med betygsättning och rangordning av viner.
  • Vi berättar om Vinföreningen Auzone och vår historia och verksamhet.
  • Vi provar några lämpliga introduktionsviner.

tisdag 9/10 De viktigaste druvsorterna för vita viner.

  • Vilka faktorer påverkar resultatet av vitvinstillverkningen (druvsort, klimat, jordmån, tillverkningsmetoder och lagring)?
  • Därefter provning av vita viner, huvudsakligen från Europa.

tisdag 16/10 Mera om hur man gör vita viner.

  • Vad är kvalitetsviner?
  • Något om vinlagstiftning i olika länder.
  • Något om vinodlingens historia.
  • Vi provar några vita viner, huvudsakligen från resten av världen.

tisdag 23/10 De viktigaste druvsorterna för röda viner.

  • Vilka faktorer påverkar resultatet av rödvinstillverkningen (druvsort, klimat, jordmån, tillverkningsmetoder och lagring)?
  • Traditionell tillverkning av röda viner.
  • Vi provar några traditionellt gjorda röda viner, huvudsakligen från Europa.

tisdag 30/10 Modern tillverkning av röda viner

  • Hur skiljer sig det från traditionell vintillverkning och hur olika blir vinerna?
  • Mera om vinprovarnas ”fikonspråk”.
  • Vi provar röda viner, huvudsakligen från resten av världen

tisdag 6/11 Olika metoder för tillverkning av söta viner

  • Vilka söta viner som man kan göra med olika metoder, i olika länder.
  • Vad har klimatet för betydelse för söta viner?
  • Alkoholförstärkta viner – hur gör man dem?
  • Kan man göra vin i Sverige?
  • Vi provar några typiska söta viner.

tisdag 13/11 Hur gör man mousserande vin?

  • Vilka faktorer påverkar resultatet av tillverkningen av mousserande viner (druvsort, klimat, jordmån, tillverkningsmetoder och lagring)?
  • Vad skiljer champagne från annat mousserande vin?
  • Stor avslutningsprovning med olika mousserande viner.

För att få gå kursen måste du bli medlem i Vinföreningen AuZone. Kostnaden för medlemskapet ingår i kursavgiften på 1.650 kr. Är du redan medlem betalar du bara 1.250 kr för kursen. Medlemskapet innebär också att du kan delta i föreningens ordinarie provningar på torsdagar (vi har provningar varje vecka året runt). Kostnad för all mat och allt vin ingår i kursavgiften.

Du behöver ta med dig egna vinglas och för att du skall kunna känna dofter på bästa sätt är det viktigt att de smalnar av upptill (typ tulpanglas eller liknande). Man känner dofter bättre i stora glas än i små.

Anmälan sker till Kristina Wallén på email: kristina.wallen@gmail.com eller på telefon 070-748 62 95.

Kursen anordnas antingen med en flaska av varje vin (vid max. 12 deltagare) eller med två flaskor (vid minst 18 deltagare). Vi kommer att vara maximalt 24 deltagare. Anmäl dig så snart som möjligt för att vara säker på att få en plats.

Kristina kommer att ge dig snabbt besked om du fått plats på kursen så att du kan sätta in deltagaravgiften på föreningens plusgirokonto 11 88 41 – 6.

VÄLKOMNA!

AuZones kurskommitté

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s