#1265 Domaine du Pegau

Samlades vi för sydrhônsk trappa och med en av de numera klassiska domänerna i fokus. Fick vi dock veta att Domaine du Pegau (DdP) i CndP endast seglat under egen flagg sedan slutet av 80-talet med 1987 som första egna årgång med eget namn och egna druvor. Pegau, f.ö. ett äldre namn för ett vinkrus i bränd lera, har ca 9ha med som sig bör grenach som viktigaste druva (80% av arealen) bland sina över 30-åriga vinstockar. Vinet görs idag traditionellt med jäsning i cementkar och utmognad i stora träfat. Filtreringen, vilket tydligt märks i vinerna, är mycket begränsad och vinerna får en rejäl dos fatlagring, för de röda 18 eller 42 månader beroende på cuvée. Med undantag för några specialcuvéer som ibland dykt upp görs fyra olika viner, en vit (60% Clairette, 20% Grenache Blanc, 10% Bourboulenc och 10% Roussanne) och tre röda. Instegsvin bland de röda är ”Cuvée Reservée” och därefter med stegrande ambition ”Cuvée Laurance” och sist den ibland förekommande ”Da Capo”. Kvällen provning presenterade sex årgångar Cuvée Reservée samt två utbölingar i samma kvalitetsskikt, en Ch Beaucastel samt Dom Mordorée´s tungviktarcuvée Reine de Bois.

Vad tyckte då medlemmarna om dessa viner? Helt klart en hög nivå men med spretig känsla för ev. husstil och årgångar. DdP mognar helt klart lite tidigare än andra röda storheter från CndP och Du bör räkna med att redan efter ca 10 år ha ett moget vin. Sannolikt behöver dock prestigevinerna från DdP ytterligare några år (jämförbart med högextraherade Reine de Bois) men standardvinet är som sagt lite av en sanbbmognare. DdP präglas genomgående av både en mintton och inslag av sötlakrits allt inlindat i en tät söt fruktighet som i några fall slår över i kantig alkoholsötma. Endast ett, årgång 2001, av DdP-vinerna var begåvade med den av många eftertraktade brettonen vilket kanske överraskade något. 2007an är som väntat i tunnel men kan väntas bli en mycket bra årgång med tiden. 2009 var märkligt oxidativ där inte bara jag misstänkte en dålig flaska. Vinet kom dock inte solklart sist i omröstningen så kanske är vinet just nu bara bråkigt. Katterna bland hermelinerna, Beaucastel och Mordorée, kammade hem 5-5 i röster och i vart fall Mordorée avvek kraftig i stil och karaktär, inte minst genom att nu vara märkbart sluten och outvecklad vilket syntes i röstsiffrorna. Beaucastel höll jag själv som bästa vin (just nu) för kvällen och visar att DdP har ett litet steg kvar upp i kvalitetstrappan innan man når högsta division med sitt basvin. Sammanfattningsvis kan sägas att DdP´s basvin knappt men klart lever upp till att vara en prisvärd (idag ca 400:-) röd CndP i det lite exklusivare skiktet.

Uppfångade provningsnoter över de avnjutna vinerna.

2006 Cuvée Reservée, doft med mynta, soja och tjära samt tydlig mognad med läder och gamla fat samt fikon, Smaken mogen med kola, mint och russin samt röda bär, aning syltig i slutet, nästan drickklar. Drick nu – 4 år.

2001 Cuvée Reservée, doft av stall och viol med solvarm frukt, läder och aning bourgognetoner, tydlig brett och kryddighet. Smak med lite jordgubbe, nypon och gamla fat samt lakrits. På topp nu så drick nu – 2 år.

2003 Cuvée Reservée, doft utvecklad med fikon och söt frukt, kolarem, aning syltig och knuten, någon hittade vitlök och mejram. Smak med mognad, tydlig grenach, relativt tät och fyllig, lite alkoholvass, mint och sött balanserat slut. Drick om 2-5 år.

2005 Cuvée Reservée, doft med mognad, röda bär, läder, mint lite russin, TOY samt sötlakrits, släktskap med nebiolo och tryffel. Smak med toskanatrigg, tät och koncentrerad, blodsaft, mjuka och tydliga tanniner. Drick om 2-4 år.

2000 Ch Beaucastel, doft stor med stall (brett) mognad, läder och svett, elegant. Smak med bra syra, balans, tät och lång, aning vass fatsyra, klassisk, tobak. Drick nu och i 4 år.

2007 Cuvée Reservée, doft med körsbär och terpener, oförlöst och i tunneln, mörka bär och torkad frukt, utvecklad med lite läder. Smak fruktig och tät, sluten idag, söt frukt, fyllig. Bör lagras och drickas om 5 – 10 år.

2009 Cuvée Reservée, doft äpplig och oxidativ, oren, ung och fruktig, ”corvina”, mycket grön. Smak är som fransk cider, tät och koncentrerad med fat och ung frukt, extraktrik med lakrits, mycket bitterhet, lång. Dålig flaska? Drick om 8-10 år?

2005 Reine de Bois, doft vaniljfat, utvecklad och stor med eukalyptus, mint (TOY) samt söt alkoholrik frukt. Smak mycket koncentrerad, utvecklad och lång, extraktrik och fatig, röda bär, bittra tanniner och fatbeska, vanilj. Drick om 8-12 år.

Provningens Pegau-viner (alla CndP, vin 5 och 8 ej Pegau!) med röstsiffror;

  1. 2006 Cuvée Reservée, inköp 469:-, utpris 563:-, 1-1  15,5p
  2. 2001 Cuvée Reservée, inköp 375:-, utpris 638:-, 2-0  16,5p
  3. 2003 Cuvée Reservée, inköp 335:-, utpris 503:-, 3-2  16,0p
  4. 2005 Cuvée Reservée, inköp 411:-, utpris 452:-, 0-0  16,5p
  5. 2000 Ch Beaucastel, inköp 509:-, utpris 916:-, 4-1  17,0p
  6. 2007 Cuvée Reservée, inköp 499:-, utpris 549:-, 2-1  16,5p
  7. 2009 Cuvée Reservée, inköp 398:-, utpris 398:-, 0-4  ?p (Korrekt ?)
  8. 2005 Reine de Bois, Dom Mordorée, inpris 498:-, ut 697:-, 1-4  17,0p

(JaJ)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s