# 1269 Heymann-Löwenstein

Auzones provning den 7 juni gjorde ett besök i Moselregionen då Tomas trollade fram ett antal torra och läckra viner från Heymann-Löwenstein, en vinmakare som gått i bräschen för torra riesling från Mosel med tydligt fokus på terroir.

Firman drivs av Reynhard Löwenstein, som tillsammans med sin fru tog över företaget 1980. Sedan 1983 finns de i Winningen i den nedre delen av Moseldalen, bara några kilometer utanför Koblenz.  Heymann-Löwenstein fokuserar på riesling i torr stil, men gör även en del söt riesling och mousserande viner. Reynhard Löwenstein betraktas som en av kvalitetspionjärerna på den torra sidan då han var tidigt ute, om än inte först, och får ses som den första riktigt högprofilerade tillverkaren i sin del av Mosel.

Totalt har Heymann-Löwenstein fyra så kallade ’Erste Lage’, Kirchberg och Stolzenberg i byn Hatzenport, och Röttgen och Uhlen i hembyn Winningen. Uhlen är dessutom  uppdelad i tre dellägen beroende på jordmån som ska spegla färgen på skiffret i jorden. Blaufüßer Lay, Laubach och Roth Lay. Vinerna benämns Uhlen B, Uhlen L & Uhlen R.

Totalt provades åtta viner varav ett inte kom från Heymann-Löwenstein utan en annan del av Mosel (Saar) men som också var torrt och i stort i samma stil som övriga viner. Alla viner är 100% riesling.

1. Röttgen 2007, Heymann-Löwenstein

Frisk och ren doft med fin gul frukt och klara citrusdrag och lite gröna äpplen. Mäktig och fruktig i smaken med balanserade syror och klar torrhet. Lite blandade reaktioner från panelen där några tyckte att det saknade komplexitet. Viss pepprighet i eftersmaken.

2. Uhlen B 2007, Heymann-Löwenstein

Stram doft med lite mynta, krossad sten, mineral och jästtoner. Koncentrerad och torr i smaken med mycket mineraler och krita. Markerade syror, lite kryddighet med bra längd och eldighet i eftersmaken.

3. Uhlen L 2007, Heymann-Löwenstein

Lite parfymerad och blommig i doften med citrusolja, vax och exotiska toner inblandade. Smaken bjuder på fina gula frukter, mycket mineral och det nära släktskapet med föregående vin är uppenbart. En del reagerade på viss beska i eftersmaken som också bjöd på petroleumtoner och lite mandlar.

4. Uhlen R 2007, Heymann-Löwenstein

Tredje vinet i syskonskaran från 2007 hade gul frukt, meloner, honung och mineraler i doften med lite brända inslag. Mogna exotiska frukter i smaken med inslag av citrus och bra syra med antydan till spritsighet. Lite bitterhet i eftersmaken men god och balanserad.

5. Scharzhofberg P (Pergamentsknapp) 2007, Van Volxem

Enda vinet som inte kom från Heymann-Löwenstein men blev ändå kvällens klara vinnare. Mineraler, honung och gul frukt i doften medan smaken var tät med rejäl frukt och balanserad syra. En komplex eftersmak med kryddighet och citrus som dröjer sig kvar. Överlag lite elegantare och mer sammansatt än övriga viner.

6. Röttgen 2004, Heymann-Löwenstein

Vinet blev kvällens klara förlorare och flera deltagare menade att det drogs med någon smärre defekt. Vinet var också lätt simmigt. Mycket jästtoner som slog över tillsammans med citronskal tillsammans med lite petroleum. Tillknäppt och ganska stumt men ändå bra frukt.

7. Röttgen 2001, Heymann-Löwenstein

Moget och elegant med tydliga petroleumtoner, vax och oljighet. Mogen frukt med äpplen och persikor blandat med skogstoner och vått gräs. Eldighet och lite terpentin i eftersmaken med tydlig alkohol och viss beska. Kul och läckert vin som sannolikt bör drickas nu.

8. Uhlen R 2001, Heymann-Löwenstein

Mogen, komplex och utvecklad doft med inslag av ädelröta, honung och nötter. Smaken avslöjar att vinet nog passerat zenit och utvecklar lite störande bittra och beska toner med lätt övermogen frukt och toner av dill. Ändå gott med koncentration och bra syra som livar upp.

Vinerna var köpta via nätet eller på plats.

Vin, pris, röster bäst/sämst, betyg.

1. Röttgen 2007, Heymann-Löwenstein, 185 kr, 0-2, 16

2. Uhlen B 2007, Heymann-Löwenstein, 226 kr, 1-0, 17

3. Uhlen L 2007, Heymann-Löwenstein, 262 kr, 0-2, 17

4. Uhlen R 2007, Heymann-Löwenstein, 299 kr, 2-0, 17,5

5. Scharzhofberg P (Pergamentsknapp) 2007, Van Volxem, 299 kr, 6-0, 18

6. Röttgen 2004, Heymann-Löwenstein, 314 kr, 0-6, 14

7. Röttgen 2001, Heymann-Löwenstein, 275 kr, 2-1, 17

8. Uhlen R 2001, Heymann-Löwenstein, 428, 0-0, 16

//JL

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s